Pituuskisa ratkaistu, ensimmäiset kukat testichileissä

keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Led-valojen testin tilanne jouluna 2013
Akvaariovalo 36 cm, valkoinen led 34 cm, sinipunainen led 15 cm, ESL 40 cm

Nyt on tultu siihen pisteeseen, että "Värien taiston" chilit kasvavat ulos loosheistaan ja siis alkavat saada ulkopuolistakin valoa, eli testitilanne hiukan häiriintyy. Se sattui aika sopivasti, sillä baccatumit myös aloittivat samalla kukinnan, joten tästä eteenpäin voi vaikka leikellä pitkiä latvoja pois ja seurata, miten kukat kehittyvät. Kymmenen viikkoa siihen meni noilla valoilla ja tuossa lämpötilassa, varsin vaatimattomalla mullan määrällä.

Pituuskisan voittajaksi selvisi ESL, 5500K luonnonvaloa imitoiva energiansäästö 23W teholla. Aivan kannoilla seurasi sinisävyinen akvaariovalo-led, eikä valkoinen led siitä paljon jäänyt. Mitat ovat vasemmalta oikealle 36, 34, 15 ja 40 cm.  Puna-sini-sävyinen Grow-led pärjäsi surkeasti, mittaa on alle puolet valkoisten valojen kasvusta ja nuput ovat vasta aivan alkuasteella. Onhan sen  runko tukeva, mutta ei sekään pärjää noille muille.  Runkojen paksuudet alhaalta ovat 6,1- 6,9- 5,1 ja 6,3 mm. Valkoisella ledillä siis kasvoi tukevin taimi ja sen latvaoksatkin ovat muita tukevampia. Sen kasvutapa on minun suosikkini.

Kaikki valkoiset ja sinisävyiset valot kelpaavat minulle, niin tasaista kasvu on. ESL:n pituuskasvu viime viikkoina voi myös johtua vähäisemmästä valon voimakkuudesta. Laajaan latvukseen ei tuolla lampulla saa keskitettyä yhtä paljon valoa kuin ledispoteilla. Tämän testin jälkeen en ollenkaan ymmärrä kauppiaiden ja joidenkin käyttäjienkin hehkutusta puna-sinisen ledin ylivoimaisuudesta. Testi ei tue mitään sen puolesta esitettyjä väitteitä. "Kasvin tarvitsemat aallonpituudet" löytyvät helpommin valkoisesta valosta kuin punaisesta. Tekniikasta kiinnostuneille ledivalojen aallonpituudet löytyvät testin aloitusviestistä, mutta aivan tavallinen kasvatusvalo tuo on. Niitä myydään ja on myyty paljon.


ESL:n valossa Kellu Uchun kukka aukeni tänään,  useampiakin kerralla. Seuraavaksi kukat aukeavat valkoisen ledin alla muutaman päivän kuluessa, sinisessä vasta myöhemmin ja punaisessa paljon myöhemmin. Nyt seuraan, miten kukinta onnistuu, onko siinä valon värillä merkitystä. Tämä siis baccatumien suhteen. Chinenset laatikoiden vasemmassa päässä ovat pahasti varjossa, mutta tutkitaan niitä myöhemmin.

Lisäänpä tähän muutkin mittaustulokset heti joulun jälkeen, niin pysyvät samassa paikassa.
Laskin myös yli parisenttiset lehdet. Energiansäästöllä oli lehtiäkin eniten, 58 kpl, punaisella vain 40 ja muilla ledeillä 50. Punnitsemaan en noita ryhdy, kun chilien kasvua ja kukinnan onnistumista on tarkoitus vielä seurata. Chinenset eivät ole kasvaneet kymmenessä päivässä kuin sentin tai pari, paitsi akvaariovalon alla, missä mitta oli lisääntynyt yllättävät 6 cm. Siellä on jo tapahtunut kasvupyrähdys.

Chilintaimien kasvun vertailu on hankalaa. Valotestissäni 2011 kaapissa lämpimässä baccatumit (tosin eri lajike) kasvoivat viidessä viikossa suunnilleen samaan mittaan kuin nämä runsaammassa valossa ja viileämmässä kymmenessä viikossa. Ratkaiseva ero on näille kuukauden ikäisenä tehty latvan leikkaus, josta seurasi ensin viivettä ja sitten useita latvoja. Lehtiä tämän vuoden testissä on kolminkertainen määrä ja rungotkin ovat paksumpia. Kasvatustavalla on merkitystä.

Pituusmittaus oli tosiaan tässä, nyt voin rauhassa ryhtyä pitämään baccatumeja kurissa saksilla, harventamaan lehtiäkin, jotta chinenset pääsevät valoon ja kasvamaan.

Tuoretta chiliä joulupuusta

maanantai 23. joulukuuta 2013

Eteisen pikkuisen pohjoisikkunan vieressä pöydällä on ennenkin talvehtinut chili. Tässä on 60 cm loisteputki katossa 120 cm korkean chilin yläpuolella ja se riittää hengissä pysymiseen ja latvassa kukkimiseenkin.

Maya Pimento (C. chinense) on monella tapaa erikoinen tapaus. Ensinnäkin en ole varma, miten aito tämä on, kun sen siemenet ovat vuosikausia vanhoja, eivätkä vastaa myyjien hehkutusta, mutta hyvä ja ennen kaikkea kestävä chili se on. Siirsin tämän syyskuun lopulla sisään parvekkeelta, kun havaitsin, että tässä ei ollut lainkaan ansarijauhiaisia, vaikka ne olivat valloittaneet parvekkeen. Mayasta ne eivät pidä. Minä pidän, vaikka siinä ei ole chilin poltetta, mutta habaneromainen maku. Se on myös hyvin kestävä. Nuo kypsät ovat riippuneet oksilla jo kolmisen kuukautta, eivätkä ole edes nahistuneet. Tänäänkin niitä ruokaan lisäilin. Se pitää hyvin lehtensäkin, vaikka alhaalla on hyvin hämärää.

Tuossa vielä kuva ennen joulukynttilöiden ripustamista:


Maukasta Joulua! 



Joulutomaattia omasta puskasta

perjantai 20. joulukuuta 2013


Totta se on, tomaatit kypsyvät makuuhuoneen ikkunalla. Tosin vain aivan muutama ja melkein vahingossa.


Tumbling Tom Yellow, kuusivuotias amppelitomaattimme vuoden pimeimpinä päivinä kello kymmenen auringon noustessa ja 12W ledispotin loisteessa. Pikku spotti on tuossa ollut vasta jonkun viikon, joten tomaatit ovat kyllä auringonvalon tekosia.  Tämän amppelin pelastin syyskuun lopulla parvekkeelta sisään, vaikka ansarijauhiaisia oli aivan hirveästi. Leikkasin lehdet pois, myrkyttelin useampaan kertaan erilaisilla myrkyillä ja annoin sitten kasvaa. Sehän ei ole nyt paljonkaan suurempi kuin heinäkuussa. Tämä on sen vanhan juurakon oksista juurrutettu, mutta kyllä sen geneettinen ikä silti on kuusi vuotta ja samaa kasvia se on.

Jauhiaisvahtina olen pitänyt tarralappua eikä ainuttakaan ole toistaiseksi liimaantunut, vaikka viime myrkytyksistä on jo kuukausia. Kyllä ne vielä jostakin ilmestyvät. Osa niistä oli pelastautunut keittiöön rosmariinin lehdille, mistä niitä eilen löysin aikamoisen yhdyskunnan ja upotin veteen ja myrkytin saman tien. Myös kellarikerroksessa niitä jo muutama lenteli. Ei taida tulla jauhiaisvapaata  kasvattelukautta seuraavastakaan. Syvä huokaus!

Ledivalojen testiä 2 kuukautta

maanantai 16. joulukuuta 2013


Tuossa ne ovat kahden kuukauden iässä. Nyt pitää muistaa, että isommat eli baccatumit on leikattu latvasta ja se viivytti kasvua muutaman viikon, kuten oli tarkoituskin. Muuten ne olisivat ehkä jo yli noiden pahvien.
Mitat baccoilla ovat vasemmalta oikealle 20, 20, 11 ja 26 cm. Mittasin mullan pinnasta rungon tai oksan latvaan, en noita korkeimpia lehtiä, sillä nehän ovat ylhäällä vain ahtauden vuoksi.

Täysspektrisen 23W 5500K energiansäästölampun alla leikatun latvan haarautuminen tapahtui nopeimmin ja kasvu on ollut voimakkainta. Siinä on edelleen eniten lehtiä. Myös akvaariovalo tuottaa voimakasta lehtien kasvua ja isot lehdet varjostavat pienempiä chinensejä jo aika pahasti. Nyt ESL:n valossa on selviä nuppuja baccatum Kellu Uchun haarojen latvoissa. Korkeusvertailu ei tästä eteenpäin ehkä kerro kaikkea, sillä toiset kasvavat neljääkin tasavahvaa latvaa, jotkut vain kahta.

Chinenset ovat odotetusti matalampia, 10, 9, 7 ja 9 cm. Punaisen Rocaton nuput eivät ole kasvaneet isommiksi, mutta tarkkaan katsoen myös valkoisen ledin alla chinensessä on nuppuja. Koko testi käännetyssä aikajärjestyksessä löytyy täältä.

2 pakettia Kiinasta

lauantai 14. joulukuuta 2013

Eilen, vaikka oli perjantai ja 13. päivä, sain kaksi iloista postia Kiinasta.


Kaksi saman näköistä vaikkakin erilaista lamppua. Hongkongista tuli keltaisessa paketissa 120-asteinen "luonnonvalkoinen" alle kahdessa viikossa, manner-Kiinasta harmaassa paketissa 60-asteinen sinisempi "puhdas valkoinen" kuukaudessa. Molemmat oli hyvin pakattu kuplamuoviin, pahvilaatikkoon ja pehmeää muovisukkaa päällä. Ehjänä tulivat. Lampuissa ei ole mitään merkintöjä, pitää näköjään itse tussilla kirjoitella, ettei tarvitse arvailla.

Vaihteeksi tilasin 30-wattisia. Ensimmäisen tilaukseni 27W valkoinen ei koskaan tullut, sain rahat takaisin ja tilasin nuo, eri myyjiltä ja eri aikaan. Kun olen huomannut, että monet muutkin tilailevat led-lamppuja Kiinasta, perehdyin noihin hieman perusteellisemmin.

Nyt seuraa rahanarvoinen neuvo:
Aina ei kannata ostaa suurinta saatavilla olevaa lamppua, sillä se ehkä onkin vain lumewatteja, jotka myydään suurinta havittelevalle isompaan hintaan. Näissä valkoisissa spoteissa tällä hetkellä koot pysähtyvät 36-wattisiin, jollaisesta kerroin lokakuussa. Kohta varmaan tulevat 54-wattiset, joita jo on värillisenä. No, minulle tuli nyt kaksi 30-wattista, joista mittailin sekä valon voimakkuutta lukseina että sähkön kulutusta watteina.

Tuo vanha 18x2 watin ledeillä varustettu 36-wattinenhan kuluttaa sähköä oikeasti 17W. Nämä 15x2 ledeillä varustellut kuluttavat 15-16W, siis suunnilleen saman ja täsmälleen sen, mitä "rehellinen myyjä" kertoi. Eikä tässä vielä kaikki. Niistä lähti yhtä paljon valoa, ehkä vähän enemmänkin kuin tuosta isommasta ja hinta oli selvästi halvempi, noin 16 euroa postikuluineen. Kapeampikeilainen 60° spotti tuottaa 10.000 luksia n. 60 cm päästä ja valoisa alue on n. 60 cm leveä; tosin sen reunoilla on paljon vähemmän valoa. Toinen on leveällä 120° keilalla ja samaan tehoon päästään 35 cm päästä ja valaistu aluekin on sama. Parilla tämmöisellä korvannee nyt käytössäni olevan työmaavalon (pitänee mittailla alueita tarkemmin pimeässä). Hinta putoaa alle puoleen ja sähköä kuluu vain 30% loisteputkien kulutuksesta. Tämähän on toivottua kehitystä. Näitä laajempia pitää tilata lisää.

Jos kiinnostuit ihan tosissasi ja eBay käy ostopaikaksi, hakusanalla "E27 CREE PAR38 LED Light Bulb natural white" löytyy ihmissilmälle miellyttävän värisiä n. 4800K spotteja ja poistamalla valmistajan nimen: "E27 PAR38 LED Light Bulb pure white" löytyy hieman sinisempiä, mittausteni mukaan 6-7000K valoja. Cool White onkin sitten useimmilla tosi sinistä, yli 11.000K. Himmennettäviä ei kannata valita, ellei oikeasti aio liittää niitä himmentimeen, se vain nostaa hintaa, eikä kuulemma useinkaan toimi. Toimitusajat ovat onnenkauppaa, mutta tällä kerralla wislight4u onnistui toimituksessa ripeästi.

Pornopunainen onkin kukitusvalo?

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Tätä minulle on kerrottu eri tahoilta, mutta hamppuväelle noita kuitenkin myydään "Grow Light" nimellä.


Chileillä asia taitaa olla toisin. Punaisen valon alla kasvu on selvästi hitaampaa kuin muilla valoillaRocaton (C. chinense) taimi on nyt 6 cm korkea ja nuppuja se jo työntää latvaan. Ei tuo minusta ihan viisaalta tunnu. Rocaton chilit riippuvat oksissa varren päässä ja ovat 8 cm pitkiä. Nehän makaisivat maassa?

Muiden valojen alla chinenset ovat 8-10 cm korkeita, mutta mitään kukintaan viittaavaa ei vielä ole näkyvissä. Baccatumit haarautuvat voimakkaasti, kuten latvojen leikkuulla oli tarkoituskin. Niissä ei näy nuppuja.

Tänään täydensin näiden kisachilien selvästi painunutta tai kasvun kuluttamaa multaa. Nostin ne siisteinä paakkuina ulos laatikoistaan ja lisäsin kaikkiin pohjalle pari desiä tuoretta multaa. Nyt ruukut ovat taas melkein täynnä.

Rocoto Santa Natalia - kuukausi kasvua, nuppuja näkyvissä

maanantai 9. joulukuuta 2013


Olohuoneen ikkunalaudalla kasvanut rocoton taimi on nyt kuukauden ikäinen ja 10 cm korkea. Meidän kissa ei chilintaimiin koske, sillä on keittiössä omaa kauran orasta ruukussaan. Taustalla näkyvä terävälehtinen viherkasvi on kauran lisäksi ainoa "ruoho", johon se hampaansa upottaa. Oppivainen kissa, mutta on tuo rocotokin aika epeli.


Tuollainen aivan selvä kukkanuppu siellä on lehtien keskellä ja uusien lehtien välistä niitä näyttää löytyvän lisää. Haarautuminen on siis alkanut. Rocoto Santa Natalia (C. pubescens) on suoraan Perusta tullut lajike, joka nyt kasvaa ensimmäistä sukupolveaan Suomessa. Sinänsä ensimmäisten nuppujen ilmestyminen näinkin varhain ei ole minulle aivan tuntematon ilmiö. Tuosta yleensä seuraa, että nuput kuihtuvat itsekseen ennen kuin edes kehittyvät kukiksi ja varsinainen kukinta alkaa ehkä vasta kuukausien päästä. Jännityksellä seuraan, mitä tälle aidolle perulaiselle tapahtuu Suomen talvessa.

Lisäys 5 päivää myöhemmin: Niinhän siinä kävi, että nuppu kasvoi vähän vartta ja putosi sitten pois. Ei se ollut lähelläkään aukeamista vielä.

Raakileita joulukuussa

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kellarikerroksen varastohuoneessa vihertää lupaavasti. Talo on niin jyrkässä rinteessä, että pihan puolella kellarissakin on ikkunat, vieläpä etelään. Tähän aikaan vuodesta keskipäivällä on näin hämärää pilvisenä päivänä. Ikkunalla on tiheässä kasveja, mutta kuvausta varten siivosin Kellu Uchun paremmin näkyviin.

Tästähän minä riivin kaikki lehdet ja oksatkin leikkasin matalaksi syyskuun lopulla välttääkseni ansarijauhiaisten tuloa parvekkeelta kellarin talvehtimistilaan. Saatoin jopa onnistua siinä, sillä toistaiseksi valkoisia lentäviä ei ole näkynyt, vaikka kyllä ne varmaan jossakin piileskelevät. Parissa viikossa leikattu ranka jo pukkasi lehtiä ja muutama viikko sitten se alkoi kukkia.


Kellun latvassa näyttää nyt tältä. Kolmatta vuotta ilman huoltoa palvelleet työmaavaloni loimottavat talvehtivien chilien päällä ja tulosta syntyy. Raakileita on toista kymmentä, vaikka kasvi on vielä aika pieni ja pienessä kolmen litran ruukussa. Eivät nuo ihan jouluksi ehdi keltaiseksi, mutta maistuvat varmaan myöhemminkin. Myös Aji Indianissa on muutama raakile kehittymässä. Ensimmäiseksi kukkinut Cajamarca sen sijaan ei vielä ole aloittanut satokautta. Se johtunee viimekesäisestä, painuneesta ja ravinneköyhästä mullasta ja onhan se chinense, joilla yleensä on suuremmat vaatimukset valon suhteen.

Värien taisto - leveyttä kasvavat

tiistai 3. joulukuuta 2013

Ahdasta alkaa olla loosheissa. Näinhän meille aina käy, että arvioimme chilien tilantarpeen liian pieneksi. Tuo asetelma on jo pöydän levyinen, joten sitä ei voi laajentaa jakamatta osiin.

Latvojen leikkauksen jälkeen pituuskasvu on pysynyt jotenkin aisoissa, mutta ahdasta on 20 cm leveissä lokeroissa. Punainen on edelleen pienin ja energiansäästön alla on eniten lehtiä.

Jokaisen litran laatikon vasemmassa päässä kasvaa samaan aikaan 15.10. taimelle tullut chinense Rocato. Ne jäävät kokonaan noiden Kellu Uchu baccatumien varjoon.

Otin sieltä esiin aurinkoon neljännen radan Rocaton. Oikein nätti, tukeva chinensen taimi sieltä löytyi, kun isomman taimen lehtiä vähän käänsi syrjään. Nuo ovat 7-8 cm korkeita, mutta 25 cm leveitä, kuten chinensen kuuluukin olla tuossa iässä viileässä kasvaessaan. Punainen on pari senttiä matalampi, mutta leveyttä on yhtä paljon.

Harkitsen vakavasti kasvatuspaikan laajentamista, mutta se kyllä vaikeuttaa vertailukuvien ottamista.
Kaikki kasvavat ja valkoisella ledillä pärjää hyvin. Siinä tämän hetkiset mietteeni.

Chilit jäätyy, jauhiaiset ei

maanantai 2. joulukuuta 2013

Viime yön minimilukemat, parvekkeella -4,1, ulkona -6,6.



Chilit roikuttavat lehtiään keskipäivän auringon sulatellessa ne. Varsinainen yllätys odottaa, kun lehtien alapintoja tarkastelee hieman lähemmin.

Ansarijauhiaiset eivät ole moksiskaan. Lehden alapinta on niiden munia ja toukkia täynnä ja aikuiset jauhiaiset pölähtivät iloisesti lentoon, kun aurinko vähän lämmitti. Jossakin puuharhasivuilla neuvottiin jauhiaisia torjumaan viemällä kasvit alle 5-asteiseen paikkaan. Siellä jauhiaisten piti kuolla. Täysin pötyä, omin silmin olen todistanut, että tuskin edes -5 riittää noiden nitistämiseen.

Kaikki kasvit lensivät tänään pihalle, mutta pahoin pelkään, että jauhiaiset piileskelevät jossakin nurkissa kuivuneissa lehdissä ja kevään tullen ilmestyvät taas joukolla. Mitähän pitäisi tehdä?

Vuoden viimeinen sadonkorjuu parvekkeelta

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Ihan vain omiksi muistiinpanoikseni merkitsen, että joulukuun ensimmäiseen kesti parvekekausi tänä vuonna. Tulossa on pakkasöitä ja kylmiä päiviäkin. Muutaman yön olen pitänyt lämpöpuhallinta pitämässä pahimman pakkasen loitolla, mutta nyt riitti. Onnistunut hapanchilikokeilukin vaikutti ratkaisuun.


Joulun kellot, Paprika-Bohócsapka (C. baccatum) kypsytteli kylmässäkin hyvin kestäviä kellojaan, mutta ihan jouluun asti en nyt niitä pitänyt kasvamassa. Tuossa viimeiset ovat litran jogurttipurkissa perattuna, siemenkiinnikkeet poistettuna. Laitan mietoa suolavettä niiden ympärille, painon päälle ja komeroon happanemaan, jos ne nyt murskaamatta happanevat. Lorautin sinne hiukan lientä aikaisemmasta hapatuserästäni, josko se vaikka käynnistäisi hapatusprosessin. Onnistuessaan noista tulisi mainioita väriläiskiä joulupöytään.

Lisäys joulun aatonaattona:
Pitihän sitä jo maistella ja kelpaa joulupöytään, kelpaa hyvinkin.
Säilöntä onnistui lähes täydellisesti. Peratut chilit kostutin hapanchilin liemellä ja upotin n. 1,5% suolaveteen, kevyt paino päälle, että pysyivät nesteessä. Kolmessa viikossa, josta 1 lämpimässä, happamuus ja suolaisuus on mitä parhain. Ei ole paluuta etikkasäilöntään. Kellojen muoto ja rapeus on säilynyt ja ne ovat mainio lisäke joulupöytään. Tätä pitää tehdä toistekin.