Kirjavaa sisältöä siemenpusseissa

torstai 30. syyskuuta 2010

Pitkin kesää olen seurannut toukokuun lopulla tehtyä uusintakylvöä Aji Chanca (C. baccatum) siemenpusseista. Historiaa voit seurata sivujen linkeistä taaksepäin. Heinäkuun puolivälissä taimet olivat venyneet ikkunan ylälaitaan ja katkaisin ne silloin puolivälistä tai alempaa. Nyt ne ovat taas yhtä korkeita. Tuossa on siis kahden vuoden siementilauksista neljä näytettä kummastakin. Viime kesänä niistä kasvoi Aji Amarillo, keltainen pitkulainen, tänä kesänä myyjän toimittamasta uudesta "korjauserästä" tuli punaisia ja vähän epämääräisen muotoisia, paksumpia, mutta oikein maukkaita. Niiden oikeasta lajikkeesta minulla ei ole aavistustakaan. Myyjän kuvaston Chancalta sekään ei näytä, ehkä se on jopa CGN 16972 eli PI 263258, sillä se oli myyjällä samaan aikaan tarjouksena.
Tästä saattaisi olla tulossa oikea Aji Chanca, raakileen muoto ainakin näyttää lupaavalta. Kahdeksasta taimesta vasta 4 on aloittanut kukinnan ja kaikista on toistaiseksi tullut erilaisia. Yksi muistuttaa parvekkeella kasvavaa Aji Chanca köynnöstä (joka kenties on CGN 16972), yksi ehkä on Aji Amarillo. Baccatumeja kuitenkin kaikki ja tuskin mitään risteytymiä, vaan sekaisin menneitä siemeniä.

Ensimmäiseksi ehti kypsäksi asti juuri syyskuun viimeisenä päivänä viimevuotisen siemenpussin vasen laita. Luulisinpa sen olevan Champion (C. baccatum), jota minulla kasvaa myös ulkona. Siellä on muutama kypsä, joten makuvertailu kertonee totuuden. Championin muodossa on aika paljon variaatioita. Kuvistakin voit huomata, että chilit ovat kasvaneet ikkunan yli ja hedelmiä muodostuu juuri ylälaitaan. Siinä on päällä loisteputket, joihin latvat pyrkivät sotkeutumaan. Olen saksilla pitänyt niitä erossa valosta.

On ihan keväinen fiilis ikkunalaudalla, vaikka yöksi on luvassa pakkasta ja ulkona on vielä chilejä.

2 kommenttia:

Kimppu kirjoitti...

Itellä tuli tällä kaudella kasvattamastani CGN 16972:sta melkeinpä juuri tuon kuvasi kaltaisia hedelmiä.

Yritin omista tiedostoista ettiä kuvaa kypsästä, vielä kasvissa kiinni olevasta podista, mutta enpä löytäny. Ainoa tämä sisällä kypsytetty, joka on "hivenen" rypistynyt:
http://img137.imageshack.us/img137/9945/kh023x.jpg

Pieni raakile alkukaudesta:
http://img844.imageshack.us/img844/8749/baccatum16972marja.jpg

Chilivaari kirjoitti...

Kyllä tuo CGN vahvasti näyttää tutulta ja MasaT:llä oli vielä enemmän tuon näköisiä - samalta siemenkauppiaalta hankittuja Aji Chanca nimellä. Se on myös tuon siemenkaupan ainoa meillä kasvaviin tuntomerkkeihin sopiva baccatum.

Nyt on sanottava, että sain John the Chillimanilta Australiasta useita hyviä siemeniä oikeissa pusseissa ja tästäkin ilmaisen uuden pussin, kun kerroin, että edellisestä kasvoi keltaisia, vaikka punaisia piti. Se tässä on hauskaa, että uudestakin pussista kasvaa monenlaisia chilejä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.