Kalocsai - unkarilainen gulassipaprika

tiistai 28. elokuuta 2012


Tämä unkarilainen annuum jäi vähän kuin vahingossa kasvamaan, pääsi kesäkuun lopulla parvekkeella uuteen ruukkuun ja nythän sieltä löytyy useita kypsiä. Olen vähän etsiskellyt sopivaa gulassireseptiä, mutta en ole vielä löytänyt. Erääseenkin tuli 800g lihaa ja 1 Pirkka-chili. Siitäkin piti ottaa siemenet pois.


Kalocsai on mieto, mutta omaperäinen maultaan. Voin hyvin ymmärtää, että oikeaan gulassiin pitää laittaa juuri näitä. Tulisuutta tästä ei paljon irtoa, mutta sitä voi täydentää muilla chileillä. Tämäkin on lajike, jota käytetään runsaasti yhteen ruokaan, joten parvekeviljelijä ei montaa oikeaoppista gulassia vuodessa hauduttele.

Lisäys 31.8.
Tulikin muuten makoisa gulassi. Kalocsain kypsien lisäksi laitoin paria muuta unkarilaista annuumia. Väri oli tumman punainen ja maku voimakas. Seuraavan voin tehdä vasta muutaman viikon päästä, kun noita kypsyy lisää.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen tehnyt gulassia yksinkertaisesti. Paistettuja lihoja haudutan lihaliemessä sipulin, pippurin ja laakerinlehden kanssa tovin, jonka jälkeen tulee "väri/mausteliemi" mikä on gulassin tärkein osa. Paprikaa, tomaattia ja chilit surraan tehosekoittimella soossiksi jonka lisään lihaliemeen. Haudutetaan lihat kypsäksi. Gulassi kun on mausteinen lihakeitto niin chiliä pitää olla riittävästi, habanerotkin (naga) tähän käyvät myös. Perunat keitän kuorittuina lohkoina erikseen (jotta ylijäämägulassin voi tarvittaessa pakastaa). -Mooms-

Anonyymi kirjoitti...

Yksi keskikokoinen (+1 pienempi) naga maustaa mielestäni n. 4 litran keiton sopivaksi. Samaan määrään voisi 3-4 habaneroa olla sopiva. Muu perhe huomioonottaen puolet edellämainitusta -Mooms-

Chilivaari kirjoitti...

Perusohje on tosiaan siinä.
Hyvä idea on keittää perunat erikseen, jos tekee isomman annoksen gulassia ja niinhän sitä kannattaa tehdä, kun kerran hauduttelemaan lähtee.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.