PI 439410, baccatum Uruguaysta

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Uruguay aloittaa pelinsä MM-turnauksessa tänään (14.6.) Maasta ei paljon chilejä ole tiedossani, mutta nyt sattuu baccatum PI 439410 kasvamaan parvekkeellani.

Tuollaisen tyypillisen korkeakasvuisen ja harvaoksaisen baccatumin kokokuvaa on hankala ottaa niin, että siitä jotakin järkevää näkyisi, mutta laitan sen silti tähän. Laitoin vaihteeksi baccatumit eteläseinälle pahimpaan paahteeseen. Ruukut ovat hyllyllä kaiteen suojassa ja olen sitonut ne seinään rautalangalla, ettei tuuli heitä kasveja lattialle. Muutama chili on katkennut tai oksia irronnut edellisinä kesinä.

PI 439410:n raakileet ovat hauskan uurteisia pienestä lähtien. Ne ovat tomerasti pystyssä pitkän varren päässä. Tämän mausta en tiedä mitään, en ole lukenut edes arviointeja. Värin pitäisi olla lopulta punainen ja kokoa oli USDA:n koekasvatuksessa 4,5 cm. Sieltäkään ei paljon lisätietoa löytynyt, sillä tavanomainen tarkka  tieto keräysajasta ja paikasta puuttui sivuilta.

Kasvi on jo neljän kuukauden ikäinen ja venähti tuolla itäpuolella parveketta tiheässä baccatum-rivistössä puolitoistametriseksi. Saksin latvoja reippaasti, jotta saan sen tuuheammaksi alempaa, eikä vasta katossa.

Vähän isommaksi kasvettuaan raakileet kallistuvat ensin vaakasuoraan ja sittemmin alaviistoon. Painovoima vetää.

Tuon muotoista chiliä en ole ennen tavannut, brasilialainen Starfish (PI 439368) muistuttaa hiukan, mutta on leveämpi ja lyhempi. Niistä ensimmäiset kypsyvät juuri eli puolitoista kuukautta meni kasvuun ja kypsymiseen. Nuo muuten ovat samalta USDA:n tutkijan keräysmatkalta 1978 molemmat ja kun ne ovat naapurimaista, nehän voivat olla läheltä toisiaan, eri puolilta rajaa vain. Mielenkiintoinen vertailuprojekti tästä vielä kehkeytyy. Minullahan on toinenkin samatapainen läheltä toisiaan oleva PI-parivaljakko kasvamassa, pubescensit Ecuadorista: PI 585267 ja PI 585273 eli Turbo Pube ja Rocoto Montufar.

Kuvasin alkuviikon kirkkaina päivinä myös PI 439410:n kukan. Se on tyypillinen baccatumin kukka, keltaiset tai rusehtavat väripilkut ovat selkeät ja isot kuten koko kukkakin.
Aurinkoista kesää kaikesta huolimatta!
(+8°, koleaa pohjoistuulta ja vettä vihmoo parhaillaan. Tästä voi sää muuttua vain paremmaksi.)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.