Rocoto Peru - kesän ensimmäinen kukka

maanantai 22. elokuuta 2011


Rocoto Peru (C. pubescens) on omaperäinen, vai sanoisinko itsepäinen kasvatettava. Minä olen jo luovuttanut ohjat suosiolla tuolle kasville. Eiköhän se tiedä paremmin, mikä sille on hyväksi.

Se kasvaa meillä nyt kolmatta kesäänsä. Ensimmäisenä vuotenaan se ei tuottanut mitään, ei edes kukkinut. Runko kasvoi tuohon mittaan jo silloin, seuraavat kaudet eivät sitä ole paljonkaan muuttaneet. Ensimmäinen kukinta alkoi joulun tienoissa vuoden vanhana ja chilejä syntyi tammikuussa parin loisteputken valossa. Satoa saatiinkin sitten pikkuhiljaa koko kevät ja kesä 2010.

Viime keväänä satoa oli sisällä niin pitkälle, että sain tuon ulos vasta heinäkuussa. Silloin leikkasin rungon noiden ensimmäisten haarojen korkeudelta poikki ja annoin uutta multaa pohjalle. Koko vihreys on kasvanut kesän mittaan ulkona seinustalla. Nyt siinä on ensimmäinen kukka. Hämärään syksyyn menee senkin kypsyttely, mutta eipä se minua enää huoleta, kyllä Rocoto Peru tietää mitä tekee.

3 kommenttia:

InkRose kirjoitti...

Minulla tuo "ehkä-Peru" rönsyilee suuntaan jos toiseenkin aika vallattomasti, paljon reippaammin ylipäänsä kasvaa tämä kuin Red Peruvian. Tusina on nyt kypsiä hedelmiä oksilla ja viimeisen viikon aikana on kasvi alkanut taas kukkia ihan urakalla. Kolme hedelmää olisi vielä kypsymättä, mutta nyt on näköjään aika aloittaa jo toinen kierros.

Ensimmäisten hedelmien alkaessa kypsyä tämä alkoi taas versoa uusista paikoista, nekin haarat ovat nyt reilun puoli metriä pitkiä, haarautuneet edelleen, ja kukkivat pirteästi. Toivottavasti siitä saisikin vielä toisen sadon. Se tuntuisi olevan pubeksi hieman poikkeava, kun suostui satoamaankin kesähelteillä. Mielenkiinnolla odotan ovatko nämä kauemmin oksilla killuneet kenties tulisempia kuin nopeammin poimitut.

Chilivaari kirjoitti...

Chilivaari
Tuollaiset "ehkä-Perut" ovat mielenkiintoisia tapauksia.
Ehkä on syytä kertoa, että minäkin olen epäillyt tämän lajikkeen puhtautta ensimmäiset hedelmät nähtyäni. Pepper-King ei takaa lajikepuhtautta, sen he muistavat mainita. Jos sinulla on tämän risteytymän siemenistä kasvanut, mitä tahansa on odotettavissa. Itse en ole näistä siemenistä kasvattanut uutta, kun vanha porskuttaa niin komeasti.

Tämän kesän muoto ei ole tälle Perulle tyypillinen. Linkin takana oleva kevätkuva kertoo paremmin sen tavallisen kasvutavan ja siitäkin on leikelty muutama yli metrinen sivuverso. Lehdet ovat nyt tummemman (sinisemmän) vihreät kuin muilla pubeilla ja kukka poikkeuksellisen syvä violetti.

Hedelmät ovat olleet keskikokoa ja vähän epämääräisen muotoisia, mutta poikkeavat kaikista minulla kasvavista pubeista selvästi. Eivät ole omenia eikä puikuloita.

InkRose kirjoitti...

Mulla on tuon hedelmät enimmäkseen tuollaisia suurin piirtein peukalonpään kokoisia, pari isompaa on ollut kahden peukanlonpään kokoisia tai vähän isompiakin. Vihreästä suoraan punaiseksi kypsyy kuitenkin, tai jonkin verran se vihreä tummuu ennen kuin punainen pääsee esiin. 2-5 päivää tuntuu kestävän värinvaihdos, vähän ilmojen aurinkoisuudesta ja/tai lämmöstä riippuen. Hyvin pitkälti samoilta näyttää kuin aikanaan foorumille linkittämissäsi blogijutuissa kun tätä siellä Räyhiksen kanssa arvottiin. Jokunen poikkeava muoto mahtuu tähänastisiin 20 hedelmään, mutta karkeasti ottaen noiden kuviesi mallilla mennään. Taisi siis tulla oikeaa tavaraa.