Kookoskuidusta multaa

tiistai 29. maaliskuuta 2016

Onhan se hassua, tuoda meille kookoskuitua turpeen tilalle, mutta niin nyt vain on käynyt. Keski-Euroopassa on huolta soiden häviämisestä ja siksi siellä on ekologinen teko jättää turve käyttämättä. Nyt se on levinnyt meillekin. Meillähän on turvesoita niin paljon, että sitä poltetaan suurissa voimaloissa. Kasvuturve ei tuosta ole kuin rippunen ja sekin palaa luontoon, kuten tietysti tuo kookoskin. Joku turvetuottaja voisi tuosta kehitellä kuluttajatuotteen: vastaava turvebriketti parilla eurolla. Isossa säkissähän lannoitettua turvetta saa 4-5 senttiä litra.

Clasu on meikäläisen lähirautakauppa ja sieltä tulee silloin tällöin heräteostoksina kannettua kookosbriketti kotiin, vaikka muualta näyttäisi saavan vähän edullisemmin. Muissa kaupoissa pakkaukset voivat olla erilaisia, joten nämä ohjeet eivät ole yleispätevät. Muovipakkaus on hyvä laittaa johonkin vettä pitävään astiaan, jos vaikka pussi sattuisi rikkoutumaan. Tuosta sormen kohdalta leikataan saksilla pussin sulkija pois.

Pussiin kaadetaan vettä. Käytän niin  kuumaa, kuin hanasta tulee nopeuttaakseni imeytymistä. Ensimmäistä litraa kaataessa kookoslevy kannattaa nostaa pohjasta irti, jotta sen alle pääsee myös vettä. Jos olet ostanut kookoslevyjä ilman tällaista suojapussia, ne voi laittaa ehjään muovikassiin tai ämpäriin.

Tässä kohdin poikkean käyttöohjeesta. Kookosta olisi pitänyt möyhentää käsin ainakin kymmenen minuuttia, mutta minä vain lisään vettä. Kolme litraa on pakkauksen ohje, mutta sinne uppoaa helposti neljäkin. 

Nyt vain odotellaan vajaa tunti.

Kolmessa vartissa kookos on imenyt vedet ja sekoittelen sitä kauhalla tai jollakin kepillä. Käsiä ei ole tarvinnut liata koko aikana.

Pakkaus lupaa kymmenen litraa "multaa", mutta tuskin sitä ihan niin paljon on. Tilavuus riippuu tietysti siitä, miten paljon sitä on möyhentänyt.

Käytin tuota jo viime kesänä ja mullan jatkeena se toimi oikein hyvin, on kevyttä ja kuohkeaa. Lannoitus voi olla ongelma. Viime keväänä jotkut taimet kellastuivat ja kärsivät selvästi lannoituksen puutteesta. Pakkauksessa väitetään kuidussa olevan ravinteita noin kuukaudeksi, mutta se ei ainakaan chileille pidä paikkaansa. Lannoitus on aloitettava melkein heti ja monet käyttävät isommille kasveille kaksinkertaista lannoitusta multaan verrattuna. Se tuntui olevan tarpeen ainakin kesällä.

Aivan puhtaassa kookoksessa en ole saanut kovin hyviä tuloksia, ehkä minä en vain osaa. Jos siihen sekoitin edes kolmanneksen multaa, sato parani - ja taimivaiheen jälkeen kanankakkaa ruukun nurkkaan.

1 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Mielenkiintoinen laatta tuo Clasun kookos, empä ole tiennytkään että sitä saa sieltäkin. Ensimmäistä kertaa minulla kookos käytössä chileille ja ainakin sitä on mukava käsitellä, yksi rocotoamppeli tuli vielä terästettyä Guanolla.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.