Aurinko aiheuttaa kastelutarvetta

maanantai 23. helmikuuta 2015

Omnicolor (C. baccatum) jäi viime kesäiseen ruukkuunsa ja multaansa siirtäessäni sen syksyllä sisään alakerran ikkunanpieleen. Se sai hiukan apuvaloa 23W energiansäästöstä varjon puolelle, mutta kyllä se pääasiassa on ollut syksyn ja talven hämärässä ikkunavalossa. Kukkia on riittänyt ja muutama chilikin on muodostunut. Niitä on syöty kaiken värisinä, myös raakoina ja ne ovat aivan maukkaita jo vaalean keltaisinakin.

Aurinko kun pilkistää esiin, tuo alkaa heti roikuttaa lehtiään ja vaatii muutenkin kastelua melkein joka toinen päivä. Ruukku lienee täynnä juuria, eikä paljonkaan multaa. Kohta olisi keväisen mullanvaihdon aika.


Keskeltä ikkunaa sai paikan parvekkeella kesän viettänyt Rocoto Santa Natalia (C. pubescens). Sille ilmeisesti jäi enemmän multaa ruukkuun, sillä se ei tunnu satunnaisesta auringosta pahastuvan. Koko talven se on hiljalleen tuottanut pienehköjä makupalleroita, jotka edelleen ovat tulisia, vaikka aurinkoa eivät saakaan ainakaan tuossa ruukun takana.

4 kommenttia:

Pieta kirjoitti...

Pitää tulla kysymään, kun kasvatuslautan pari siementä homehtuivat (olivat viime kesän piment d'espeletten siemeniä) ja kirvakin sieltä löytyi. Oletko homeiset vain napannut pois ja muut jättänyt kasvamaan vai pitääkö koko satsi laittaa tärviölle (jos home on päässyt muihinkin muttei vielä näy)? Kirvaa en ymmärrä, kun ei niitä missään ole tähän aikaan näkynyt...

Chilivaari kirjoitti...

Se vähän riippuu...
Jos siellä ei ole erityisen tärkeitä ja hometta on paljon, heittäisin kaikki pois, mutta parissa siemenessä hometta ja muita vielä itämässä: Homeiset roskiin ja tuuletusta muille. Aurinko nujertaisi homeen, mutta sitä ei nyt usein ole tarjolla.

Jos siellä on tärkeitä itämättömiä, niille voi tehdä uuden puhtaan lautan ja siirtää tärkeimmät sinne vaikka pesten siinä välissä. Eli käytä maalaisjärkeäsi, yhtä neuvoa ei ole.

Hillojen säilöntään tarkoitettua Atamonia voi myös käyttää laimeana liuoksena. Kokeilin joskus ja kyllä siemenet itivät senkin jälkeen.

Chilivaari kirjoitti...

Kirvoja tähän aikaan vuodesta?
Nyt kannattaa olla tarkkana ja tutkia kodin kaikki viherkasvit. Myöhästynyt torjunta on ikävää sisätiloissa. Useimmiten nuo tulevat jonkun marketin yrttiruukun mukana tai ostetuissa ruukku- tai leikkokukissa.

Pieta kirjoitti...

Kiitos neuvoista! Pitää siirtää pari tärkeää sivuun ja jo itäneet multiin. Kirvoja ei ole muualla näkynyt mutta on kai syytä tarkistaa kaikki kasvit. Harmittaa, jos hyökkäävät sisäkukkiin kun jopa noita saa torjua kesällä ihan tarpeeksi pihamaalla.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.