12 vuotta säilöttyä elämää

keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Jakaessani vanhoja chilinsiemeniä uusille idättäjille törmäsin myös vanhoihin tomaatinsiemeniin. Vuonna 2007 tilasin Englannista silloin uuden amppelitomaatin F1 siemeniä. Tuo Tumbling Tom pysyi meillä 8 kasvukautta hengissä, kunnes piti idättää uusia. Nyt siemeniä oli 1 jäljellä, tai ainakin niin luulin. Pussin nurkasta löytyi sitten vielä toinenkin, kun oikein rapisteli.

Alarivin siemenet olivat olleet lautalla itämässä jo 3 viikkoa, kun löysin vihoviimeisen aidon "Tumpelon" ja laitoin senkin lautalle. Siniset ovat myöhempää hankintaa, peitattuja tshekkiläisiä siemeniä, jotka eivät ole F1. Neljässä päivässä alkoi ainakin kaksitoista vuotta vanha siemen työntää itua ulos. Ikää voi olla enemmänkin, mutta ostostani on 12 vuotta.

Peitin siemenen kevyesti kosteaan multaan ja kaksi päivää myöhemmin, tänä aamuna sieltä jo pilkisti terhakka taimi. Tervetuloa Tumbling Tom Yellow F1. Sinua on kaivattu.

2 kommenttia:

Led kasvivalaisin kirjoitti...

Nuo vanhemmatkin tomaatinsiemenet itää yllättävän hyvin, vanhimmat itse idättämäni on ollut melkein 30v vanhoja, ei mitään eroa uusiin siemeniin.

Chilivaari kirjoitti...

Oho!
Eikä mitään pakastettuna säilytystä tms?

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.