Kasvatuskaappi on ollut Chilifoorumilla irvailun aihe. Eihän nyt chilejä kaapissa kasvateta, vain huumekasvit kätketään vierailta silmiltä. Nyt kuitenkin tartuin ideaan ja tein pahvilaatikosta pienen taimikaapin.
Kaikki lähti tästä keskustelusta. Yleinen väite on, että valon värillä on merkitystä taimen kasvulle. Nämäkin "perinnetiedot" perustuvat hamppufoorumeiden tietolähteisiin. Tuskin ne chileihin pätevät, mutta jospa kuitenkin. Asian voi testata.
En usko saavani tästä mitattavia tuloksia, mutta olen avoin kaikelle. Testijärjestelyt ovat hyvin tarkat. Idätyksessä on kolmea eri lajia chilejä ja ne pääsevät heti pinnalle tultuaan noihin kaappeihin, samanlaiset kumpaankin kaappiin. Valot ovat säädettävissä ja ainakin 30 cm korkeaksi mahtuu kasvamaan. Sitten pitää valot jo ottaa kaapin yläpuolelle. Eiköhän se riitä taimivaiheen testiksi. Ongelmaksi varmaan tulee se, että eri lajikkeet kasvavat eri tahtia ja pienimmät jäävät kauaksi lampusta, jos erot ovat kovin suuret.
Valoina ovat 23 Wattiset energiansäästöt, vasemmalla 2700 Kelvinin "lämmin valkea" Megaman, oikealla 5500 K Viva-Lux "päivänvalo". Kummallakin on jo tuhansia tunteja takana. Toivottavasti ne kestävät testin ajan. Kirkkaudet on mitattu luksimittarilla ja vielä kuvasta Photoshopin mittarilla samaksi. Ne näyttävät erilaisilta värin ansiosta. Yllä on kameran päivänvalo-asetuksella otettu kuva ja siinä Viva-Lux on suunnilleen oikean värinen.
Tässä sitten on kameran keinovalo-asetus, mutta kuvaa piti säätää vielä jälkikäteenkin aika paljon, jotta Megamanista sai valkoisen. Tämä on tässä lähinnä siksi, että Kelvineihin ja värilämpötiloihin perehtymättömät saisivat käsityksen, miten eri värisiä valot ovat.
Lisäys 1.3.
Varsinainen testikasvatus siirtyi maaliskuulle, kun yritin saada samaan aikaan itäneitä pareja molemmille puolille ja idätyksiä oli ilmeisesti liian vähän.
Tuosta se kuitenkin lähtee: http://chilivaari.blogspot.com/2011/02/testikaappi-taynna.html
Lisäys kesällä:
Tuosta löytyy koko testiprojekti, käänteisessä järjestyksessä valitettavasti. Jos haluat seurata järjestyksessä, aloita alhaalta. http://chilivaari.blogspot.com/search/label/valotesti
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten
7 kommenttia:
Aika hauska kaappi. :)
Onko noiden chilien siemenet otettu samasta isäntäkasvin hedelmästä? Kasvitkin ovat yksilöitä, ei tietysti siinämäärin mitä esim. ihmiset, mutta uskoisin geeniperimänkin vaikuttavan kasvien kykyyn suhtautua valoon eritavoin. Sillä kai noita kasveja jalostetaankin. No, eihän tässä tietenkään mitään "rakettitiedettä" tehdäkkään.
Faarikin on lähtenyt kaappikasvatukseen!
:D
"Onko noiden chilien siemenet otettu samasta isäntäkasvin hedelmästä? " kysyi Kaltsu.
Tietenkin on. Omia siemeniä ovat Padron, Inca ja Haba kukin yhdestä kasvista kerättynä. Nyt vain näyttää vielä siltä, että habanero itää kovin hitaasti. Se jää startissa pahasti jälkeen.
Moro! Pitääkö paikkaansa että periaatteessa chilitkin pystyis kasvattamaan pelkästään sinisillä ja punaisilla ledeillä? Sumessahan on yksi kasvihuone yrittäjä joka kasvattaa tomskut ja kurkut pelkillä sinisillä ja punasilla ledinauhoilla...
Tällä kokeilulla ei ole oikeastaan mitään tekemistä ledien sinisen ja punaisen kanssa. Ledit ovat yksiväristä valoa, näissä pienoisloisteputkissa (ESL) taas on kaikkia värejä, vaikkakin "lämmin valkoinen" sisältää enemmän punaisia ja "kylmät" sävyt enemmän sinisiä aallonpituuksia. Niistä molemmista kuitenkin löytyvät kaikki sävyt.
Led-kokeiluissakin on useampia erilaisia punaisia ja sinisiä ja uusin tutkimus on tuonut siihen lisäksi myös valkoiset ledit. Tulevaisuus näyttää, mihin ledit pystyvät. Se kannattaa kuitenkin huomata noistakin kokeiluista, että he eivät kasvata pimeydessä, vaan kasvit saavat luonnonvaloa lasikaton kautta, ledit vain vähän avittavat. Siksi niiden ei tarvitse olla täydellisiä valoltaan.
Jup jup tämä selvä kiitos vastauksesta. Joo itelläni ei ole mitään tietoa kyseisestä asiasta... Tämä jo valaisi asiaa huomattavasti. Tuli tölsystä vaan kerran joku ohjelma missä oli asiasta puhetta.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.