sunnuntai 13. heinäkuuta 2008

Lannoitteista

Hyvässä puutarha- tai kukkamullassa on ravinteita chilille pitkäksi aikaa. Pikkutaimia en yleensä ole lannoittanut ollenkaan, sillä ne saavat kohta uuden ruukun ja tuoretta multaa. Käytäntö on osoittanut, että noin kuukauden kasvun jälkeen ruukun multa alkaa köyhtyä ja kasvu hidastua, jolloin on syytä aloittaa lannoitus. Jos lehdet kellastuvat ja kasvu pysähtyy, syy on lannoituksen puute - tai liika märkyys.

Erilaisia lannoitteita on pilvin pimein. Sormi menee aloittelijan suuhun. Siksi aloin tonkia asioita ja pyrin selvittämään itselleni, mitä eroja niissä oikein on. N-P-K eli typpi-fosfori-kalium perusravinteet ilmoitetaan useimmissa pakkauksissa ja niitä + annosteluohjeita vertailemalla laadin Open Officeen taulukon, jossa pyrin saamaan mittayksiköt samoiksi. Vertailun kohteeksi kannattaa ottaa ravinteiden määrät litrassa kasteluvettä. Muut numerot ovat vain taustatietoa.



Multakasvien lannoitteita on tässä aakkosjärjestyksessä. Väreillä olen erottanut muutaman kiinnostavan. Chilli Focus on chilien erikoislannoite, johon voisi verrata muita. Puutarhan Kesä taas on se, jolla omia chilejäni ruokin ja se ainakin toimii. Nuo eivät paljon poikkea toisistaan. Substralin olen alleviivannut siksi, että se kertoo kodin viherkasvien kovin erilaisesta ravinnontarpeesta chileihin verrattuna. Typen määrä on huima. Vuonna 2012 ilmestyi Substralilta luomulannoite Naturen, jonka lisäsin taulukkoon. Sen annoksen laskin itse muita vastaavaksi, valmistajan suositus oli kolminkertainen - kerran viikossa. Mitä sitten tarkoittaneekin.

Lannoitteiden väkevyys vaihtelee paljonkin ja joillakin on myös ilmoitettu suuri vaihteluväli laimennuksessa. Olen yrittänyt ottaa keskiarvoja ja Litrassa kasteluvettä-sarake ilmoittaa, paljonko pääravinteita on ohjeen mukaisella laimennuksella litrassa vettä. Yksiköksi jäi vertailun ja laskemisen helpottamiseksi prosentteja grammasta eli gramman sadasosia. Milligrammoja noista saat lisäämällä nollan perään, jos tuollainen yksikkö on sinulle sopivampi. Hieman pyöristetyt kokonaisluvut sopivat paremmin vertailuun.

Urea-sarakkeeseen olen kerännyt tietoja lannoitteiden sisältämästä urea-typestä sikäli kuin tietoja on saatavissa. Saattaa näet olla, että urea on hankalaa chilien kasvatuksessa ja sitä tulisi välttää. Kaikki eivät noita tietoja ilmoita. Chilli Focus korostaa, että siinä ei ureaa ole.

Lisäsin keväällä 2012 loppuun pari kaksikomponenttista lannoitetta, joista yhdistelemällä saa erilaisia koostumuksia. Niiden sekoitussuhde on nimisarakkeessa (perusosa + salpietari eli typpi) ja vahvuudet on laskettu valmiiksi NPK-sarakkeisiin. Kovasti samanlaisia arvoja sieltä kuitenkin tulee lopulta litraan vettä, kuin parhailla yksiosaisilla, mutta jäähän käyttäjälle mahdollisuus tehdä erilaisia sekoituksia lähinnä lisäämällä tai vähentämällä salpietaria eli typpeä.

Ruukkuun pistettävät ravinnepuikot eivät myöskään taivu tähän taulukkoon, kun niitä ei lisätä kasteluveteen. Eräs lannoituksen erikoismuoto on kanankakkarakeita ruukun pohjalla.

Samassa Chilifoorumin keskustelussa puitiin myös ravinteiden kilohintoja ja huimia eroja löytyi.

Lisäys 2010:
Monenlaista olen kokeillut, mutta viime aikoina olen pääasiassa lannoittanut Puutarhan Kesällä, jota myydään halpahalleissa ja marketeissa kilon hillopurkeissa jauheena. Sitä laitetaan 1 ml litraan vettä. Keittiön mittasarjan maustemitta on juuri sopiva sille. Kemiran Hydrolannoitetta kokeilin viime vuonna sen rinnalla. Jos salpietaria eli typpeä lisäsi enemmän kuin Puutarhan Kesässä on, kasvua kyllä syntyi, mutta se oli höttöisiä pitkiä oksia, jotka olisivat vaatineet tukea. Leikkasin ne pois ja palasin vanhaan annosteluun. Kaliumia pitää olla enemmän kuin typpeä. Tukevuutta olisi tietysti saanut myös lisäämällä reilusti valoa. Valaistuksen ja lannoituksen pitää olla keskenään tasapainossa.
Korjauksia keväällä 2012: Lisäilin tekstiin muutamia kohtia ja uudistin taulukkoa nykyaikaa vastaavammaksi.

10 kommenttia:

  1. Mainitsit, että nuo olisivat multakasvien lannoitukseen... Toimiikohan Puutarhan kesä myös altakastelussa, jos ruukussa ei ole ollenkaan multaa?

    VastaaPoista
  2. Enpä ole kokeillut. Siitä puuttuu pari alkuainetta, jotka oikeissa hydrolannoitteissa on, kalsium Ca ja rikki S. Mullassa niitä ei tarvita lisää, mutta vedessä tuo saattaa vaikuttaa kasvuun.

    Keskustelupalstoilla kyllä näkee mainintoja Puutarhan kesän käytöstä tuohonkin.

    VastaaPoista
  3. Suuret kiitokset Chilivaarille tästä koostetusta lannoitetaulukosta! Aloittelijakin pääsee "oikein" alkuun hyväksi havaituilla lannotteilla. =)

    VastaaPoista
  4. onko kanan-ph hyvä lannoite

    VastaaPoista
  5. Jos tarkoitat Biolan Luonnonlannoitetta (Kanankakka+merilevä) olen sitä käyttänyt hyvin tuloksin. Silloin olen sijoittanut sen "varastolannoitukseksi" eli ruukun pohjalle tai nurkkaan reilu annos lannoitetta, josta kasvin juuret saavat itse valita sopivan annoksen.

    Pieniin tarpeisiin Biolan ravinnepuikot sisältävät samaa ainetta. Ne ovat muutaman kerran parantaneet lehtien kellastumiset nopeassa tahdissa.

    VastaaPoista
  6. Kuinka usein tuota puutarhan kesää tulisi antaa, joka kastelukerta vai kerran viikossa???

    VastaaPoista
  7. Kyllä sitä kasvukaudella voi antaa joka kastelun yhteydessä, mutta syksyllä ja talvella vähemmän. Lannoitteen tarve on sidoksissa valon ja lämmön määrään.

    VastaaPoista
  8. Huomasin viime syksynä kaupan hyllyllä Substral Naturen Luonnonlannoitteen. Mielenkiintoiseksi sen teki maininta kalsiumista (Ca). Sitä kun tuntuu olevan harvassa lannoitteessa. Tuoteselosteessa ei kuitenkaan lukenut kalsiumin määrää.
    https://lh4.googleusercontent.com/-6lJ4miruRjo/T6o25gD351I/AAAAAAAAPG0/qS5M1IKbVZo/s965/290920111812.jpg
    https://lh4.googleusercontent.com/-JDeZwniBpOA/T6o26yfICSI/AAAAAAAAPG8/43tHBu8CABA/s1223/290920111813.jpg

    Kyselin sitten Transmereltä kalsiumin määrää, ja ihmettelin sitä kun se on "mainostettu" erikoisosa, mutta kuitenkaan sen osuutta ei kerrota. Transmeri vastasi asiaan näin. " Jos hivenravinne ylittäisi tietyt lainvaatimat vähimmäispitoisuudet, jotka löytyvät lannoiteasetuksesta, myös ne olisi ilmoitettu."

    Tästä ei voi tehdä muuta päätelmää, että kalsiumia on, mutta sitä on niin vähän että sitä ei kehdata kertoa.

    VastaaPoista
  9. Annatko puutarhan kesää läpi vuoden samalla "1 ml litraan vettä" annostuksella?

    VastaaPoista
  10. En talvella, ellei lisävaloa ole paljon.
    Ravinnon tarve riippuu kasvuvauhdista ja siihen vaikuttaa valon määrä ja lämpötila hyvinkin paljon. Keväällä voisi ajoittain antaa enemmänkin.

    VastaaPoista