Lotha Bih chinense vai Lotabih Jolokia frutescens?

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Pepper-King: Lotha Bih (C. chinense), Semillas La Palma: Lotah Bih (C. frutescens), Frontal Agritech: Lotabih Jolokia (C. frutescens)

Näitä aina sattuu, siemeniä, joista kasvaa hieman toista kuin piti. Tällä kertaa epäilyttää vain lajimääritys ja nimi, kasvi on sitä mitä luvattiin. Pepper-Kingin nimeämispolitiikka on aika vapaamielistä. Siinä ei juuri muista välitetä, ei aina samalle kasville aikaisemmin tehdystä määrityksestäkään.

Ostin siis siemenet Saksasta Pepper-Kingiltä intialaisena chinensenä. Jo kukintavaiheessa aloin epäillä frutescensin geenejä ja maistelussa ei löytynyt Habaneron tai Nagan makua. Kun noita kukkia katsoo, jyrkkä mutka varressa ja kukan muoto muutenkin on aivan frutescens. Toisaalta niitä kasvaa nippuna, mikä on tavallisempaa chinenseille. Tätä katsoessaan joutuu ymmälle. Mikä se erottava tekijä olikaan? Raakileet kasvoivat osa ylös, osa vaakasuoraan, mikä viittaa lisää frutescensiin, samoin hedelmän muoto, koko - ja maku.

Nimeä aloin epäillä, kun espanjalais-saksalaisen siemenkaupan listoilla näin melkein samannimisen frutescensin. Löysin sitten Intian Assamista chilien tukkumyyjän, jonka sivuilla oli tietoa tuostakin chilistä. Lajikkeen kuvaus pitää täsmälleen paikkansa, nimi eroaa yhdellä kirjaimella ja jolokia tarkoittaakin vain chiliä paikallisella kielellä. Tämä on siis Lotabih Jolokia (C. frutescens). Siirrynpä käyttämään tuota alkuperäistä nimeä ja kirjoitan Chiliwikiinkin esittelyn frutescens-lajikkeesta. Tukkumyyjä oli myös mittauttanut tulisuuden ja se on melkoinen, yli habaneron menevä 350.000-500.000 SHU. Tätä pidetään yhtenä Bih/Bhut Jolokian ja siis myös Nagan vanhemmista. Risteytyminen lienee tapahtunut luonnossa, vaikka Intian armeijan taistelukaasujen koelaboratoriotakin epäillään.

Lotabih on kuulemma varsin suosittu chili Assamissa, missä sitä käytetään myös vihreänä tuomaan tulisuutta pikkelseihin ja ruoanlaittoon. Sen satoaika on sadekausi ja Assamissahan sataa. Siellä on maailman sateisin paikkakunta, missä vuoden sademäärä on ollut 22 metriä ja heinäkuussa yksistään satoi 9 metriä. Tämän chilin kotikaupungissa Jorhatissa kuitenkin sataa heinäkuussa vain 51 cm, Helsingissä 6 cm. Nyt ymmärrän, miksi se alkoi satoamaan kunnolla vasta pistettyäni sen ulos loppukesän sateisiin. Tämä ei taida oikein onnistua parvekkeella tai ikkunalla.

9 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

PostiKusti polki ja olihan iloinen ylläripylläri eteisen lattialla. Kiitän kirjeestäsi!
Siemenistä en tohdi ..., kun mummuni (*1912)armoton viherpeukalo toruen kerran neuvoi kiittämisestä likkana ollessani. Salaa anastaen saa kasvin kasvamaan uhkeaksi. Rouvien pistokkaiden vaihto oli likkasesta todella mielenkiintoista toimintaa.
Emokasvi oli vartavasten asetettu esille porstuaan ja siinä vieressä tönötti sakset, märkää sanomalehteä sekä muovisia maitopusseja. Rouvat ottivat kotiin viemisiä mummun touhutessa kahvikuppeja kasaan ja säällisen ajan kuluttua mummu tuli saattelemaan ystävättäriään kotimatkalle.

jule100 kirjoitti...

Itse olen myös pähkäillyt lajikkeiden kanssa ja kyse ei ei nyt ole kesän aikana hävinneistä nimilapuista. Juuri heränneenä chililajikkeiden kirjoon, hieman erikoisempien lajikkeiden nimien kanssa olen aivan hukassa siittä mihin luottaa.
Vaikuttaa siltä, että netin kauppapaikat ovat täynnä mitä kummallisimpia nimiyhdistelmiä ja lajikkeita. Ja jos nimestä pääsee johonkin selvyyteen, niin ei osaa sanoa onko siemenet juuri sitä mitä luvataan pussissa. :/

Susinoita kirjoitti...

*pusu poskelles* Pistä vahingon kiertämään tarvittaessa

Susinoita kirjoitti...

Pahuksen kirjotus virhe...Siis pistän... :)

Chilivaari kirjoitti...

Niin minäkin. : )

Toni.A kirjoitti...

Parhaaseen satoon taitaa päästä tuolla, kun sadettaa sitä urakalla päivittäin. Aika jännä tapaus todellakin tuo chinense/frutescens mysteeri. Maussa ei siis ole chinenselle ominaisia piirteitäkään? Voihan kyseessä olla vahingossa risteytynyt versiokin todellakin. Melkein testimielessä voisi testata, millainen tämän jälkeläisistä tulee, ovatko samalaisia, vai löytyykö kahta erillaista versiota.

Chilivaari kirjoitti...

Ei se ainakaan tuore risteytymä ole, sillä intialainen tukkumyyjä kuvaili sitä sivullaan jo 2008 ja kertoi lajikkeen olevan hyvin suosittu sillä seudulla. Maku on selvästi lähempänä Tabascoa kuin habaa tai nagaa.

Pepper-King kertoi itse tuoneensa sen Intiasta, mutta tuontihan voi tarkoittaa myös tukkurin kautta ostettua kiloa siemeniä. Nimeen oli tullut yksi h lisää, mutta assaminkielen kääntäminen onkin vaikeaa.

Tiemuh kirjoitti...

Täällä on kasvatettu Mem Jolokia nimistä chiliä Assamista. Mahtaako olla sama kuin sinun vai jotain siitä läheltä? Fruteksi se tässäkin on määritetty.

http://chillisgalore.co.uk/pages/growing2010.html

Chilivaari kirjoitti...

Saman tukkumyyjän chilejä Assamista, mutta selvästi erilainen; hieman miedompi, punaisempi, ohuempi ja chilit kasvavat ylöspäin linnunsilmächilien tapaan.

http://www.hotfrog.in/Companies/Frontal-Agritech/Products-from-Frontal-Agritech-2870

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.