Ikuisuusprojekti: Rocoto Manzano Orange

tiistai 21. elokuuta 2012

Vuodesta 2009 olen joka vuosi yrittänyt kasvattaa Rocoto Manzano Orangea (C. pubescens). Siemeniä olen hankkinut kolmelta eri myyjältä. Vielä en ole onnistunut puhdasta oranssia omenapaprikaa kasvattamaan. Jospa nyt, kun olen valmis hiukan laskemaan puhtausvaatimuksia. Lähdetäänpä kaukaa historiasta:


2009 kesän kasvattelin ensimmäisiä rocotojani ja siellä mukana myös Manzano Orange. Koko kesänä ei tullut mitään lupausta sadosta, mutta sisällä silloin aika hämärässä varastohuoneessa tämä yllättäen teki joulukuussa ryppään oransseja päärynän muotoisia chilejä. Manzanohan tarkoittaa omenaa ja niiden pitäisi olla pyöreitä.

Seuraavalla kaudella kasvatin samasta siemenpussista neljä uutta kasvia tutkiakseni niiden hedelmien muotoa, jos vaikka olivat risteytyneitä. Niistä en saanut ainuttakaan edes kukkimaan. Tuo alkuperäinen talvehti jossakin nurkassa useita talvia ja nytpä se näyttää satoavan aivan mukavasti, vaikkakin myöhään.

Vaan eipä tullut enää päärynöitä. Muoto siis muuttuu vuosien mukaan tai ehkä valon tai lannoituksen seurauksena. Tuo on mielenkiintoista. Onhan chilejä, joilla hedelmän muoto vaihtelee paljonkin. Kaipa tämä sitten on niitä.

Vaan eipä nuo ole omenoitakaan, kun ovat pitkulaisia ja tasapaksuja tai yläpäästä paksumpia.

Vaan nytpä löytyi yksi erilainen raakile lehvästön kätköistä. Tuossa se on, puhdas omenan muoto ja tämä on isompikin kuin nuo toiset. Neljäntenä vuotenaan tämä rocoto vihdoin tekee sellaisen hedelmän kuin on luvattu. Kun pienempiä raakileita tutkailin, siellä näyttäisi olevan useampiakin tuon tyyppisiä. Toivottavasti ovat myös oransseja, kunhan kypsyvät.


Lopuksi tämän vuoden uudet kasvattelut. Manzano Orange kärsi jostakin ja käpristeli lehtiään. Sen ensimmäiset raakileet olivat niin pitkiä ja kapeita, että totesin, että ei se ainakaan Manzano ole. Vaan nyt kun katsoo amppelikasvin lehtien alle parvekkeella, sieltä löytyy monen muotoista. Onhan tuo vasemman puoleinen jo aivan selvä omena. Kauden kääntyessä loppuaan kohti hedelmien muoto alkaa pyöristyä. Olen tainnut vaatia mahdottomia Manzanolta. Tästä eteenpäin saa tehdä minkä muotoisia tahansa, kunhan ovat hyvän makuisia ja oransseja.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.