CGN 22871 ja kolme sirkkalehteä

maanantai 25. helmikuuta 2013

Onhan näitä nelilehtisiäkin ollut, mutta nyt tuli CGN 22871 baccatumista niin tasasuhtainen kolmen sirkkalehden taimi, että siitä piti ottaa kuva.

CGN:n laitoin itämään vähän muita baccoja myöhemmin, kun havaitsin, että vanhoissa siemenissä minulla oli kaksikin avaamatonta Fataliin pakettia tuota. Ovat tulleet eri vuosina ja ainakin toinen tilaamatta.

Tämähän lähti siitä, että Aji Huanucoa tutkiessani löysin tanskalaisen sivun, jossa sitä väitettiin samaksi kuin CGN 22871. Kun kerran siemeniä oli, voinhan tuon tarkistaa ja kasvattaa molempia rinnakkain.

Tuo nelilehtisyys muuten oli onnekas merkki. Siitä Aji Amarillosta tuli viime kesän satoihme. Mitenkä pitkälle päästään kolmella sirkkalehdellä? Ei tuommoinen mikään hirmu harvinaisuus ole, on niitä putkahdellut ennenkin, mutta harvoin kaikki sirkkalehdet ovat noin tasakokoisia ja symmetrisiä. Kolmisirkkalehtiselle on annettu nimitys trifoliaatti, eikä sitä pidetä varsinaisena mutanttina. Aivan normaaleja kasveja noista edellisistäkin on tullut.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minullakin tuli joskus habanerosta pääasiassa kolmi- ja nelisirkkalehtisiä taimia. En tiedä oliko sattumaa, että näistä kasveista tuli todella paljon satoa, mutta niistä talteen otetuista siemenistä ei itänyt kuin murto-osa. Mieleen tuli kaikenlaiset kromosomistomuutokset, jotka voivat joillakin kasviryhmillä vaikuttaa näin, mutta mitään oikeaa tietoa ei asiasta ole.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä johtuu että chilin sirkkalehdet vetäytyvät toisiinsa kiinni? Liika vesi? Tai valo? :O

Chilivaari kirjoitti...

Chilit menevät nukkumaan kun ovat saaneet riittävästi valoa sille päivälle. Se ilmenee lehtien kääntelynä toisilla pystyyn, toisilla alas pitkin runkoa. Kaikissa ei näy mitään merkkiä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.