Siemeniä multaan

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Tomaattien kylvöaika ja kevään ensimmäinen kypsä tomaatti osuivat samaan päivään. Näihin aikoihin ne viime vuonnakin kylvin ja turhan isoiksi ehtivät ennen kuin pääsivät ulos.

Amppelitomaatti Tumbling Tom Yellow on kylvetty helmikuussa 2008 ja edelleen se jaksaa versoa voimakkaasti jo kolmanteen kevääseensä makuuhuoneen ikkunalla. Laitoin siitäkin omista tomaateista kerätyt siemenet itämään, jos se vaikka tarvitsisi täydennystä varjon puolelle, mistä versot kuivuvat talven aikana. Lajike tosin saattaa olla hybridi F1, joten sadon laadusta ei ole varmuutta. Helpommin ruukun täydentää pistokkailla, laittamalla nykyisten versojen pätkiä kosteaan multaan. Ne juurtuvat muutamassa päivässä.

Ulkokasvatuksessa keltainen Golden Sunrise on muodostunut yhdeksi suosikkilajikkeeksi ja sen kavereiksi tilasin chilinsiementen mukana englantilaisista siemenkaupoista pari uutta tomaattilajiketta Sophies Choice ja Moskovich, joiden pitäisi olla aikaisia. Mini-luumutomaatti Floridity on myös itämässä. En ole varma, olisiko sen paikka parvekkeella vai ulkona.
Aikamoinen risukkohan tuo "Tumpelo Tommi" on ja kesäksi haarat vielä pitenevät ja tihentyvät, mutta on se silti mahtunut kasvamaan parvekkeen katossa chilien yläpuolella. Keltaiset minitomaatit ovat kuitenkin sellaista herkkua, että pienen esteettisen haitan kestää.

Lisäys kesällä:
Siemenkylvö tuon siemenistä tuotti aika saman näköisiä, mutta happamempia tomaatteja. Eli F1 hybridejä ei kannata lisätä siemenistä. Nuorensin tämän amppelin juurruttamalla muutaman oksan tästä vanhasta, siis suvuttomalla lisäyksellä. Niistä tulee täsmälleen samanlaisia.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.