Brasilian Starfish, PI 439368

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Yllättävän paljon tuosta edellisessä jutussa mainitsemastani Brasilia-Uruguay PI-parivaljakosta löytyikin samankaltaisuutta -  ja tänään on pelivuorossa Brasilia.

Starfish (PI 439368) (C. baccatum)

Uruguaylaisen PI 439410:n ja brasilialaisen Starfishin (PI 439368) raakileissa ei juuri ole eroa tuon kokoisena, mutta Starfishillä se on tukevammassa varressa. Myöhemmin eroja alkaa muodostua ja uruguaylainen kasvaa enemmän pituutta, brasilialainen leveyttä. Kukat ovat hieman erilaisia, uruguaylaisella on keltaisempi värikuvio, mutta baccatumien "kalanruotokuvio" muuttaa väriä ikääntyessään ja näyttää erilaiselta eri valaistuksissa. Se ei siis ole luotettava tunnistustapa. Surkeissa oloissa talvehtinut Starfish on piristynyt parvekkeella ja työntää uutta kukkaa ja raakileita joka oksan hangasta, toisista useampiakin. Siinä on jo yksi kypsä, mutta vertaillaan näitä naapurimaiden ruttuisia chilejä, kunhan uruguaylainenkin saa kypsiä ja päästään maistelemaan.

Tutkiessani USDA:n siemenpankin tietoja näistä törmäsin taas kerran mielenkiintoisiin korkeustietoihin. Melkein järjestään heidän koekasvatuksissaan Georgian punaisessa hietamaassa chilien korkeudet ovat vain puolet tai kolmannes siitä, mitä suomalaisten parveke- tai kasvihuonekasvatuksissa. Taidamme lannoittaa aika reippaasti. Starfishin kohdalla ei mainittu mittaa, mutta kerrottiin, että kasvi on yhtä leveä kuin korkeakin. Suomessa se on kasvanut jopa nelimetriseksi pylvääksi ja minullakin parvekkeella yli kolmen metrin köynnökseksi. USDA:n kuvassa Starfish täynnä hedelmiä on kenties puolimetrinen leveä pensas. Sama chili se on kuitenkin. Valon määrä, lämpö, maaperä, kastelu, tuuli ja lannoitus muokkaavat kasvua aivan oleellisesti.Tampereella satoi aamulla lunta, ulkona "lämpöä" 1,6°, parvekkeella sentään 10°, maa valkoisena juhannusviikolla. Suomen kesä. Chilit ulkona, samoin tomaatit, kurkut ja kurpitsat.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.