Taimet saavat UV-valoa

perjantai 20. tammikuuta 2017


Otsikko on (taas) harhaanjohtava. Tavallista valkoista ledivaloa kiinalaisesta spotista ne vain saavat, mutta kuva todistaa, että siinä on mukana myös joku määrä UV-valoa. Sen näkee oikeanpuoleisen taimen lehtien väristä. Vihreys muuttuu tummaksi, joillakin lajikkeilla melkein mustaksi valon UV-säteilyn vaikutuksesta. Keinovalossa se on yleensä vähäisempää, auringossa voimakasta.

Tummuva taimi on Semillaksen risteytys "Moldavian Heart X Purple Bhut". Eli se saa värinsä Purple Bhut Jolokialta. Jostakin päähänpistosta halusin kokeilla tuollaista risteytymää, jolla pitäisi olla erikoinen punertava kukka ja ryppypintaiset tuliset hedelmät. Toisessa ruukussa on perus-chinense Fatalii ja sehän ei tummu. Nämä ovat joulukuun lopulla idätettyä erää, jonka taimet ovat vielä melko pieniä, kun en niitä ole lämmössä pitänyt, mutta eihän tässä vielä kiirettä.

Eilen laitoin uuden erän siemeniä lautalle, lisää chinensejä, pari frutescensia ja baccatumia myös. Näistä voisin muutaman laittaa lämpökaappiin kehittymään. Annuumit saavat vielä odottaa vuoroaan.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ensimmäisiä omia taimia kasvatellessani olen huomannut saman ilmiön, toiset lehdet tummempia onko siitä haittaa jatkossa? Ohjeillasi idätetty lautalla ja helppoa on ollut tähän asti.

Chilivaari kirjoitti...

Haittaako? Päinvastoin. Se on eräiden lajikkeiden ominaisuus. Tummat lehdet ovat tyypillisiä esim. koristechileille kuten Bolivian Rainbow. Tummuus tulee erityisen hyvin esiin kun ne saavat auringonvaloa.

Marko Kalliosaari kirjoitti...

Mä jo pelästyin, koska mielestäni tuo eri lehtien tummuusasteen ero on jopa kaunista. Kaikkeen tekemiseeni olen ottanut oppini sinulta. ISO KIITOS!

PP kirjoitti...

Väittäisin, että kyse ei ole UV:sta vaan sininen valo riittää. Ainakin minun LED-valolla, jossa ei ole yhtään UV:ta, olen saanut Bolivian Rainbown lehdet melko tummiksi.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.