Honteloa kasvua

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Hujoppeja kasvaa taas meilläkin. Tuollainen pituuskasvu on erityisen tyypillistä baccatumeille, joita nämäkin ovat. Jotkut niistä ovat "köynnöskasvi"-tyyppisiä, kasvavat helposti kattoon asti ja siellä edelleen jopa 3-4 metriä pitkiksi. Ne eivät helposti haaraudu alle metrin korkuisena. Näillä syy oli ahtaus. Ne kasvoivat ikkunalaudalla muiden välissä niin tiukasti, että muuta suuntaa ei juuri ollut kuin ylöspäin. Näihin piti oikein laittaa tukikepit, jotta eivät katkea, kun niitä pitää pakkasöiksi siirrellä suojaan sisään. Paikallaan ollen pysyisivät kyllä pystyssä itsekin.

Vasemmalla on minulle täysin outo Aji Quitunquito. Sillä on pari sivuoksaa puolen metrin korkeudessa ja se kukkii innokkaasti. Oikealla on Aji Amarillo small, jonka haarat alkavat vasta lähes metristä. Se ehti venähtää nopeasti ja salaa. Ehkä sen pitää antaa kasvaa korkeutta ja kasvattaa siitä suosiolla nurkkaan köynnös. Aikaisempina kesinä parvekkeen kattoa ovat tutkineet ainakin Starfish, Campane (Piispan hattu), Aji Chanca risteytymä, Aji Golden ja Aji Amarillo. Nyt Amarillon siemenillä oli small lisäliite, mutta se tarkoittanee vain hedelmän kokoa, ei itse kasvia?
Aji Quitunquiton kukka on tyypillinen baccatum. Tosin monet näistä ovat "liehuvareunaisia", eli terälehdet eivät ole kovin säännöllisen muotoisia, vaan sisään tai ulospäin taipuneita.

1 kommenttia:

InkRose kirjoitti...

Aji Amarillo, smallin kohdalla itsekin uskon olevan kyseessä nimenomaan hedelmän koko. Ensimmäistäkään nuppua ei ole alle metrin korkeudella vaikka on kolmeen-neljään kertaan latvottu. Roiton ylemmät latvukset huitelevat jossain 140-150 cm maisemissa. Ruukkuna tosin on Ikean Nektarin, jossa hällä on multaa alla viitisen litraa. Siihen nähden toisaalta ehkä jopa maltillisen kokoinen kaveri. :)

Tajusin tänään Championia isompaan pönttöön mullatessa oikein karvaamman kautta amatöörin liikakastelun vaivaavan luultavasti jotakuinkin kaikkia chilejäni kotona. Pohjalta liki puolet mullasta oli niin märkää ettei sinne ollut tehnyt kahdessa kuukaudessa edes juuria tuo. ilmankos oli kasvu hidastunut, vaikka varmasti siihen myös se puoli tusinaa raakiletta ovat vaikuttaneet. Nyt on noin 12 litraa multaa hällä, kasteltu vain kevyesti juuripaakun siirron jälkeen ja pintamultien päälle vielä vähäsen, enkä ainakaan kahteen viikkoon edes näytä kastelukannua tuolle ellei ala selvästi lerputtaa lehtiään.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.