Ulkonakin chili jo kypsyy

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Paprika Hecele erõs (C. annuum) on chiliaidan jatkeena nyt ollut kolmisen viikkoa ulkona ja ensimmäiset chilit jo kypsyvät. Sehän ei suinkaan ole lämpimien ulkokelien syytä, vaan ajoissa aloitetun esikasvatuksen. Tuo on kasvanut tammikuusta lähtien ja raakileita ilmestyi melkein kaksi kuukautta sitten sisällä.

Aita voi muutenkin hyvin. Pubescenseissa on kypsää myös ja baccatumit työntävät innolla pieniä raakileita joka oksan haarasta. Alkukesä on ollut paljon suotuisampi ulkokasvatukselle kuin viime vuonna, jolloin kärvisteltiin kylmässä sateessa.

Komea on unkarilainen paprika. Pituutta noilla on yli 13 cm ja painoa n. 70 g. Kuva on parin päivän takaa, nyt nuo ovat molemmat kypsiä ja yläoksilla kasvaa vielä isompia. Sillähän on kanankakkaa kourallinen istutuskuopassa ja ruohosilppua lisään juurelle seuraavasta nurmikon leikkuusta. Siitäkin irtoaa aika tavalla ravinteita ja se pitää kosteuden maassa. Täällä soraharjussa kuivuminen on aina uhkaamassa, vaikka välillä sataisikin.

Tänä vuonna Hecelessä oli siemeniä. Viime kesänä saman pussin siemenistä tuli täysin siemenetön paprika. Maussa saattaa myös olla eroa, sillä ensi maistelu paljasti maukkaan, mutta tulettoman paprikan. Viime kesänä siinä oli tunnistettava chilin polte, vaikkakaan ei voimakas. Saattaahan tuo olla vain "ensimmäisen podin syndroomaa" ja seuraavissa maku terästyy. Viime vuonna käytin tätä mm mansikan kanssa salaattiin ja gulassiin. Nyt ei mansikka-aika ole vielä oikein alkanut, joten ehkä lähipäivinä pitää tehdä gulassia ja terästää sitä lisäksi jollakin muulla chilillä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.