Aito perulainen Amarillo on hidas

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Aji Amarillo (C. baccatum) on hidas satoamaan, se on todettu aikaisemminkin, mutta suoraan Perusta  tuotu näyttää olevan vieläkin hitaampi. Nyt se kuitenkin kukkii, kun ensi viikolla viisi kuukautta tulee täyteen.


Kukassa on tyypilliset baccatumin väripisteet ja tällä Amarillolla ne ovat nimenkin mukaisesti keltaiset. Minulla oli 2012 vastaava koekasvatus lajipuhtauden toteamiseksi marraskuulta huhtikuulle. Silloin leikkelin vähemmän ja ehkä kevät oli aurinkoisempi, sillä se onnistui kukinnassaan aikaisemmin samalla ikkunalla. Valostahan tuo lähinnä on kiinni, vaikka kyllä minikokoinen ruukkukin hidastaa kehitystä.

Pidin tätä pitkään saksilla pienenä, lasihyllyn alle mahtuvana, mutta kukinnan alkaessa se piti päästää kiertämään hylly ja kasvamaan kohti loisteputkia. Amarillon vierestä siivosin muita pois, jotta sen erottaa, mutta päälle jäi rocoto, joka sekoaa latvaan. Amarillolla on korkeutta nyt 80 cm ja kasvuvaraa enää 20 cm. Olisi jo aika päästä parvekkeelle ja isompaan ruukkuun, mutta en sitä pakkasöiksi sinne vie. Sakset saavat edelleen auttaa tilanahtaudessa. Kukkia on sekä hyllyn ylä- että alapuolella ja hiukan näyttää siltä, että raakileitakin ehkä muodostuu kohta.

Pysyvästi lämpimämpiä kevätkelejä täällä odotellaan, mutta siinä voi mennä vielä kuukausikin. Huhtikuun lopulla se edellinen talvella kasvatettu Amarillo pääsi parvekkeelle 2012 ja menestyi siellä vallan mainiosti marraskuulle asti.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.