Jokakeväinen palovaroitus

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Taas on varoituksen sana paikallaan.  


Aurinko on hyväksi kasveille, mutta äkillinen paiste liian suurina annoksina saattaa polttaa kasvit karrelle, jos ne eivät ole tottuneet aurinkoon tai muuhun UV-säteilyn lähteeseen. Menneiden vuosien kirjoituksistani voit lukea ohjeet ja varoitukset. Niihin ei ole tullut uutta tietoa.

Kestävyyttä voi lisätä antamalla paistetta vähän kerrallaan tai pitämällä chilit aluksi varjossa. Kiinteästi ulos vietävät pitää suojata vaikka hallaharsolla. Parvekelasit, ainakin minulla olevat suojaavat riittävästi, samoin ikkunalasit. Paljon riippuu kasvin kunnosta, miten se on saanut valoa ennen aurinkoon viemistä. Vaaleat ja hennot lehdet palavat paljon herkemmin kuin tumman vihreät ja paksut. Niin ja vielä: vauriot eivät näy heti, vaan useidenkin päivien viiveellä ja silloin on myöhäistä tehdä mitään.

Lisäänpä tähän toisenkin ajankohtaisen varoituksen. Mustat ruukut ikkunalaudalla auringossa voivat kuumeta niin, että juuret "paistuvat". Sekin voi johtaa pahimmillaan jonkinlaiseen juurimätään ja kasvin kuolemiseen. Torjuntakeino on helppo: jotakin ruukun ja auringon väliin. Pahvinsuikale tai lauta hoitaa koko ikkunan kerralla ja pitsiverhojakin käytetään.

Jos vasta suunnittelet parvekkeen sisustamista tai pystyt vaikuttamaan ikkunalaudan sijaintiin, tässä ilmainen neuvo:
Jos kasvihyllyn laskee ruukun korkeuden verran alas, ei ruukkuihin paista. Tässä Scotch Bonnet ja tomaatit filmaavat tilannetta. Kesällä tuossa on selvästi isommat ruukut ja isommat kasvit. Huomaa myös rautalankalenkit ruukkujen ympärillä. Näin ne eivät kaatuile tuulessa.

1 kommenttia:

Jukka Alatolonen kirjoitti...

Pimeässä kopissa loisteputkien alla kasvaneet chilit tarvivat halpiskasvarissa vielä vähintään 4 kerrosta hallaharsoa jopa täällä Lapissa. Silti tuli palovaurioita jonkin verran.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.