Tomaateista yleisön pyynnöstä

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Sain viestin, että tomaattejakaan ei saisi unohtaa, vaikka chiliblogissa liikutaankin.


"Tumpelo Tommi" eli Tumbling Tom Yellow kasvaa kahdeksatta kauttaan 2008 idätetystä siemenestä. Se on ennenkin talvehtinut huonosti, mutta nyt erityisen heikosti johtuen mm. tuholaistorjunnasta. Syksyllä iskivät ansarijauhiaiset, talvella vihannespunkit, eikä se ihan terve taida olla nytkään. Laitoin uuden siemenen itämään samasta vanhasta siemenpussista ja se on jo hyvässä kasvussa. Vertailun vuoksi hankin myös uusia siemeniä testatakseni, ovatko ne erilaisia, myöhemmin lisää jalostettuja. Tämä alkuperäinen kun oli F1 hybridi. Tumpeloon tuli kypsää nyt noin kuukauden myöhemmin kuin edellisinä keväinä. Kasvin heikko kunto ja synkät säät vaikuttivat kumpikin.


Tomaattilajikkeita minulla on pari uutta, pari vanhaa, taimia toki enemmän kuin nämä. Kasvatuspaikkani on ulkona terassimuuria vasten ja siihen mahtuu vain 3-4 tomaattia, loput saavat huonompia paikkoja seinustalla. Kaikki siis kasvavat ulkoilmassa, mutta pohjoistuulilta suojassa. Sibiria ja Manó ovat matalampia pensastomaatteja ja uudet Outdoor Girl ja Sungold korkeampia. Sijoitan ne vuorotellen niin, että joka toinen on matala. Niin niitä mahtuu enemmän ja saavat paremmin valoa. Sungold korvaa vuosia kasvattamani keltaisen Golden Sunrisen. Sibirian siemen taitaa jo olla kadonnut markkinoilta, mutta minulla niitä on vanhaa varastoa kuten Unkarista vuosia sitten tilaamaani Manóakin.

Tomaatit idätän perinteisesti maaliskuun puolivälissä, nyt tähtäsin siihen, että ne ovat taimella silloin. Nuo ovat siis kuukauden ikäisiä, 15-25 cm korkeita. Viimeiset 10 päivää ne ovat olleet kylmällä parvekkeella ja kasvu on hyytynyt, mikä on ihan hyvä tässä vaiheessa. Ei niitä juuri ennen toukokuun loppua uskalla ulos istuttaa.

Aivan oma lukunsa on venäläisperäinen BoneyMM F1, jota Seemnemaailma kehui nopeimmaksi tomaatiksi ainakin vuosi sitten. Kyllä se sellainen olikin. Nyt laitoin sen itämään viikkoa muita ennen ja se näkyy koossa. Boney oli aloittamassa kukintaa kun vaihdoin sen isompaan ruukkuun ja vein parvekkeelle. Ne kukat ovat putoilleet pois avautumatta, mutta seuraavat aurinkoiset päivät kasvattavat uudet. Pari tuollaista nopeaa on ihan hyvä aloitus kauteen. Eivät ne viime kesänä jatkaneet satokautta kovinkaan pitkään.  Jalostuksessa saaduilla hyvillä ominaisuuksilla on myös kääntöpuolensa.

1 kommenttia:

Obatsu kirjoitti...

Kiitoksia tomaattipäivityksestä. Venäläisissä lajikkeissa olisi varmaan paljon potentiaalia suomalaisille kasvattajille. Jotkut ovat jopa siperialaisia lajikkeita ja kestävät väitteiden mukaan paremmin kylmyyttäkin. Kumma kun tällaisia ei käytännössä Suomessa missään näy myynnissä.

Aikaisia ja kylmänkestäviä lajikkeita löytyy mm.
http://store.tomatofest.com/category_s/36.htm
http://store.tomatofest.com/Tomato_Varieties_for_Cooler_Climates_s/47.htm

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.