Idätyslautta - päivitystä 2015

lauantai 3. tammikuuta 2015

Kohta seitsemän vuotta vanha kehitelmäni siementen helposta ja visuaalisesta idätyksestä itsestään kosteana pysyvällä paperilla on levinnyt hyvin, Chilifoorumilla sen käyttäjiä on runsaasti ja on se tunnettu Puutarha-netissäkin ja monella muulla keskustelufoorumilla. Ehkä nyt on aika vähän uudistaa juttua, lähinnä lisätä vaihtoehtoja.

Idea on yksinkertainen. Rasiassa on vettä pohjalla, joku kelluva materiaali (styrox tms) kääritään vettä imevään paperiin ja siihen siemenet. Siemenet itävät näkyvissä paperilla, joka pysyy märkänä kapillaari-ilmiön avulla. Kansi kevyesti päälle, että kosteus pysyy rasiassa. Lautan päällimmäiseksi paperiksi kannattaa laittaa kahvisuodatin, sillä siihen eivät juuret tunkeudu niin kuin talous- tai vessapaperiin.

Siinä vähän tarvikkeita: rasioita, kelluvaa materiaalia, talouspaperia ja kahvisuodatin. Astiaksi kelpaa mikä tahansa, mutta elintarvikepakkauksista löytyy helposti sopivia; raejuustorasia, lihanpakkauspohja, salaattirasia jne. Jos kantta ei ole, sellaisena voi käyttää toista samanlaista rasiaa.

Styrox on hyvä kelluke ja sitä löytyy usein elektroniikan pakkauksista, mutta kuplamuovista ja solumuovista saa moneen kertaan käärimällä myös kelluvia. Kannattaa kokeilla vähän pidempään ja katsoa, vettyvätkö.

Eihän alustan välttämättä tarvitse kellua. Toisesta, vähän pienemmästä rasiasta saa hyvän idätysalustan tai sitten leikkaat saman kokoisesta vähän pois. Tuohon vain paperia päälle ja idätys"lautta" on valmis. Styroksin pitää olla vähintään sentin paksu, jotta siemenet eivät huuhtoudu pois, kun astiaa liikuttelee. Tuossa ei ole sitä vaaraa, jos ei jätä paljon tilaa sivuille.

Tässä pakasterasiassa on nelinkertainen kuplamuovi käärittynä talouspaperiin ja sen pinnalla kahvisuodatin. Tämä kuplamuovi alkoi vanhemmiten upota päistä, joten sitä pitäisi laittaa paksumpi kerros tai isommalle alueelle.

Paperiin voi kirjoittaa kuivana idätettävien nimet ja idätysajan tussilla tai kuulakynällä. Kynän kosteudenkestävyys kannattaa testata ensin, jotkut leviävät ikävästi. Tuo lautta on kellunut 8 päivää ja sen alaosaan on lisätty myöhemmin siemeniä uudelle paperiliuskalle, joka erottuu hieman tummempana.

Useimmat lajikkeet ovat viikossa työntäneet juuren esiin, onpa joku jo sirkkalehdilläkin. Itämistä on jännä seurata, kun kaikki on näkyvissä. Nämä ovat itäneet normaalissa huoneenlämmössä. Lämpötilan nosto nopeuttaa hiukan itämistä, mutta yli 30° kuulemma myös huonontaa idätystulosta. Chileissäkin on hitaasti itäviä, joten muutamaan viikkoon ei kannata luovuttaa. Olen idättänyt tässä aivan pikkiriikkisistä siemenistä jättikurpitsaan asti. Sen siemenet voi peittää ohuella paperilla, jotta kastuvat joka puolelta.

Siemenet voi siirtää multaan ja peittää kevyesti, kun on nähnyt niiden itävän, mutta minä olen odotellut pidempään, sirkkalehtiin asti. Silloin kehittyvillä taimilla pitää olla valoa ja läpinäkyvä kansi rasiassa.

Siemenen voimalla nuo kasvavat tämän kokoisiksi, sitten pitää jo tarjota ravinteita. Kahvisuodattimen pinnalla kasvaneisiin uskaltaa tarttua isoillakin sormilla, eivät ne helposti mene murskaksi. Juuret kestävät irti repimisen, vaikka se hurjalta tuntuukin.


Ehjänä irtosi.


Sitten vain syvään multaan. Tuolle sain kaivaa montun melkein ruukun pohjalle asti. Taimesta tulee tukevampi, kun sen upottaa sirkkalehtiin asti multaan ja varteen kasvaa uusia juuria.
Muista kirjoittaa nimilappu ruukkuun.
Ai niin, kiehuvaa vettä suosittelen idätysastiaan ensimmäisellä täytöllä. Se steriloi tarvikkeet, paperin ja styroksin. Siemenet voi lisätä vasta sitten, kun paperin pinta ei enää tunnu kuumalta käteen.

27 kommenttia:

Petra K kirjoitti...

Idätyslautassa on hienoa myös se, että jää yksi ylimääräinen sotkemisvaihe pois. Siemenet lautalle ja kunhan muistaa seuraavan viikon kahden aikana käydä multaa hakemassa niin kaikki hyvin. Myös kivivillakuutioihin menevät olen idättänyt lautalla ja sitten vasta kuution sisään. Miksi suotta pitää montaa eri viritelmää kun yhdellä saa kaikki alkuun. Loistokeksinnön olet meille oivaltanut joskus tehdä. ;)

Chilivaari kirjoitti...

Alkusyy oli paljon raadollisempi. Kämpässä lenteli pieniä "nenäkärpäsiä" ja ne olivat päässeet multapussiinkin. Kokonainen idätyserä meni pieleen, kun näiden harsosääskien toukat söivät pikku taimien juuret ja osa oli mennyt siemenien sisäänkin. Vain muutama taimi selvisi isosta erästä ja niistäkin osa oli viallisia. Multaa kaivelemalla selvisi tuhon syy.
Lautan avulla idätystulos parani ja sääskistäkin pääsin eroon, kun opin pitämään ruukkujen pintamullan kuivana ja kastelemaan alakautta.

Toisaalta kehittelin tämän laiskuuttani. Sen ajan chiligurut ChiliPark ja Herra47 olivat idätelleet märän paperin päällä, mutta paperia piti kastella, suihkutella päivittäin. Minä automatisoin kastelun niin, että sen voi unohtaa päiviksi, jopa viikoiksi ja silti idätys onnistui.

Anonyymi kirjoitti...

Reijitettyä kelmua olen käyttänyt kannen korvikkeena.

Anonyymi kirjoitti...

Keksintö ei missään nimessä ole uusi. Sitä on käytetty siemenviljanitäävyystutkinnassa ainakin 60-luvulta saakka. Niin täällä kuin muualla maailmassakin.

Chilivaari kirjoitti...

Kerropa miten ammattilaiset sen tekevät. Laboratorioissa on varmaan vähän isommat, tasalämpöiset ja hygieeniset systeemit, mutta mikä on pintamateriaali?

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkäs tuo kannen käyttö tuleeko idättää valolta suojassa vai voiko kannen "unohtaa"?

Chilivaari kirjoitti...

Kansi päällä kevyesti, näin minä olen neuvonut. Silloin sisällä pysyy ilma kosteana, mutta vaihtuu edes vähän. Jos kannen sulkee aivan tiiviisti, home saattaa uhata.
Siemenet, ainakin chilit itävät aivan hyvin valossa ja valoa ne tarvitsevat siemenestä putkahdettuaan, jotta kasvu olisi tukevaa.

Unknown kirjoitti...

Itse olen laittanut siemenet suoraan multaan. Kaikki itänyt sekä kasvanut hyvin niinkin. Tuli myös testattua miten toimii jos ottaa säilyke purkista siemenen ja yrittää idättää. En koskaan saanut yhtäkään itämään.

Jaana / Villa Beata kirjoitti...

Tämä systeemi ROKKAA! Aivan kertakaikkisen mahtavaa - ja vähentää mullan tarvetta. Itämättömien siementen kanssa ei myöskään tarvitse turhaan pelata. KIITOS!

Näitä muuten tuulettaa ilokseen pari kertaa päivässä, sen verran nopeaa on kehitys :). Ei ole hometta lautalla näkynyt...

Chilivaari kirjoitti...

Hienoa, erittäin mukavaa kuultavaa. On ilo tuottaa muille ihmisille iloa.

Pete kirjoitti...

Kiitos vaan hyvästä keksinnöstä, helpotti tämmöisen vasta-alkajan hommaa erittäin paljon. Ja hyvin tuntuu tuo keksintö toimivan, 5 päivää ja chilit tunkevat juurta ulos :) Oletko muuten kokeillut wc-paperia tuossa päälimmäisenä kerroksena? Senhän pitäisi kostuessaan hajota ja näinollen helpottaa taimen irroitusta. Tosin onha tuoho kahvisuodattimeen mukavampi kirjoitella :)

Heidi kirjoitti...

Kiitoksia helposta ohjeesta tällaiselle, joka yrittää saada chilit kasvamaan :D. Viime vuonna laitoin multaan jne ja lähtivät kasvamaan, mutta lapset päättivät, ettei halua chiliä ja repivät irti kaikki ruukusta =/, joten viime kesän saldo jäi unholaan.

Nyt on chilin siemenet 'lautalla' ja ajattelin kysyä, että jos saan taimia siirrettyä multaan kasvamaan, että mitä ravinteita suosittelet käytettäviksi?

Kun puhuit kuumasta/keitetystä vedestä, niin tarkoitatko, että kannattaa sterilisoida ruukut, mihin laittaa kasvamaan?

Anonyymi kirjoitti...

Kiehuvalla vedellä voi sterilisoida mullan/turpeen/kivivillan yms., mutta kyllä kai tuossa tarkoitetaan että ENNEN kuin pikkutaimet niissä ovat..

Heidi kirjoitti...

Joo, tietenkin ennen. Sittenhän pienet taimenalut olisivat entisiä.
Ja nyt sitten jo älysinkin, mitä tarkoitettiin kiehuvalla vedellä. Kiitos :)
(minulla aina hidas sytytys)

Chilivaari kirjoitti...

Tarkoitin, että idätysastiaan ja lautan päälle voi kaataa kuumaa vettä, jotta mahdolliset homeitiöt kuolevat idätysvälineistä. Tulikuumaan ei tietenkään kannata lisätä heti siemeniä.

Jos taimet ovat hyvässä kasvussa, ei multaruukkuja tarvitse minusta mitenkään käsitellä, ellei niissä ole hometta. Jos harsosääskiä on lentelemässä, silloin kannattaa multaan siirtäessä kaataa istutuskuoppaan jonkin verran kuumaa vettä, jotta toukat kuolevat juurten läheisyydestä. Juuria ei pidä laittaa kuumaan multaan, vaan sen pitää jäähtyä ensin.

Puutarhan Kesä on kätevä lannoite, samoin Nutriforten kastelulannoite tai kaksiosainen Tomaatti- mansikkalannoite.

Heidi kirjoitti...

Kiitos selvennyksestä. Mie oon tällainen amatööri aloittelija, jolla ei ole ollenkaan kokemusta mistään hortonomin puuhista.. Aina vaan haluaisi onnistua :D

Anonyymi kirjoitti...

Itse lähdin kokeilemaan tätä paprikan ja tomaatin siemenillä (chilejä en syö). Kuinkakohan kauan kannattaa itämistä odotella? Vain kirsikkatomaatin siemenet ovat alkaneet pikkuisen itää. Siemenet ovat olleet itämässä pari viikkoa. Pitäisiköhän niiden olla lämpimässä/pimeässä, nyt ovat keittiön pöydällä...harmi kun siemenpusseissa ei ikinä lue tarvitseeko olla läpöä tai pimeää. Tuntuu että multaan kylvettäessä ei ole tarvinnut kovin kauaa itämistä odotella.

Chilivaari kirjoitti...

Ovatkohan viileässä? Ja onko kansi päällä, että eivät saa vetoa ja kuivu?
Tomaatit yleensä itävät muutamassa päivässä, chilit ja paprikat enimmäkseen alle kahdessa viikossa, vaikka hitaitakin lajikkeita on.

Sellainenkin mahdollisuus tietysti on, että paprikan siemenesi ovat olleet huonoja.

jaffa kirjoitti...

Ensimmäinen lautta ollut nyt kaski päivää toiminassa ja jo nyt ensimm'iset itävät! Mìlloin itäneille tulee tarjota valoa vai heti, kun häntä pilkistää siemenestä?

Chilivaari kirjoitti...

Tarkkaan ottaen ne tarvitsevat valoa, kun vihreät osat putkahtavat siemenestä, mutta eipä siitä haittaa ole ensimmäiseksi ilmestyville juurillekaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tosi paljon vinkistä! Taidanpa kokeilla ekan kerran koskaan tätä menetelmää, kukaties jo tänään! :) Anne N

Minna kirjoitti...

Itse olen idätellyt siemeniä petrimaljoilla. Kiitos tuosta suodatinpussivinkistä!

Anonyymi kirjoitti...

Styrox-lautalle kasvamaan tänään tomaatin, kukkakaalin, maissin, avomaankurkun ja petunian siemenet. Katsotaan, kuinka käy. Mielenkiinnolla jään odottamaan kasvun ihmettä. Peittelin kaikki mustilla muovikuvuilla niin, että ilma pääsee kiertämään.

Anni kirjoitti...

Hei, ensimmäistä kertaa elämässäni idättelen mitään ja tossa näkyy hienosti lautalta itävän paprikat & chilit! Sitä mietin että tuossa vaiheessa kun siirtää taimet lautalta multaan niin voiskohan suodatinpaperista irrottaa sen palan mihin juuri on kiinnittynyt ja heittää sitten taimi papereineen päivineen ruukkuun? Ei tulisi turhaa stressiä nuorelle juurelle...onkohan suodatinpaperin palasesta jotain haittaa mullan seassa?

Chilivaari kirjoitti...

Mielestäni huolesi on aiheeton, ne irtoavat helposti sirkkalehtivaiheessa.
Toki paperia voi leikata ja talouspaperia käyttäessäni niin teinkin, kun juuret menivät paperista läpi. Kyllä paperi maatuu mullassa hyvin.
Tärkeämpää on istuttaa syvään, jos taimen varsi on päässyt venähtämään vähässä valossa.

Anni kirjoitti...

Okei, kiitos vastauksesta! Entä osaatko neuvoa minkä ikäisinä nuo taimet uskaltaa siirtää pienemmän valon alta natikan (400w) alle, etteivät käristy?
Tämä ei ollut ehkä tämän idätyslautta-teeman alle menevä kysymys kyllä enää..

Chilivaari kirjoitti...

Valon koko ei oikeastaan merkitse paljoakaan, vaan sen etäisyys. Pieni lamppu 10 cm päässä voi olla kirkkaampi kuin natikka metrin päästä. Natikkaa minulla ei ole, mutta yleensä pidän pikku taimia 6-10 kpl samassa laatikossa pienen (23W) valon alla kunnes ne ovat noin vaaksan mittaisia. Jos ne kasvavat epätasaisesti, pisimmät pitää siirtää isomman lampun alle, jotta taimilamppua voi pitää lähellä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.