Amarillo ikkunalla

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Aji Amarillo (C. baccatum) on samaa perua kuin edellisen jutun Rocoto Santa Natalia eli Caiden Perusta saamien chilien siemenistä kasvatettu. Se on siis aito perulainen erotukseksi vuosikymmeniä länsimaisilla siemenmyyjillä levinneestä, jos tuossa nyt mitään eroa on, onhan se voinut säilyä hyvinkin puhtaana.

Laitoin sen hyvissä ajoin eli marraskuussa kasvamaan, kun muistissani oli 2012 tekemäni vastaava koekasvatus. Silloin Amarillo ryhtyi hedelmien kasvatteluun jo maaliskuussa ja huhtikuussa sain ensimmäiset maistiaiset. Aji Amarillo on tunnetusti hidas satoamaan, mutta ripeä kasvussaan. Tuolloin se oli kesäkuun puolessavälissä jo parvekkeen katossa ja sato oli varsin hyvä aina marraskuulle asti. Saapa nähdä, millainen tapaus tämä suoraan Perusta tullut Amarillo on.

Tuo on nyt vajaan kolmen kuukauden ikäisenä vain 40 cm korkea, kun olen tarkoituksella pitänyt pituuskasvua kurissa useilla leikkauksilla. Nyt siinä on kolme päähaaraa, mutta ei vielä kukkanuppuja. Hiukan aurinkoa kaivattaisiin avuksi. Tässä ikkunalla ei ole keinovaloa kuin pari 36W loisteputkea (väriltään 950 eli päivänvalo) ikkunan ylälaidassa, siis aivan liian kaukana. Näillä on pärjätty ennenkin, eikä sillä mikään kiire ole. Alakerrassa ledispottien alla kypsyy nyt talvehtiva Aji Indian ja Kellu Uchuja tulee joka päivä lisää.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.