Kakkospäivän ykköschili

torstai 22. helmikuuta 2018

Runsaasti kakkosia sisältävän päiväyksen kunniaksi päätin tehdä blogijutun taimikasvattamoni yllättäjästä, Aji Cristalista.

Idätin erän vanhoja siemeniä jo vuodenvaihteessa ja tuolta lautalta Aji Cristal (C. baccatum) oli taimiviljelmästäni selvästi ylitse muiden. Se on 28 cm korkea, kun toiset ovat vasta 12 cm.

Tämä tuli sirkkalehtiasteelle 15.1., eli se on nyt kuukauden ja viikon ikäinen ja majaillut tuollaisessa 7 cm ruukussa siitä lähtien. Olen kastellut pikkutaimia vain pelkällä vedellä, eli Kekkilän puutarhamullassa on riittänyt ravinteita tähän asti. Valona on ollut 30W ledispotti koko kuuden taimen astialle. Aurinko on nyt muutaman päivän vähän avustanut ja myöskin lämmittänyt.

Alhaalla varressa on runsaasti nyppyjä. Se ei ole tauti, eikä hyönteisten puremia, vaan juuren alkuja. Tämä Aji Cristal siis kaipaisi jo lisää ravinteita ja etsii niiden imemispaikkaa. Tuollainen pitää istuttaa syvään multaan, niin varteen kasvaa uusia juuria ja kasvu tukevoituu. Sen minä kohta teenkin, vaikka isompien ruukkujen kanssa tulee pula tilasta valoisissa paikoissa.

Reilun kuukauden vanhassa chilintaimessa on jo nuppuja latvassa. Niitä muodostuu ainakin baccatumeille aina haarautumiskohtiin ja tämä Cristal aloitti haarautumisen kuukauden vanhana. Eihän noista nupuista vielä useinkaan edes kukkia muodostu, eivätkä ne ainakaan chileiksi kasva. Siihen tarvitaan hiukan isompi ruukku ja paremmat lannoitukset.

Muutama päivä sitten tyhjensin vanhan lautan ja siellähän oli kuukauden odottaneita vara-Cristaleita. Lautalla ei taimi kasva sirkkalehtivaihetta enempää, vaikka olisi kuinka kauan. Enintään voi hiukan varsinaisia lehtiä ilmestyä sirkkalehtien välistä, mutta eivät ne kasva pelkällä vedellä.

Tuossa on ensimmäiseen kuvaan vertaillen kasvun ihme pähkinänkuoressa: Pelkällä vedellä 4 cm,  hyvässä mullassa 28 cm kuukaudessa. Itse asiassa tämäkin varren pätkä on kasvanut pelkästään siemenen voimalla. Pikkutaimi lähtisi kasvuun jos saisi lannoitusta tai pääsisi multaan. Kasvua voi siis viivyttää ruokkimalla niukemmin. Niin kai se on ihmisilläkin.

Vielä vanhakin itää, osa2: Tomaatit

maanantai 12. helmikuuta 2018

Aloin kaivella siemenvarastoani katsoakseni, mitä tomaatinsiemeniä pitäisi tilata. Niitähän olen idättänyt vasta maaliskuun puolivälissä. Pussien pohjilta löytyi kuitenkin mielenkiintoisia vanhoja siemeniä yksittäiskappaleina vuosien varrelta, joten pitihän ne koemielessä laittaa lautalle. Astiana toimi nyt sulatejuustorasia ja kellukkeena pikku pala styroksia.


Eilen, neljässä päivässä olivat kaikki muut itäneet, paitsi peitattu sininen siemen. Tänään siinäkin on itu. 
Tumblin Tom Yellowista oli yksi alkuperäinen siemen vuodelta 2007 ja sehän iti. Sininen on myöhempää hankintaa. Tuo keltainen amppelitomaatti kasvoi meillä seitsenvuotiaaksi talvehtien joten kuten loisteputkien valossa. Sitten ansarijauhiaiset valloittivat sen.
Boney MM on venäläinen varhaistomaatti ja sen viimeinen käyttöaika oli 2016, siis lähes tuoretta siementä. Kaikki itivät.
Tumbler on myös amppelitomaatti. Yksi siemen oli jäljellä pussissa, jonka käyttövuodeksi oli merkitty 2008. Nämä molemmat amppelitomaatit ovat siis yli kymmenen vuotta vanhaa siementä ja hyvin itivät. Kannatti kokeilla.