Eurooppalaiset ovat erilaisia

maanantai 14. kesäkuuta 2010

Laatikollinen eurooppalaisia annuumeita on ensi viikolla neljän kuukauden iässä, kaikki ovat yli puolimetrisiä ja kaikissa on chilejä kasvamassa, vaikka olen pitänyt ne tuossa litran jäätelölaatikossa. Siinäkin näkyy saavat maistiaiset. Parhaat saavat sitten isomman ruukun ja lisää multaa.

Kasvit ovat alhaalta lehdettöniä, sillä karsin niistä ahtaudessa levinneitä ripsiäisten tuhoja pois. Nuo ovat kasvaneet kovin tiukassa välissä parvekkeella annumien ikkunalla. Laatikosta löytyy isompi kuva klikkaamalla. Tuollaisia ne olivat huhtikuun alussa.


Puolalainen Cyklon on valkokukkainen, kuten muutkin annuumit. Sen pienet raakileet vaikuttavat teräväkärkisiltä, mutta kasvavat vielä paljon isommiksi. Puolalaiset kertovat tästä perinnelajikeestaan saatavan erinomaista "paprika"-jauhetta. Muutaman päivän noita muita perässä se tulee, mutta satoa vain näyttää kasvattavan tuokin 7x7x7 cm multatilassa. Paljon eivät chilit tarvitse selviytyäkseen, sen tämäkin kokeilu osoittaa.

Unkarilainen Hungarian Hot keskellä laatikkoa on rehevä ja sen vaaleanvihreät, paksut raakileet eroavat selvästi muista.


Portugalin ylpeys, Hot Portugal osoittautui pitkäksi ja ohueksi chiliksi, jossa myös on käyriä malleja mukana. Maku saa ratkaista, tuleeko näistä suosikkeja.

Espanjalaiset ovat saaneet omat, vähän isommat ruukkunsa ja puuttuvat näistä kuvista. Parhaiten satoava Padron on päässyt uloskin parin taimen voimalla. Epanola on myös näitä edellä ja sen chilit ovat sekä pitkiä, että tukevia, monin kerroin näitä portugalilaisia paksumpia. Baskien d'Espelette vasta aloittelee raakileitaan.

"Maaottelu" Eurooppa-Intia on kääntynyt kovin selvästi Euroopan eduksi. Intialaiset kukkivat todella runsaasti toisessa samanlaisessa laatikossa, mutta ensimmäistäkään pikkuchiliä ei vielä ole näkyvissä. Tuota minä vähän talvella epäilinkin, kun eurooppalaisia päätin kylvää. Täällä on lyhyempi kasvukausi ja chilienkin on pitänyt sopeutua siihen. Näiden sato myöhästyi kuukauden tai enemmänkin, kun vein ne liian aikaisin parvekkeelle, missä chilit kyllä selvisivät kylmistä öistä, mutta kukat ja nuput mustuivat ja putosivat pois.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.