Valotesti päättyy tähän

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Lokakuussa alkaneessa testissä valon värin vaikutuksesta chilien satoisuuteen on tultu siihen pisteeseen, että testaus on viisainta lopettaa. Aurinkoiset päivät saattaisivat tästä eteenpäin jo sotkea valotilanteen antamalla päivänvaloa myös "lämpimässä" valossa kasvaville. Kolme ja puoli kuukautta on kulunut, on yhteenvedon aika. Koosteen selailu sujuu parhaiten aloittamalla alhaalta, sillä nuo ovat aikajärjestyksessä.

Ensiksi Inca: (Kaikki kuvat kameran päivänvalo-asetuksella)
Nyt molemmista löytyi saman verran kypsiä, mutta edellisessä tarkistuksessa keltaisella 2700K valolla oli vain 2 kypsää, sinisemmällä 5400K puolella 7. Ne poimittiin silloin pois ja lisätään nyt tulokseen.

Kokonaistulos baccatum Inca Red Dropilla muodostui seuraavaksi:
5400K "päivänvalo", 13 kypsää, 5 raakaa, yhteensä 18 kpl
2700K "lämmin valkoinen", 8 kypsää, 8 raakaa, yhteensä 16 kpl

Ero ei ole suuri. Siitä ei kannattaisi tehdä numeroa, mutta se todistaa vastaansanomattomasti sen, että chilit eivät sadon tuottoon tarvitse punasävyistä valoa, vaan päivänvalolla kasvaa vähintään yhtä hyvin.

Vähän paremminkin, kun tuloksia tarkemmin tutkii. Jo viime mittauksessa sinisemmässä valossa kasvoi vähän isompia. Kokoero keskimääräisessä yksilöpainossa oli silloin 20%, mutta nyt jo yli 30% sinisemmän valon eduksi. Lisäksi keltaisessa valossa chilit rypistyivät, kuivuivat nopeammin.

Sitten Habanero:
Siellä kaikki olikin aivan toisin. Kuten jo edellisessä laskennassa totesin, tulos on murskaava.

15 - 1   

"Lämpimässä"  2700K valossa on kyllä runsaasti kukkia, mutta vain yksi on kehittynyt raakileeksi ja sekin on pieni. 5400K valossa kasvaa ihan normaalikokoisia Habaneroja, yhteensä 15 kpl ja ensimmäinen jo kypsyy.

On vaikea uskoa, että valon värillä voisi olla noin paljon vaikutusta. Kasvit ovat kuitenkin aivan saman kokoisia, terveitä ja tuuheita. Tein rajun testausliikkeen ja vaihdoin Habanerojen paikat. Se yhden onnettoman raakileen kasvi saa nyt olla päivänvalolampun alla. Ellei sielläkään ala syntyä tulosta lähiviikkoina, vikaa on jossakin muualla ja testi on tavallaan epäonnistunut. Kertoi se joka tapauksessa sen, että 10.000 luksia 5400K päivänvalo-loisteputkivaloa riittää chilien satoon, eikä kukintaan kannata vaihtaa punasävyistä valoa. Kasvu- ja kukintavalojen erottelu on hamppuhöpöä, joka ei toimi chileillä.

Testin ulkopuolella näiden varjossa ja valojen reunoilla on myös elämää. Jostakin syystä vain sinisemmässä päässä kasvaa uutta satoa, vaikka samalla tavalla, mutta eri lajikkeita on kummankin valon alla. Ero siis saattaa johtua lajikkeista, mutta joka tapauksessa 5400K valon 2000-5000 luksin tehoissa Aji Cristalia on jo syötykin, Aji Quitunquito (C. baccatum, kuvassa) kasvatti yhden ison kypsän ja uusia pieniä on tulossa ja Aji Bonito kasvattelee pientä satoa, josta ensimmäinen on kypsä. Keltaisella puolella vain odotellaan.

Jos Habaneron satoisuudessa tapahtuu muutos valoja vaihtamalla, kerron siitä tähän perään, ettei tulosta tarvitse etsiskellä. Valon väri ja sato testaus on päättynyt. Värillä on väliä. Minä pysyn sinisävyisissä, mieluummin "täysspektrisissä".

Lisäys 11.2.  Niin siinä kävi, että keltaisen valon alla odotellut Habanero innostui tekemään raakileita kun pääsi sinisempään valoon. Toistaiseksi ovat pieniä, mutta useita niitä on. Hämmästyttävä muutos. Ehkä käyttämäni 10.000 luksin valaistustaso oli niin rajoilla Habanerolle, että värin vaihto riitti laukaisemaan raakileiden teon. Valon määrä pysyi samana.

7 kommenttia:

exa kirjoitti...

Loistava testi ja loistava päätös. Tätä tutkimusta on ollut todella mielenkiintoista - ja mielekästä - seurata.

Erittäin hyödyllinen testi, sillä keskustelu lamppujen vaihdosta vihreän kasvun ja kukinnan välillä on ollut melko jakautunutta.

Kiitos kokeilusta ja onnea seuraaviin tutkimuksiin.

Leipis kirjoitti...

Mahtava testi, tälläisiä ehdottomasti lisää!
Jos saa ehdottaa testin aihetta niin ehdottaisin että tutkisit onko tuolla 2700K lampulla ero kukkimisessa, eli tuleeko enemmän kukkia chiliin kuin päivänvalolla.

Chilivaari kirjoitti...

Ei kiitos kukkatestille, tämä riittää minulle.
Sitä paitsi minä en kasvattele chilejä kukkakasveina vaan tarkoitus on myös saada satoa.

Kukkien yksittäin laskeminen on aika ikävää puuhaa varsinkin Habaneron, kun sen kukat ovat oksien alapuolella ja niitä on paljon, suorastaan nipuissa. Kukkien tuotto ei paljon vaadi. Chinenset saattavat melko hämärässä nurkassakin kukkia koko talven, mutta yhtään hedelmää ei synny. Noissa testikasveissa on silmämääräisesti arvioiden yhtä paljon kukkia molemmilla valoilla, 2700K valon alla ne vain putoilevat pois muutaman päivän päästä.

suorama kirjoitti...

Olen tässä pohtinut sellaista, että koska minulla on mahdollisuus käyttää sekä suurpainenatriumlamppua tai monimetallilamppua (sekä keraamista monimetallilamppua? sävy 3000K) nuo kaikki on 400W tehoisia. Monimetallilamppu on nk Daylight versio ja SNPa on tavallinen, ei nk. tasapainoitettu. Mitä sinä käyttäisit noista ensitalvena? Toki aikaa on vielä ja mahdollisuus hankkia lisää valaisimia joten testeihinkin voisi olla mahdollisuus...
Sellaistakin olen miettinyt, että käyttäisi tuota SuurpaineNatriumia ja 250W monimetallia (sellaisakin polttimoita on, mutta ei valaisinta vielä). Kuullostaako omituiselle?
Toisaalta minulla on mahdollisuus käyttää esim. TrueLight II 5500K loisteputkia 36 Wattisina useitakin.
Ja yksi mitä olen pohtinut on, jos myisi nuo kaikki pois ja hankkisi pari LED valoa. Mielestäni ovat vaikuttaneet lupaavilta nuo FinnLEDin tuotteet.
Eli kovasti on mieltä valaistus askarruttanut ja kysyisin kokeneen Chilikasvattajan mielipidettä pohdinnoilleni.
Eli Sleeppareiden sanoin: "Onko järkee vai ei?"

Chilivaari kirjoitti...

Tuossapa sinulla on pohtimista.
Sanon heti, että minä en tuohon soppaan lusikkaani pistä, koska en mokomia suurteholamppuja ole koskaan käyttänyt.

Minusta on monenkin käyttäjän kokemuksista paistanut, että nykyiset ledit eivät aivan riitä kasvatukseen, vaan niiden lisäksi pitää olla jotakin muuta valoa, ikkuna, loisteputki tms. antamassa niitä puuttuvia taajuuksia. On niitä olemassa jo värintoistoltaan hyviäkin, mutta ne myös maksavat. Ensin myydään nuo sinipunaiset ja äänekkäät pois.

suorama kirjoitti...

Näin varmasti.

Äkkiseltään tulee mieleen, kun olen lukenut mm. sinun testejäsi, että päivänvalo loisteputki mahdollisimman hyvällä toistolla voisi joka tapauksessa olla se parhain vaihtoehto. Siis koti mittakaavassa. Antaahan noi suurteholamput kymmeniätuhansia lumeneita, mutta onko ne tarpeen jos sinä mm. pystyt kasvattamaan erittäin hyviä kasveja päivänvalo loisteputkilla. 400 Watiin voi käyttää 11kpl 36 Watin putkia ja sillä peittää jo jonkinmoisen alan =)
Kiitoksia blogista ja vastauksestasi.

Ari

Sorrii kirjoitti...

Minä olen onnistunut saamaan yhden hyvän ledin: 100W suuntaava led-valaisin 60 asteen linsseillä LedFinlandista - kokeilukappale, kustom ... ;)
Tuon valossa olen saanut reilusti satoa Tabascosta -joka muuten vaatii paljjonn valoa- sekä vieressä hajavalossa lemondropkin teki tasaisesti satoa koko talven!
...ainiin: Nuo kasvit olivat kyllä ikkunanlaudalla luonnonvalossakin ... X-]
Pelkillä ledeillä en juuri ole satoa saanut!