Ihastuttavat chinenset

torstai 21. huhtikuuta 2011

Chinenset ovat hienoja koristekasveja, tervelehtisiä, paksurunkoisia ja itsekseen seisovia. Usein niitä voisi sanoa puuksi tai tiheäksi pensaaksi.
Zavoryn  lehtiruusuke ylhäältä nähtynä on tyypillistä chinenseä. Se alkaa nyt vasta haarautua ja kukkanuppuja on jo näkyvissä, kun lehtien lomasta tarkkaan katsoo. Lehtien ryppyisyys, jonkinlainen kuplakuvio on tyypillinen tuntomerkki chinenseille.

Pikkutaimessa lehtien kuvio ei ole yhtä selvä, mutta tukeva runko ja sen kasvutapa ovat myös tuntomerkkejä. Runko kasvaa ikään kuin siksakkia lehdestä toiseen. Tämä on kaappikokeilun sininen habanero. Nekin ovat parissa viikossa kasvaneet kaksinkertaisiksi ja  jatkavat edelleen tasatahtia eri värisissä valoissa. Chineseillä tapahtuu usein kasvupyrähdyksiä, nopeata kasvua pitkän hitaan kasvun jälkeen.


Chinensen kukka, tässä Belize Red on pienehkö, usein vähän kellomainen ja terälehdet vihertävät. Tyypillisin tuntomerkki on, että niitä lähtee useita samasta pisteestä. Heteiden varsien violetti väri on myös hyvä tuntomerkki, vaikka sitä on myös frutescenseilla. Tästä kukasta pitäisi repiä terälehtiä pois, että väri näkyisi.

Muista uusista chinenselajikkeistani Lotha Bih on kukkinut jo jonkin aikaa ja tummempilehtinen Cheiro Roxa on myös availemassa kukkiaan aivan kohta.

Chinenset ovat helppoja kasvateltavia, mutta valoa ne tarvitsevat. Pohjoisikkunalla minulla talvehtii usean vuoden ikäinen Aji Chombo, mutta satoa siitä saa vasta, kun se pääsee parvekkeelle. Amppelihabanero on ollut koko talven eteläikkunalla ja siinä on jo runsas sato kypsiäkin habaneroja. Ne ovat tulisia, mutta hedelmäisen makuisia, hienoja mausteita.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.