Epätoivoinen yritys päästä jauhiaisista eroon

sunnuntai 29. syyskuuta 2013


Ansarijauhiaiset jylläävät parvekkeella. Sieltä ei haluta tuoda mitään sisään tai jättää talvehtimaan. Puutarhasivuilla väitettiin, että nuo häviävät alle +5° lämpötiloissa. Ei pidä paikkaansa. Vein ulos muutamia ja parin pakkasyön (meillä +1 ja 0) jälkeen niitä edelleen lähti lentoon lehtien alapinnoilta. Myrkytkään eivät näihin tehoa. Aikuiset kuolevat Raidiin suurin osa, mutta niitä kuoriutuu koko ajan lisää ja myrkyt eivät tehoa toukkavaiheisiin. En siis taida kasvatella tulevana talvena chilejä.

Tein kuitenkin kokeen. Leikkelin kaikki lehdet ja vihreät silmutkin pois muutamasta chilistä, ruiskin niihin Raidia ja Cooperia parin päivän välein ja vaihdoin pintamullan. Vein ne tänään kellarikerroksen varastohuoneeseen, missä ei ennestään ollut mitään vihreää. Jos joku noista lähtisi viheriöimään, se ehkä saisi ainakin vähän etumatkaa jauhiaisiin. Kellu Uchu (eli Lemon Drop), Piri Piri ja Aji Indian ovat nuo koekasvit.

Täysin lämmittämättömässä tilassa minulla on vielä muutama suunnilleen noiden kokoinen ranka, joihin jätin muutaman lehden ja tarkistelin ne mielestäni huolellisesti, että niissä ei ollut jauhiaisen munia.

Onnistumismahdollisuudet ovat minimaaliset, sillä jauhiaiset osaavat lentää. Kun olin vienyt nuo paikoilleen, luulenpa havainneeni yhden pienen paholaisen jo ilmassa. Ne kulkevat jopa vaatteissa ihmisen mukana. Kesällä lähdin kiireellä parvekkeelta bussille ja pysäkillä paidastani pyrähti lentoon ainakin yksi valkoinen paholainen.

Lisäys 14.7.2014
Tämä temppu viimein tepsi. Jauhiaiset hävisivät, eivätkä ole tulleet takaisin vielä seuraavaan heinäkuuhun mennessä. Kun niitä taas joskus ilmestyy, ne ovat taatusti uutta kantaa, eivät meillä pesineitä.

10 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Moi,

Myrkyt on käyty loppuun. Oletko harkinnut tarjota ansarijauhiaiset syötäväksi?

Biotuksella näyttäisi olevan esimerkiksi jauhiaiskiilukaista juuri tuohon tarkoitukseen. Lentävät öttiäiset saa aina hengiltä mutta jos toukat katoaisivat parempiin suihin niin taistelu muuttuu epätoivoisesta tasaväkisen kautta komeaan voittoon :)

Mikään maksettu mainos tämä ei ole, mutta näkyy Biotuksella olevan ihan oma sivunsa chilin vihollisten torjuntaan.

Ohessa kuitenkin se, mitä mahdollisesti kaipaat:


http://www.biotus.fi/DowebEasyCMS/?Page=jauhiaiskiilukainen

Chilivaari kirjoitti...

Tältä vuodelta noiden aika on joka tapauksessa jo ohi, lämpö ei riitä.
Kuulopuheiden mukaan kiilukaiset eivät tuhoa kaikkea, vaan aina jää jonnekin jauhiaisia. Tätä todistaa sekin, että niitä saa kauppapuutarhoilta taimien tai yrttiruukkujen mukana.

Eivät ne heti ilmesty, mutta jos jättää ruukun vaikka kuukaudeksi kasvamaan, melko varmasti sieltä leviää tuholaisia. Joskus tulee kirvoja, joskus ripsiäisiä, toisinaan jauhiaisia. Biologinen torjunta pitää myytävät kasvit puhtaina, mutta munia tai muita varhaisvaiheita jää ja ne kehittyvät, jos yrttiruukkuja säilyttelee liian pitkään tai yrittää kasvattaa kotona. Ne ovat kertakäyttötuotteita.

Tarina kirjoitti...

Oletko kokeillut mäntysoopaan upotus kastelua?
Aikanaan oli puutarhaliikkeissä sellaisia multaan upotettavia öttiäimyrkky puikkoja, jotka olivat ulkoa sisälle siirrettäviä kasveja varten. Tappoivat mullassa olevat öttiäiset.

Chilivaari kirjoitti...

Upotustakin on kokeiltu, ei auta.
Tämä on siitä erikoinen riesa, että sillä on 6 kehitysvaihetta ja ne eivät tuhoudu oikein millään. Aikuiset saa hengiltä, mutta niitä kehittyy aina lisää. Ne asustavat lehtien alapinnalla.
Toisaalta, eivät nuo chilejä tapa, mutta runsas kanta tahrii kaiken jonkinlaisella mesikasteella tahmeaksi.

Erika kirjoitti...

Täällä painitaan saman ongelman äärellä! Mäntysuopaveteen upotuksella sain jauhiaiset pitkäksi aikaa pois, mutta sieltä ne sitten taas ilmestyivät muutaman viikon päästä. Nyt chilit ovat parvekkeella ottamassa kylmähoitoa. Mitä kävin vähän kurkkimassa, niin ihan hyvävointisia aikuisia jauhareita siellä näkyi edelleen. Argh! Myös tuota kaikkien lehtien poistoa olen kokeillut. Se toimi erinomaisesti, ja chilit lähtivät hyvin uuteen kasvuun, mutta en nyt millään raaskisi tehdä samaa. Vissiin pakko, kun ei mikään muukaan auta. :/

Chilivaari kirjoitti...

Sitkeitä ovat ja niitä piileksii aina muissakin kasveissa ja sieltä leviävät takaisin chileihin. Tomaatti on jauhiaisten erikoissuosikki ja ilmeisesti ne eivät pidä värinokkosista, mutta ei sekään niitä karkota muista kasveista. Yllättäen yksi chili, Maya Pimento näytti täysin puhtaalta parvekkeella. Jauhiaiset siis valikoivat uhrinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä! Viime kaudella oli ripsiäisiä ja viherpunkkeja. Tänä vuonna ei vielä yhtään ötiäistä. Koputan puuta ja päätäni. rva Helsingistä chilit ikkunalaudalla

Anonyymi kirjoitti...

Lihansyöjäkasvi? Lentäiskö noi siihen houkuttimeen?

Chilivaari kirjoitti...

Tuskinpa lihikset on edes niin tehokkaita kuin keltainen liima-ansa:
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/08/4000-otokkaa-vuorokaudessa.html
Ongelma ei varsinaisesti ole nuo lentävät, vaan niiden varhaisvaiheet. Tietysti, jos lentävät otukset saisi yli kuukaudeksi kokonaan poistettua (on utopiaa) niin ei syntyisi uusia sukupolvia.

ChIlIDoG kirjoitti...

Kyseisiä pörriäisiä näytti pesivän alkukesästä kasvihuoneessa putkihydron reson vanerikannen alapinnalla. Suihkutus Baygonia resoon ja kansi kiinni, Sen jälkeen ei valkoisia pörriäisiä näkynyt.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.