Auringon tekosia havaittavissa

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Habanero ja tomaatti nojaavat toisiinsa makuuhuoneen ikkunalla amppeleissaan. Viime vuonna Habaneron raakileet ilmestyivät jo helmikuussa, mutta nyt niitä on enemmän, suorastaan kymmenittäin.

Tomaatti on moneen kertaan kehumani, viidettä satokauttaan aloitteleva Tumbling Tom Yellow. Niitä on ollut kypsinä jo muutaman viikon ja tahti kiihtyy. Maku on nyt ollut alusta lähtien hyvä, melkein kesäinen. Ehkä ikkunan päällä loistava Kotiloiste on auttanut aurinkoa pikkuisen.

Loisteputkien tekosia havaittavissa

Alakerran varastohuoneessa valotestini Habanerot ovat kypsyneet ja niitähän oli yli 20 lopulta. Isoimmat ovat piilossa lehtien takana, mutta ihan mukavan kokoisia nuokin ovat. Valoa niillä oli 3x36W pienoisloisteputkien päivänvaloa, eli tehoa oli 10.000 luksia ja väri 5400 Kelviniä. Kun tuollainen lamppu on 35 cm:n päässä latvoista, kyllä talvellakin satoa saadaan. Aurinko on ainakin osittain korvattavissa.

5 kommenttia:

Rami 91 kirjoitti...

Itse olisin erittäin kiinnostunut paprikan ja tomaatin kasvattamisesta sisätiloissa. Mahdollisesti veisin ne kesä aikana uloskin.

Mutta pää asiassa kyseeseen tulisi sisäkasvatus. Tahtoisin tiedustella mitä lajikeita suosittelisit sisäkasvatukseen lisäksi tiedustelisin minkalaista lamppua tai valojärjestelmää suosittelisit kasveille. Esimerkiksi talviaikana jolloin luonnon valoa on niukasti saatavilla. Olen jo kylvänyt peruspaprikaa ja neljän eri tomaatin siemeniä lajikeet ovat tanskan vienti, ampelitomaatti, pensastomaatti, sekä minitomaatti, lisäksi minulla on aikomus kylvää vielä tamina runkotomaatin siemeniä jotka ovat tällähetkellä astiassa likoamassa. Tamina on käsitääkseni poikkeava tomaatti siinä mielessä että sen lehdet muistuttavat perunan lehtiä. Asia joka myös kiinnostaa jonkinverran on paprikoiden risteyttäminen erityisesti voisiko chilipaprikaa ja vihannespaprikaa risteyttää keskenään jolloin saataisiin kenties tulinen vihannespaprika.

91 kirjoitti...

Pahoittelen aikaisemman kommentin lukuisia kielioppivirheitä.

Chilivaari kirjoitti...

Minä olen sanonut, että sellaisia vihanneksia, joita saa kaupasta muutamalla eurolla, ei kannata kasvattaa itse. Siksi en ole paprikaa kasvattanut. Tomaatti on eri juttu, siinä maku ratkaisee, vaikka kyllä niidenkin maku on kaupassa paljon parantunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Chili on sellainen, että niitä ei kaupasta löydy ainakaan kaikkia haluamiani makuja eikä kohtuuhintaan. Erilaisia chilejä on satamäärin, itse asiassa tuhansia lajikkeita.

Käsittääkseni paprika ja annuum-chili risteytyvät helposti ja niiden välimuotoja on olemassa, vaikkapa Ancho Gigantea, Pimiento de Padron, Beaver Dam tai Poblano.

Valoasiaa löytyy täältäkin, kun katsot tuosta sivusta Aihealueet ja sieltä Valo.

91 kirjoitti...

Kiitoksia vastauksistasi ja tosiaan en ole ilmeisesti ehtinyt lukea blokiasi kovin perusteellisesti läpi ennenkuin aloin kysellä asiasta. Jokatapauksessa ensimmäiset tomaatintaimet ovat nyt itäneet samoin kaksi paprikantainta. Ovat vasta sirkkalehtivaiheessa tällähetkellä mutta odotan inolla että ne jossakin vaiheessa kukkisivat ja pääsisin testaamaan paprikan ja chilin risteyttämistä käytännössä. käsitääkseni chilikasvit ovat monivuotisia mikäli niitä talvehdittaa sisällä samoin tomaatti. Mutta miten esimerkiksi tomaattin satoisuuden käy menettääkö se satoisuuttaa mikäli kasvi on enemmän kuin kesänvanha esimerkiksi talvetettu sisällä. Lisäksi olen miettinyt että muuttuuko tomaatin varsi puumaiseksi kuten paprikalla/ chilillä mikäli kasvi on elänyt useamman vuoden.

Chilivaari kirjoitti...

Isoja tomaatteja voi olla hankala talvettaa, mutta pieni amppelitomaatti säilyy eteläikkunalla ja tekee jo tähän aikaan satoakin, jos on vähän lisävaloa. Varresta tulee huokoinen puumainen, mutta nuo amppelitomaatit versovat uutta niin hyvin, että olen paksuimman rungon jättänyt pois ruukunvaihdossa ja jatkanut notkeammilla oksilla.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.