Kypsää Cristalia tammikuussa

torstai 31. tammikuuta 2013

Perulaiset uudet lajikkeet ehdin jo esittelemään ja jatkan lähipäivinä muiden maiden annilla, mutta nyt pitää pistää punaista väliin.

Aji Cristal (C. baccatum)
Lokakuussa nostin ylös kukkapenkissä kesän viettäneen viisivuotiaan Aji Cristalin, leikkelin lyhyemmäksi ja laitoin valon alle. Nyt sieltä tuuhean uuden lehvästön alta löytyy jo kypsiä. Kuva on parin päivän takaa ja nyt punaisia on kolme ja eri kokoisia vihreitä 10. Kukinta jatkuu komeasti lamppua lähinnä olevissa oksissa, mutta vain niissä. Talvisato on chilien kooltakin kesäistä pienempi, pituutta on keskimäärin 7 cm, kun ne kesällä olivat yli kymmensenttisiä.

Lisää pieniä perulaisia, Cochabamba ja Huanuco

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Huanuco on kaupunki melkein keskellä Perua ja Cochabamba kylä siinä lähistöllä vuoristossa. Tai siis yksi vaihtoehto niistä, sillä nimi on yleinen ja Boliviassa se on iso kaupunki. Tämä chili on kuitenkin Perusta.

Aji Cochabamba (C. chinense)
Cochabamban edessä on Aji, vaikka onkin chinense. Nimitykset eivät aina mene meidän kauniiden määrittelyjemme mukaan, että Aji tarkoittaisi baccatumia. Taimi on puolitoista kuukautta vanha ja 15 cm korkea. Tuohon pitäisi tulla melko tulisia kirsikan näköisiä marjoja. Sen USDA-numero on PI 159248.

Kun Pucumaucholla alavassa maastossa lähellä päiväntasaajaa on hikiset oltavat, päivälämmöt 31-32 ympäri vuoden ja öisin n. 22 astetta, näillä vuoriston chileillä yli kahden kilometrin korkeudessa on päivisin vähän yli 20 astetta, öisin usein alle 10 ja talvella (kesä-elokuussa) jopa lähellä nollaa. Molempia kuitenkin yritän kasvattaa vierekkäin. Tropiikkia meillä ei ole tarjota ja jos yölämmöt laskevat Suomessa kesällä, se merkitsee yleensä hallaa ja paleltumista.

Aji Huanuco (C. baccatum)
Korkealta on kotoisin tämäkin baccatum, jonka taimet ovat vasta viikon vanhoja. Huanuco on Joensuun kokoinen vanha sivistyskaupunki ja joki virtaa täälläkin keskellä. Kaupunki on "perustettu" 1539 espanjalaisvalloittajien toimesta. Sitä ennen paikalla oli ollut vuosisatoja Inkojen Yarowilka, jonka rauniot edelleen ovat näkyvissä.

Aji Huanuco on tavanomaisen näköinen punainen baccatum, jota muuan tanskalainen sivusto väittää samaksi kuin CGN 22871, jota monetkin ovat Suomessa kasvattaneet. Samalta ne näyttävät, mutta todisteita tuosta en ole löytänyt.

Huanucossa on turistihotelli, jolla on oma blogi. Sieltä löysin rocoton poimijan. Blogissa on chilien historiaa ja niitä väitetään viljellyn jo 20.000 vuotta. Outo on kuitenkin aloituskuva. Vaari keräilee rocotoja aikamoisen tiheästä rocotopusikosta, mutta hän keräilee niitä vihreänä. Voiko niitä siis käyttää vihreänä? Vai onko kysymys kaupallisesta poiminnasta? Blogissa valitettiin, että rocotojen vienti on hyvin vähäistä, sillä ne ovat herkkiä vioittumaan ja pilaantuvat nopeasti. Poimitaanko Kaliforniaan vietävät rocotot raakoina ja odotetaan niiden kypsyvän matkalla? Paljon kysymyksiä jäi ilmaan.

Mistäs tulet Pucumaucho?

maanantai 28. tammikuuta 2013

Perusta tietenkin, mutta tarkempi paikallistaminen onkin vaikeampaa. Paikannimeltä tuo kuulostaa, mutta Google tai iso karttakirja ei sitä löydä. Sillä on sentään USDA:n siemenpankin inventaarionumero PI 260516. Se on kerätty Perusta syyskuussa 1959, mutta tarkempaa tietoa ei löydy. Joistakin kasveista kerrotaan jopa karttakoordinaatit ja korkeus merenpinnasta. Keskitulinen, punainen, noin nelisenttinen chili sieltä pitäisi olla tulossa.

Pucumaucho Hot (C. chinense)

Taimi on alkanut haarautumaan kuukauden ikäisenä, vain 10 cm korkeana. Kasvatuskaapissa hyvissä valoissa ja kosteassa ilmassa vietetty aika näkyy muutenkin. Lehdet ovat ohuempia ja pehmeämpiä kuin viileämmässä ja kuivemmassa kasvaneilla. Nyt se kuitenkin joutui pois kaapista ja sopeutuminen viileämpään alkaa. Lannoitusta se ei ole toistaiseksi saanut lainkaan. Kekkilän puurahamullan ravinteet riittävät kuukaudeksi tai kahdeksikin. Eikä tässä vielä kiirettä ole. Ulkokasvatuksen mittoihin ehtii hyvin toukokuuhun mennessä.

Jatkoa saman päivän iltana:
Kuten kommenteista voit lukea, boozeman kaivautui pykälää syvemmälle noihin keräysraportteihin ja sieltähän se kotipaikka löytyi. Se on Iquitos Perun Amazoniassa, joen varrella, vain 106 metriä merenpintaa ylempänä, vaikka Amazonia on vielä 3400 kilometriä merelle. Tuo joki laskee todella maltillisesti. Ilmasto on kuumaa ja kosteaa tässä melkein Helsingin kokoisessa kaupungissa. Sen torilta tämä Pucumaucho on löydetty ja samalla reissulla tutkijat olivat keränneet parikymmentä muutakin chiliä torilta, puutarhoista ja maatiloilta. Pucumauchon nimi ei vieläkään auennut, mutta se voisi olla vaikka myyjän kotikylä tai pieni katu torin kupeessa. Kaupungin kartta löytyy netistä ja yksi suurimmista kaduista on Putumayo. Kaikilla pienillä ei ole nimeä. Olisi tämä hassumminkin voitu nimetä, sillä kadunnimistä löytyy myös Nauta ja Tavara.

Rocato, chinense Perusta

perjantai 25. tammikuuta 2013

Joulukuulla itämään laitetut chinenset ovat nyt noin kuukauden ikäisiä. Rocato on niistä pienin, ehkä siksi, että niitä oli kaksi samassa taimiruukussa. Nyt erotin toisen varalaatikkoon ja tämä jäi odottamaan ruukunvaihtoa.

Rocato (C. chinense) on mielenkiintoinen uutuus. Fatalii kertoi sen olevan Etelä-Amerikan agenttinsa löytö Boca-Manún kylästä Perusta. Nimikin viittaa Rocotoon, mutta tämä on chinense, jolla on paksu hedelmäliha, karvainen runko, eikä tyypillistä Habaneron makua. Eli se lienee aikojen kuluessa risteytynyt muiden paikallisten lajikkeiden kanssa. Rocotonhan ei pitäisi suoraan risteytyä chinensen kanssa. Kasvutapa on tässä vaiheessa chinenselle tyypillinen; tukeva, mutkitteleva runko ja ryppyiset lehdet.


Fataliin nettikaupan ehdottomia etuja on, että sieltä voi tilata maistiaiset haluamastaan lajikkeesta. Pikku putkilo Rocato-jauhetta ei paljon maksanut ja on muuten hyvää. Siinä on voimakas savun maku ja tuon jälkeen herää itsellekin halu opetella chilien savustamisen salat. Kuvassa taustana on Rocoto Peru, joka edelleen viheriöi ja punertaa  meillä kylmässä varastohuoneessa. 

Chilit opettavat minulle maantiedettä, sillä niiden kotiseutuun perehtyminen on kiinnostavaa. Rocato on siis Manún kansallispuistosta Andien itäpuolelta, Amazonasin sademetsien alueelta. Siellä lajiston runsaus on kaiketi suurinta maapallolla ja siksi se on Unescon maailmanperintökohteita. Perhosia, liskoja, papukaijoja ja kissaeläimiä esitellään runsaasti, mutta kasviston tiedot ovat vähäisemmät. Puistoon pääsevät turistit vain osan vuotta, sadekauden ulkopuolella lentäen Cuscosta.

Rocaton lehtiruusuke on chinenseille tyypillinen. Kaunis koristekasvi tästä on tulossa, vaikka kaukaa tuleekin.

Baccatumit itämään

tiistai 22. tammikuuta 2013

Vähän varhain lähdin liikkeelle tänä vuonna, mutta kun lajikkeita on vain muutama, tila ehkä riittää huhtikuussa, jolloin ei normaalisti ole nähnyt ikkunasta ulos, kun se on niin täynnä chilin ja tomaatin taimia, osa jo isojakin.

Tuossa nuo 7.1. itämään laitetut ovat 17.1. Baccoja oli vain 4. Yksi on itänyt aikaisemmin ja yksi vielä odottelee idätysaikaa. Tänään noissa kaikissa näkyy eloa ja Aji Huanuco ja Starfish ovat jo päässeet multaan sirkkalehdillä. Starfishistä ei ollut omaa siementä tallessa, mutta löytyi kaksikin Fataliin pussia menneiltä vuosilta. Toisessa siemenet olivat selvästi isompia ja ne itivät ensin. Tavoistaan poiketen myös Omnicolor iti alle kolmen viikon, vaikka siemenet olivat vanhoja.

Turbo Puben siemenien kuivauksessa tai käsittelyssä on tapahtunut joku virhe 2009, sillä niistä ei tunnu tulevan hyviä taimia. Niistä osa tosin kypsyi vasta pakkasilla. Jospa erehdyin ottamaan niistä siemeniä. En muista. Tämä on toinen idätyserä ja yhdessä on elonmerkkejä. Paprika Hecele Eros itää hyvin, pieni Ulupica ei vieläkään.

Canario jaksaa kukkia. Tämä kuva on muutama päivä kukinnan alkamisesta. Nyt kukkia on ainakin 20 auki yhtä aikaa ja uusia kehittyy niin paljon kuin oksiin mahtuu. Se on varsin sievä pieni, tasalatvainen puu, ikkunalaudan komistus ehdottomasti.

Tarkkasilmäiset huomaavat ruskeat laikut isossa lehdessä keskellä. Ei, meillä ei vielä ole ripsiäisiä sisällä. Siihen on hangannut verho sen sijaintipaikassa taimilaatikossa. Nuo tuntuvat olevan herkkähipiäisiä.

Pidetään kirjaa kasvatuksistamme

lauantai 19. tammikuuta 2013

Muistiinpanojen pitäminen kasvien itämisestä ja kasvusta on pieni vaiva, kun sen organisoi oikein ja siitä on paljon iloa ja hyötyä myöhemmin. Valokuvat ovat oivallinen arkistointitapa chilien kasvulle, sillä niissä säilyy päiväys. Kuvat vain pitää arkistoida niin, että niistä löytää etsimänsä. Suurissa kuvamäärissä se voi olla vaikeaa tai ainakin vaatii työtä ja järjestelmällisyyttä.

Tällainen blogi sinänsä on arkistointia, mutta suurien tietomäärien järjestyksessä pito ja löytäminen ei aina ole helppoa. Blogiin ei myöskään tule kirjattua joka ainoaa kukintaa tai raakiletta.

Minulla on jo vuosikymmeniä ollut paidan rintataskussa pieni lehtiö ja pieni lyijytäytekynä. Kun mieleen tulee idea, se pitää heti kirjata ja sinne voi tehdä myös kasvatusmuistiinpanoja tai kauppalistaa. Kesken kiihkeänkin työrupeaman kannattaa kirjoittaa parannusehdotuksia seuraavaa kertaa varten. Muuten niistä unohtaa osan.

Jo neljän vuoden ajalta olen julkaissut blogissani kasvatusaikatauluja ja ne löytyvät oikeasta sivupalkista alimmaisina tämän tapaisina:

2012 kasvatuslista 
Lajike Laji idätys taimella kukka raakile kypsä
Cajamajarca (engl.) chinense 24.08.11 03.09.11 01. 08. 15. 08. 01. 10.
Aji Amarillo (oma siemen) baccatum 20.10.11 11.11.11 20. 02. 06. 03. 20. 04.

Tuolta näyttää viime vuoden aloitus. Taulukkojen teko Bloggeriin on tiettävästi mahdollista, mutta en ole jaksanut perehtyä, kun keksin helpomman tavan.
Olen tehnyt muistiinpanoja taulukko-ohjelmaan. Lajikkeen nimi ja laji ovat yleensä idätysjärjestyksessä. Niitä voisi tietysti lajitella vaikka aakkosjärjestykseen, jos haluaa. Idätyksen aloitusaika ja taimelle tulo kertovat paljonko itämiseen meni aikaa. Se tosin vaihtelee samallakin lajikkeella paljon. Seuraavaan sarakkeeseen merkitsen ensimmäisen kukan, sitten raakileen ja lopuksi ensimmäisen kypsän. Näiden lisäksi pitäisi varata paljon tilaa erilaisille huomioille esimerkiksi, miksi jokin on kestänyt niin kauan. Niihin on usein joku inhimillinen syy - tai sää. Jotkut pitävät kirjanpitoa sadon määrästä. Sekin sopisi tänne.

Ohjelmistoni on OpenOffice, ilmainen vaihtoehto Microsoftin Office-paketille. Se toimii monessa kohdin jopa paremmin kuin kaupallinen vastineensa ja sillä voi käsitellä Officen tiedostoja.

Taulukkolaskentaohjelmasta voi suoraan kopioida alueen Bloggeriin. Suurin osa muotoilusta säilyy. Tässä oli joku häiriö noin vuosi sitten, mutta nyt se taas pelaa. Vanhan Excelin muotoilut eivät siirtyneet, enkä ole sitä aikoihin päivittänyt. Käytän Bloggerissa 600 pikseliä leveätä palstaa ja siihen mahtuu 16 cm taulukkoa. Lajikkeelle on varattu 5,5 cm leveä sarake ja sitten tulee 6 kpl 1,7 cm leveitä sarakkeita. Lisätiedot pitää jättää kopioinnin ulkopuolelle.

Kopioimalla blogiin tuodun taulukon sisältöä voi muutella Bloggerin editointi-tilassa ja sinne voi jopa tehdä linkkejä yksittäisiin soluihin. Olen kuitenkin huomannut, että olisi järkevää täyttää tietoja vain yhteen paikkaan, muuten niitä joutuu siirtelemään tai tietoihin jää aukkoja. Eipä nuo minun kasvatustietonikaan niin kauhean tarkkoja kaikilta osin ole. Puuttuviin kohtiin on syksyllä haettu tietoa blogista, paperilapuilta, kuva-arkistosta tai kalenterista ja lopuksi on arvottu joku sopiva päivä.

Tälle vuodelle suunniteltu lajikelista.
Viime vuoden kasvattelut.

Ulupica itää vihdoinkin?

tiistai 15. tammikuuta 2013


Siinä se nyt on. Kippurainen, mutta toivottavasti selviää.
Sain sushrajalta Toni.A:lta siemeniä, kun oma Ulupica Large (Capsicum cardenasii var. pendulum) ei niitä koko viime kesänä tehnyt, kukki vain ja tuoksui, mutta ei tehnyt marjoja.

Pyysin Tonilta kolme siementä, mutta hän lähetti 5. Ensimmäiset kolme eivät onnistuneet. Yhdestä tuli jotakin paksua tahmaa siemenestä ulos, yhdestä jopa juuri ja varsi, mutta ei siinä sirkkalehtiä ollut. Laitoin sitten loputkin lautalle ja niistä yksi näyttäisi onnistuvan. Kippurainen sen alku oli viime vuonnakin ja "happiteltassa" piti taimea hoitaa jonkin aikaa. Vaikea tämä lajike on ollut monelle muullekin, itävyys on usein heikkoa.

Rocoto kukkii alle kahden kuukauden ikäisenä

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Ei noiden kasvien "sielunelämää" opi ymmärtämään.
Tämä Canario (C. pubescens) tuli taimelle 15.11. ja nyt se jo aukoo kukkiaan.

Joulukuun lopulla vielä epäilin, että noista nupuista ei kukkia syntyisi, mutta niin ne vain kehittyivät kasvin kasvaessa. Viimeistään huomenna siinä on kymmenkunta kukkaa auki. Kasvilla on korkeutta 15 cm, leveyttä 30 cm ja 10 cm:n taimiruukussa majailee hän edelleen.

Toinen Canario on saanut täsmälleen samanlaisen kohtelun, tuli taimelle samaan aikaan ja on samanlaisessa ruukussa, mullassa ja valossa, eikä osoita vielä mitään kukkimisen aikeita. Nuput kuihtuvat aivan pieninä. Ei näitä ymmärrä. Samasta emokasvista noiden siemenet ovat, joten geenien erilaisuuskaan ei liene syy. Risteytyminen parvekkeella on erittäin epätodennäköistä. Joku nyt vain on saanut toisen kiireesti jatkamaan sukuaan, kun toinen malttaa odotella aikuistumista. Syitä en ymmärrä, mutta ihmetellä aina voi. Tämän emokasvilla meni viime keväänä melkein 5 kuukautta ensimmäisiin kukkiin.

Almassa on taas kypsää

torstai 10. tammikuuta 2013

Putosin jo laskuista, monesko sato tämä on vuoden mittaan, mutta edellinen kerättiin kaksi kuukautta sitten.


Alma Paprika (C. annuum) viihtyy olohuoneen ikkunalaudalla, vaikka valoa on vain 2x36W loisteputket ikkunan yläpuolella ja aurinkoiset päivät äärimmäisen harvassa ja lyhyitä. Kypsät ovat enimmäkseen hyvän kokoisia ja uusi kukinta on taas alkanut.


Alma on varsinainen koristekasvi. Joululahjaksi saatu orkidea kalpenee ikkunalaudalla talvisen maiseman ja Alman värikkyyden rinnalla.

Cristalit kypsyvät kohta

keskiviikko 9. tammikuuta 2013


Aji Cristal (C. baccatum) on varaston työmaalamppujen alla viihtynyt sangen hyvin. Sen ulkoa sisään tuonista on nyt kolme kuukautta. Ensimmäisistä kukista on toista kuukautta ja nyt siinä on useita keskikokoisia chilejä ja kukinta jatkuu ja näyttää onnistuvankin siellä täällä. Nämä olisivat jo syömäkelpoisia, mutta kypsykööt nyt, kun siemenet näyttävät olevan lopussa tuosta lajikkeesta ja kypsiä chilejä tänä talvena riittää.

Vihreätä talviseen ruokapöytään

tiistai 8. tammikuuta 2013

Edelliseen kuskus-juttuun vähän lisuketta.

En ole mikään viherpeukalo. Monet kerrat olen yrittänyt kasvattaa herneenversoja, mutta lyhytikäisiksi ovat jääneet. Nyt luulen keksineeni niiden salaisuuden. Ruukun on oltava riittävän syvä. Monesti olen niitä kasvattanut matalissa astioissa ja pian juuret ovat mustuneet ja versot kuolleet. Nyt tuo kymmensenttinen kukkaruukku on 9 cm syvä ja juuria on siitäkin runsaasti ulkona. Versoja on kuitenkin syöty jo joulupöydässä ekat ja loppiaisen jälkeen vihreys vain tihenee.

En liotellut herneitä, vaan laitoin niitä reilun kerroksen hyvin kastellun mullan pinnalle, kastelin lämpimällä vedellä ja peitin pariksi päiväksi kannella kunnes ituja alkoi nousta. Aikaisemmin olen käyttänyt sokeri- tai silpoherneitä, mutta nämä ovat tavallisia ruokaherneitä. Niitä saa puolen kilon pussillisen halvemmalla kuin 20 g siemenpussin noita hienompia. Nämä versovat paremmin uutta, kun niitä leikkaa poikki ensimmäisten lehtien yläpuolelta. Luulen myös, että osa iti myöhemmin, kun niitä oli niin paksu kerros, että osa jäi toisten alle niiden turvotessa itäessään.

On kaunista ja hyvän makuista leivälle tai ruoan päälle, suosittelen.
Kuva on pohjoiselta keittiön ikkunalta. Taustalla on eräänlainen isovanhempien ihannemaisema: leikkikenttä ja koulu keittiön ikkunan alla.


Kuskus, Bulgur tai jotakin

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Meillä oli valmiina lihapullia, mutta mitä niiden kanssa? Aina ei muusiakaan viitsisi...
Olin pari päivää aikaisemmin katsonut Rick Steinin ruokamatkaa Espanjassa, missä tehtiin Bulguria sitruunanviljelijän kotona. Samassa ohjelmassa muuten näytettiin laajat chilipellot ja miten niistä tehtiin savustettua chilijauhetta "Pimenton". Kaapeista ei löytynyt Bulguria, mutta täysjyvä kuskusia oli, sehän on melkein sama?  Durumvehnää molemmat. Kuskusia siis lihapullien seuralaiseksi:


Muistikuvani ohjelman kokkailuista eivät olleet kovinkaan tarkkoja, mutta sen katsoin Areenasta vasta syötyämme. Maukas lisuke siitä tuli improvisoidenkin, joten kerron oman reseptini. Kuvan järjestin vasta jälkikäteen, kun vähän oli vielä jäljellä.

Kuskus a'la Chilivaari - kahden hengen annos

2 dl täysjyväkuskusta
3 dl vettä
1 Rocoto Peru ohuina viipaleina tai muita chilejä tuoreena tai jauheena
1 sipuli renkaina tai silppuna
1 valkosipulin kynsi viipaleina
1 sitruunan mehu, yksi pieni tai puolikas isosta
1 kourallinen kokonaisia cashew-pähkinöitä tai muita pähkinöitä rouheena
1 hyppysellinen karkeaa merisuolaa
Pöytään tuotaessa:
  Loraus oliiviöljyä
  Runsaasti herneenversoja, muukin vihreä kelpaa

Chilit ja sipulit kuullotetaan öljyssä.
Lisätään pähkinät, vesi, suola, sitruunan mehu ja kuumaan nesteeseen kuskus. Sekoitetaan ja annetaan nesteen imeytyä medolla lämmöllä, ei keitetä.
Tein koko homman wokkipannulla, mutta tietysti kuullotuksen, veden keiton ja haudutuksen voi tehdä eri välineitä.
Pakkauksen ohjeen mukaan kuskus tarvitsisi saman määrän vettä ja vehnämuruja, mutta minulla se kuivui aika äkkiä laakeassa pannussa. Lisäsin vettä.
Haudutin pakkauksen ohjeen mukaiset 10 minuuttia; kuskuslaatuja on erilaisia, nopeitakin. Jotkut puuroutuvat liikaa kypsyessään.
Lihapullat saivat lämmetä siinä päällä, mutta pikakuskusin kanssa ne pitää lämmittää erikseen.

Sitruuna ja chili on mielenkiintoinen yhdistelmä. Sitruunaa voisi ehkä olla vähemmän ja chiliä enemmän. Tämä oli "jokamiesversio" tulisuudeltaan.
Taatusti tätä tehdään uudelleenkin. On tämä niin hyvä vaihtoehto perunamuusille. Liha- tai kasvisruoaksi tämän kanssa kelpaa melkein mikä tahansa muukin kuin nuo pullat ja kuskusista saa myös salaatin pohjan.


Kaappikasvatusta pikkutaimille

perjantai 4. tammikuuta 2013

Tästä et sitten puhu ulkopuolisille.
Chilinkasvatus ei aina ole esteettistä ja olohuonekelpoista.

"Kasvatuskaappi" syntyi pari vuotta sitten valotestiä varten. Silloin siinä oli väliseinä eri värisiä valoja varten. Nyt seinä on poissa, mutta valot näkyvät olevan edelleen samat 23-wattiset. Ne riippuvat ylhäällä olevista kepeistä ja niitä nostetaan chilien kasvaessa.

Pahvilaatikko jäi testin päätyttyä varaston perälle ja siellä sen otin käyttöön pikkutaimien kasvatukseen. Noin kolmikymmensenttiseksi tuolla mahtuu kasvamaan, mutta ei tietenkään noin montaa chiliä. Lamput pitävät ilman lämpimänä, 26-30°, kun oviluukku on kiinni ja foliokansi päällä, vaikka varastossa on viileää, usein alle 20°.



Pahvilaatikon pohjalla on kesän grillipihveistä jäänyt muovikaukalo, johon mukavasti mahtuu tusina tuollaisia 7 cm taimiruukkuja ja kaikki voi kastella kätevästi samalla kerralla. Isommat (10 cm) ovat kyllä kätevämpiä. Niitä ei tarvitse vaihtaa niin pian isompaan. Ruukkuja en suinkaan ole ostanut, vaan niitä on kulkeutunut taimimyymälöistä erilaisten kesäkukkien ja yrttien alustoina. Toinen vastaava kaukalo minulla on olohuoneessa ikkunalaudalla ikkunan sivussa, mutta verhon takana.

Chilinkasvatusta tapahtuu mitä kummallisimmissa paikoissa. Olen kuullut juttuja portaiden alla kasvattelusta, vaate- ja kodinhoitohuoneessa, komerossa, saunassa, autotallissa, pannuhuoneessa, kaikissa kasvatellaan. Pahvilaatikko on ihan hyvä vaihtoehto. Senhän voi "tapetoida" tai maalata hienoksi. Sinne saa helposti paljon valoa ja lämpö kiihdyttää kasvua. Pidä vain lamppu irti seinistä, ettei tule palovaaraa. Lamput palavat ajastimella ohjattuna 12-14 tuntia vuorokaudessa. Valo on pienille chileille aivan oleellista. Ilman sitä ne kasvavat kyllä pituutta, mutta niin hentoina, että tuskin pysyvät pystyssä. Tuollainen 23 W auttaa jo kummasti, jos se on lähellä.

Eipä tämän kokoisesta kaapista kuitenkaan ole apua kuin muutamaksi viikoksi. Sitten ne on otettava väljempiin tiloihin, vaikkapa olohuoneen ikkunalle. Silloin menevät kaappiin seuraavat idätykset, baccatumit ja annuumit. Kaikkea ei tarvitse tehdä samaan aikaan.


Lajikkeet 2013

tiistai 1. tammikuuta 2013

2013 kasvatuksessa






Lajike
Laji
idätys
taimella
kukka
raakile
kypsä
Canario
Pubescens
02.11.
15.11.
13.01.
28.3.
1.6.
Cap 502
Frutescens
01.12.
07.12.
24.6.
24.7.
25.8.
Pimenta de Bode
Chinense
01.12.
08.12.
10.4.
15.8.
1.10
Rocato
Chinense
05.12.
14.12.
1.6.
20.7.
18.8.
Pucumaucho Hot
Chinense
05.12.
20.12.
5.7.
24.7.
18.8.
Aji Cochabamba
Chinense
05.12.
15.12.
5.6.
20.7.
18.8.
Maya Pimento
Chinense
05.12.
18.12.
6.5.
29.5.
8.7.
CGN 21500
Chinense
10.12.
22.12.
10.4.
27.5.
20.7.
Colombian Orange
Chinense
10.12.
22.12.
10.4.
20.7.
5.8.
Rocoto Red Peruvian
Pubescens
03.12.
20.12.
jäi nurkkaan


Ulupica Large
Cardenasii
25.12.
10.01.
kuoli


Ulupica
Cardenasii
05.12.
ei itänyt



Siam Hot
Baccatum
05.12.
14.12.
06.03.
22.3.
9.5.
Aji Indian
Baccatum
07.01.
27.01.
14.4.
9.5.
20.6.
Starfish ??
Baccatum
07.01.
18.01.
25.5
6.6.
5.8.
Omnicolor
Baccatum
07.01.
27.01.
14.4.
18.5.
5.7.
Paprika-Bohócsapka
Baccatum
13.02.
24.02.
1.7.
10.7.
20.9.
Aji Huanuco
Baccatum
07.01.
20.01.
14.4.
29.4.
19.6.
Paprika Hecele, Erõs
Annuum
07.01.
18.01.
2.4.
10.4.
7.6.
Pimiento de Padron
Annuum
13.02.
22.02.
6.5.
20.5.
20.7.
Harissa
Annuum
13.02.
22.02.
29.5.
7.6.
5.8.
Sweet Wrinkled Old Man
Annuum
13.02.
22.02.
6.5.
25.5.
25.6.
Alma Paprika, Csipös
Annuum
02.02.
12.02.
5.4.
20.4.
1.6.
Rocoto M2
Pubescens
06.12.
23.12.
18.3.
28.3.
13.5.
Turbo Pube
Pubescens
02.02.
ei itänyt



CGN 22871
Baccatum
02.02.
18.02.
3.6.
7.6.
5.8.
Kellu Uchu
Baccatum
13.02.
05.03.


25.9.
Peperonchini
Annuum
13.02.
05.03.
15.7.
20.7.
25.9.
Intian ihme
Annuum
13.02.
24.02.
4.5.
25.6.
26.7.
Rocoto Peru
Pubescens
18.2.
2.3.

























Näiden uusien idätysten lisäksi on useita vanhoja kasveja talvehtimassa, esimerkiksi Alma Paprika, Aji Cristal, Inca Red Drop, Jamy, Habanero, Habanero White ja Peruvian White, Cajamarca, Chinchi Uchu, Rocoto Peru, PiriPiri, Ulupica Large.

2013

Näin se alkaa.

12.12.12 idätyskuvan siemenet ovat nyt tässä mallissa. Useimmat ovat pariviikkoisia, mutta on tuossa joulun jälkeen pinnalle putkahtaneitakin. Edellisen jutun Canariot ovat kuukauden vanhempia. Nämä ovat melkein kaikki chinensejä paitsi rocotot, takanurkan CAP 502 (frutescens) ja keskellä Siam Hot, joka on baccatum. Eturivin vähän suttuinen nimilappu on Rocato, Fataliin uutuuslajike, joka pääosiltaan lienee chinense. Ulupicat eivät itäneet, ei iso eikä pieni, ei ainakaan toistaiseksi. Turbo Pube myös kieltäyy kasvamasta meillä, joten laitoin yllätyslajike Rocoto M2:n taas itämään.

Tulista vuotta kaikille!