Oksat poikki ja pulloon

lauantai 29. kesäkuuta 2013

Kylmänä myrsky-yönä toukokuun loppupuolella Siam Hot eli Omnicolor (C. baccatum) pyöri ulkona amppelissaan, hakkasi seinään ja aamulla retkotti neljä oksaa katkenneena ruukun laitaa vasten. Isoimman, toisen päähaaroista lastoitin, teippasin ja tuin kepeillä kun siinä oli vielä ehjää kuorta ja se kasvaa edelleen ulkona. Kolme muuta oksaa otin pulloon parvekkeelle. Pullon pidin vähän taempana, poissa kuumimmasta auringosta.


Melkein kuukausi siinä meni ennen kuin juuria alkoi muodostua, mutta ihmeekseni chilit kasvoivat ja kypsyivät sinä aikana, uusia kukkiakin muodostui. Näin ei yleensä tapahdu syksyllä kun oksia ottaa sisään. Isoksi kasvaneet kyllä kypsyvät, mutta pienet raakileet jäävät pieneksi. Ehkä nyt on menossa niin kiihkeä satokausi, että vesipullokin riittää tai sitten se johtuu lajikkeesta. Kaikki eivät tahdo juurtua millään, toisilla se käy helposti.


Ylempi on pienempi ja siis nuorempi oksa. Siihen juuret ilmestyivät ensiksi ja ne ovat nyt isoimmat. Nuo joutavat jo multaan molemmat. Isoin oksa ei vielä ole saanut juuria näkyviin, nystyjä kyllä on varressa. Jos katsot noita tarkemmin, juuret eivät tule repeämiskohdasta, vaan vähän sen yläpuolelta kuoren läpi. Usein neuvotaan leikkaamaan pistokkaat terävällä veitsellä vinosti poikki, mutta chileillä se ei liene niin kovin tarkkaa, tomaatilla vielä vähemmän, kun juuria putkahtelee varresta koko vedessä olevalta alueelta.

7 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Nuoret pistokkaat tekevät juuret joutuisammin kuin vanhat jo "puumaiseksi" vahvistuneet pistokkaat. Voi olla, jottei tälläinen tukevampi pistokas juurru lainkaan.
Kysyn kummipojalta olisiko hän tietoinen mistä päin Intiaa ihme on lähtöisin. Jarilta sitä ei voi enää kysyä.
Suloista suvisunnuntaita!

Tarina kirjoitti...

Kummipoika ei osannut auttaa Intian ihmeen kotiseudun kanssa.
Heitin kuitenkin vielä kerran verkot vesillle laittaen kysymyksen Riffalle.

Tarina kirjoitti...

Ei antanut Antti ahvenia eikä Pekka pieniä kaloja.
Eipä tarttunut verkkoon ainoatakaan tiedon jyvästä.
Pahoittelen, ettei tunnistukseen tullut lainkaan apuja.

Chilivaari kirjoitti...

Mitäs tässä, hyvä nimi tuo Ihme on.
Ihmetellään syksymmällä lisää, kun pääsen maistamaan. Pohjoinen lajike pitäisi olla miedompi.

Mixu kirjoitti...

On pihalla minullakin eteläseinän vieressä,aikas paljon lajikkeita ja tuottaa satoa,kun ollut aurinkoa ja lämpöä tänä kesänä ihan tarpeeksi.Ja ajattelin jotta jos joistain puskista yrittäis osan talvettaa sisällä,mutta kun ovat kaikki aika isoja.Aji Dulcet ja Pancat jopa pienen puun kokoisia,Rokotokin retkottaa pari metriä pitkine oksineen.No se onkin jo 3 vuotias.Eikä sitä tuon kokoisena voi oikein sisään ikkunaa peittämään ottaa talveksi .No niin kumpihan ois parempi keino,vetää tapille vai ottaa pistokkaita juurtumaan.jos vetää tapille,niin katkaistaanko ihan kokonaan vai jätetäänkö oksia/lehtiä yhtään.

Chilivaari kirjoitti...

Enpä itse asiassa osaa sanoa, mikä metodi olisi paras.
Nyt vielä ehdit juurruttaa ja silloin ne eivät ole isoja alkutalvella. Kaikki lajikkeet tosin eivät juurru helposti.
Minä olen suurimman osan onnistuneista talvettamisista tuonut sisään voimakkaan leikkauksen ja tuholaismyrkytyksen jälkeen. Vaikuttaa siltä, että muutama vihreä oksa kannattaa jättää, ettei yhteyttäminen lopu kokonaan, ellei sitten ole hyvin viileä talvehtimistila. Valon, kastelun ja lämmön kanssa pitää tasapainoilla ja liika kastelu tappaa helposti varsinkin viileässä.

Mixu kirjoitti...

Kiitoksia paljon vastauksesta.
Kyllä liikakastelun kanssa tosiaan pitää olla tarkkana.Olen tappanut(R.I.P and sorry my chilifriends..) varmaan enemmän chilejä liikakastelulla kuin että ne oisivat kuivuneet.
Taidan tehdä niin että katkaisen varret ja jätän muutaman lehden/pienen katkaistun oksan.Ja jos vaikka juuripaakkujakin vähän penentäisi...


Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.