Viime yönä jo oli kolme pakkasta ja lisää on tulossa. Parvekkeella kävi nollassa.
Aji Amarillo (C. baccatum) kasvaa edelleen rehevästi parvekkeen nurkassa parhaalla paikalla. Osa oksista on pudonnut alas kasaan, kun saksin taannoin katossa ansarijauhiaisia keränneet ylimmät oksat ulos. Jauhiaisia ei muuten ole juuri näkynyt sen jälkeen, johtuneeko kylmästä säästä.
Amarilloja on syöty koko kesä runsain mitoin, eikä syksy ole mitenkään hidastanut satoa. Edelleen siellä on sekä oranssia kypsää että vihreitä raakoja ja oksatkin näyttävät kasvavan. Kukkia en kyllä ole enää muutamaan viikkoon nähnyt, joten kai sekin valmistautuu talveen tavallaan.
Kun tuota kasvustoa vähän pöyhii, sieltä löytyy runsaasti kypsiä. Reilu kuukausi sitten tein edellisen isomman sadonkorjuun, joten nuo kaikki ovat kypsyneet viidessä viikossa. Ne ovat edelleen täysin käyttökelpoisia, maukkaita ja rapeita, syksyn viileys ei ole tehnyt niille tuhoa, vaikka aurinkoa ei ole juuri näkynyt viikkokausiin. Monet baccatumit pärjäävät viileässä.
Siinä vieressä myös Paprika-Bohócsapka (C. baccatum) kypsyttelee Joulun Kelloja. Nämä ovat kyllä vähän pienempiä kuin aikaisemmin kerätyt. Itse kasvi voi hyvin, siinä ei näy oikeastaan mitään syksyn merkkejä. Myös mustia chilejä tekevä Machu Pichu ja punainen Puca Uchu eli Aji Rojo tarjosivat uutta kypsää satoa. Tähän se luultavasti loppuu, sillä en enää pidä edes lämpöpuhallinta päällä, saavat pärjätä omillaan kunnes noutaja tulee. Talvehtimistilaa ei näille ole.
Marraskuun lopun sato parvekkeelta on siinä. Amarilloja tuli vielä puoli kiloa, muita yli sata grammaa ja neljänneskilon oransseja rocotoja keräsin toiseen kippoon. Ne olivat kypsiä, mutta pieniä. Nyt saavat pakkaset tulla. Keräilen jäätyneet kasvit sitten kompostiin ja siirryn uusien idätyksiin.
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten