Tämä Ulupica tuoksuu vain heikosti

perjantai 27. kesäkuuta 2014

Ensimmäinen ostochilini, Ulupica Large (C. cardenasii var. pendulum) kukkii runsaasti, mutta jälkikasvua ei vielä ole näkyvissä. Aika ei ole vielä kypsä. Odotellaan.

Aikaisemmin olen kasvattanut useampaakin Ulupicaa saamatta niistä koskaan maisteltavaa. Minulle sattui lisääntymiskyvytön risteytymä. Sen sijaan sen kukat tuoksuivat vallan viehkosti, hienostuneelle parfyymille. Uteliaana aloin nuuhkia näitä uusia kukkia ja irtosihan sieltä saman tapainen tuoksu, mutta miedompi, eikä niin hieno - valitettavasti. Kaikkea ei voi ilmeisesti saada samassa paketissa.

Kukkakuvan ympäristöä pehmensin vähän opetellessani uutta kuvankäsittelyohjelmaa Lightroomia, jolla saan RAW-muodossa kuvatuista kuvista "digitaalisen negatiivin",  josta kuvia voi muokata aika tavalla niin kirkkauden kuin värinkin suhteen. Tämän kukan väriin en ole koskenut, vaikka se ei muistuta enemmistöä Ulupican kukista. Ne aukeavat syvemmän värisinä, mutta valossa haalistuvat ja muuttuvat sinisemmiksi, siltä minusta ainakin näyttää. Tämä on juuri auennut. Pari vuotta sitten kasvattamassani Ulupicassa oli kukissa huomattavaa vaihtelua sinisestä valkoiseen. Nyt ei sellaista ole havaittavissa. Ehkä tämä nyt on sitä hedelmällistä sukuhaaraa ja pääsen vihdoin maistelemaan eikä vain haistelemaan.

4 kommenttia:

TuraUkko kirjoitti...

Oletko pitänyt tuota Ulupicaa minkä kokoisessa ruukussa? Minulla on tuo vastaava ostochili nyt 4l ruukussa ja mietin, että jätänkö sen tuohon vai sijoitan vielä isompaan. Ajatuksena on yrittää saada tämä chili talvehtimaan.

Chilivaari kirjoitti...

Saman kokoisessa on minullakin ja kyllä sen tuossa pitäisi jonkinlainen koesato tuottaa. Isompi olisi vaikea talvehdittaa ja syksylläkin tuota voi joutua siirtelemään pakkasten tieltä lämpimään. Yritän pitää sen kompaktin kokoisena ja siirreltävänä.

TuraUkko kirjoitti...

Oletko saamassa tällä erää Ulupicasta satoa? Minulla on muutama raakile kiinni, mutta huonolla prosentilla ne jää jos kukkien määrään vertaa.

Chilivaari kirjoitti...

Heikosti kävi tälläkin kerralla. Ulupica ei vain ole minun kasvini.
Kesäkuun kylmät lopettivat kukinnan ilman raakileita ja vasta nyt alkava uusi kukinta ei ehdi ennen syksyä.
Pitänee yrittää myöhemmin uudestaan.
Juttelin Chilifesteillä taimet kasvattaneen Taimimoision kaverin kanssa ja hän kertoi, että vaikka taimet ovat saman emokasvin pistokkaista, osa satoaa helposti, osa ei sitten millään. Minulle sattui taas tuo jälkimmäinen. Se lienee kohtalo.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.