Sadonkorjuuta rocotoista helmikuussa

torstai 21. helmikuuta 2013

Tyhjensin rocotopuskat ja leikkelin kärsineitä oksia pois. Satoa kertyi vielä ihan kuivattavaksi asti. Oranssi rocoto ehti ylikypsäksi varastohuoneen ikkunalla, kun tuosta punaisesta tuli niin paljon satoa ja se oli mielestäni paremman makuinen.


Punainen on Rocoto Peru (C. pubescens), sangen omapäinen chililajike. Viidettä kasvukauttaan aloitteleva kasvi tuotti parhaan satonsa talven pimeimpään aikaan ilman minkäänlaista lisävaloa.

Tämän verran siitä jäi jäljelle leikkelyn jälkeen, mutta hengissä se on edelleen, vaikka multaa on ruukussa vain vähän ja sekin vuosia vanhaa. Lämpötila laski joulun tienoissa viikoiksi alle kymmeneen asteeseen ja silloin loppui kukinta. Nyt lämmöt ovat vajaassa viidessätoista asteessa ja uutta kasvua näkyy taas. Heinäkuun lopulla tämän sadon ensimmäiset kypsyivät ja marraskuussa jo puhuin ennätyssadosta. Nyt helmikuulla kypsyivät viimeiset.

Cajamarca siinä vieressä ei kestänyt kylmää ja pimeää, se kuivui vähitellen. Edellisissä kuvissa näkyvä sitruunapuu sen sijaan voi paksusti siirsin sen vain syrjään tuota leikellessäni. Se näyttää nauttivan kylmästä talvesta, eikä valon vähyyskään ole sen lehtien tummaa vihreyttä haalistanut.

Yksi raakile tuolta oksilta vielä löytyi ja muutamia kypsymässä olevia. Jos nyt tulisi useampikin aurinkoinen päivä ja tuota vaikka lannoittaisi tai jopa vaihtaisi mullat, se saattaisi aloittaa uuden kukinnan, vaikka ei se ennenkään ole tehnyt niin kuin olisi odottanut. Uusia lehtiä se näyttäisi ainakin versovan. Joka tapauksessa tässä on chili. joka ei kylmää ja pimeää pelkää.

Jos kiinnostuksesi heräsi, nyt olisi siemeniä tarjolla. Profiilistani löytyy sähköpostiosoite. Testisiemenet itivät muutamassa päivässä. Tämä on rocoto, josta en saanut ensimmäisenä kesänä lainkaan satoa, vasta talvella se innostui. Se tekee juuri niin kuin sitä huvittaa.

14 kommenttia:

boozeman kirjoitti...

Tuonhan voisi sitten nimetä käytöksen perusteella melkein uudestaan. "Cat Rocoto" - Tekee mitä tahtoo ja juuri silloin kun se arvollensa sopii. :)

Kukkaiselämää kirjoitti...

Aika vinkeä, kun keskellä talvea antaa satoa!

Anonyymi kirjoitti...

kiitosta siemenistä

Petra K kirjoitti...

Kiitos ja kumarrus täältäkin. ;)

Pjuu kirjoitti...

Iso kiitos täältäkin. :)

Unknown kirjoitti...

Kiitoksia siemenistä! Tulivat eilen.

Ajattelin panna itämään samantien. Onko mitään erityistä, mitä noiden idätyksessä pitäisi huomioida? Kostaa ja lämmintä, niin pitäisi onnistua?

Chilivaari kirjoitti...

Tämä on varmaan ihan hyvä aika idättää noita, yhtä hyvä kuin mikä tahansa. On näistä toisen polven siemenistä jotkut saaneet satoa muutamassa kuukaudessakin, joten kaikki on mahdollista.
Tuoreet itivät testissäni alle viikossa ikkunalaudalla, kuivuneet vievät ehkä muutaman päivän kauemmin.

boozeman kirjoitti...

Kiitoksia vielä näistäkin. En malttanut olla idättämättä vielä tälle kaudelle ja pari päätyi lautalle yksinäisen Canarion siemenen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Suurkiitos siemenistä, perille löysivät ja näyttävät ehjiltä!

Unknown kirjoitti...

Terveisiä idätyslautalta: idun tynkää on alkanut puskea noin viikon idätyksellä. Vaikuttaa lupaavalta ja palataan asiaan. :)

Heidi kirjoitti...

Kiitos oikein kovasti siemenistä, perille tulivat :)

Unknown kirjoitti...

Terveisiä näiltä Rocotoilta: ensimmäinen raakile pompsahti esiin kuukausi sitten ja nyt niitä on kourallinen tulossa, vielä vihreitä kaikki. Mutta niiden myötä ilmestyi myös kauden ensimmäiset kirvat puskissani. Erityisesti juuri Rocoton kukkavarret tuntuvat kiinnostavan kirvoja, chinenset ja annuumitkin ovat saaneet olla rauhassa, niillä tosin kausi onkin jo ohitse.

Tosiaan ei ole tätä Rocotoa juuri vuodenajat kiinnostaneet, se tekee ihan mitä huvittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Löytyisköhän vielä tämän rocoton siemeniä?

Chilivaari kirjoitti...

Näkyi noita olevan vielä pussissa, joten pistä osoitteesi sähköpostiini ja minä pistän kirjeen matkaan.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.