Punaista kypsyy nytkin Vapuksi

sunnuntai 29. huhtikuuta 2018


Aji Cristal (C. baccatum) on viihtynyt pari viikkoa parvekkeella, vaikka viileää on ollut. Öisin lämpöpuhaltimen avulla pakkaset ovat pysyneet loitolla, mutta vain muutaman asteen plussalla pahimpina öinä. Päivisin en ole lämmittänyt ja pilvisinä päivinä on ollut kylmää, auringon paisteessa helposti +30°. Silloin on laseja availtu ja tuuletettu. Toissa iltana sattui hassu sää, etelässä on runsaasti pikku pilviä, idässä täysin kirkasta.


Cristaliin ilmestyi ensimmäinen raakile 12.3. ja se kypsyi puolitoista kuukautta myöhemmin parvekkeen viileydestä huolimatta. Aji Cristal kypsyy vaalean vihreästä jonkinlaisen ruskean ja oranssin kautta punaiseksi ja monet pitävät makua parhaana ennen värin vaihtoa tai sen alkuvaiheessa. Nyt värin vaihto alkoi kuukauden vanhassa raakileessa. Kypsähän se on vasta punaisena ja silloin siitä saa itäviä siemeniä.

On niitä nopeampiakin. Omnicolorin kolmen viikon ikäisillä raakileilla maustoin eilen lohisopan ja hyvää tuli.

Tumbleria juurruttamassa

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Amppelitomaatti Tumbler on tänä vuonna kasvanut kovin toispuoleiseksi. Niitä oli vain yksi taimi ainoasta siemenestä ja se kasvoi vain yhtä versoa. Edellisinä vuosina tämä on kyllä levinnyt joka puolelle. Ehkä se nytkin tekisi niin myöhemmin, mutta päätin auttaa prosessia. Leikkelin muutaman ylöspäin suuntautuvan haaran irti ja työnsin ne syvälle multaan ruukun vastalaidalle. Tuossa ne näkyvät ihan pienenä piperryksenä amppelin reunalla, mutta tomaateilla on tapana juurtua nopeasti ja kasvaa ripeästi.

Päähaara lähtee tuosta oikeasta laidasta. Juurtumassa on yksi ihan pieni oksan pää, toinen vähän isompi ja lehti. Voikohan siitä kasvaa uusi runko? Kaikkea pitää kokeilla. Kylmät säät parvekkeella saattavat kuitenkin tuhota tämän kokeilun.

Kävi nimittäin näin: Laitoin samaan aikaan noin viikko sitten muutaman oksan myös vesilasiin juurtumaan ja lasi jäi parvekkeelle. Normaalisti tomaatti juurtuu muutamassa päivässä, mutta parvekkeen kylmissä öissä nämä varret vain tummuivat. Ei mitään itua. Eilen otin lasin lämpimään ja vuorokaudessa juuret olivat putkahtaneet esiin. Mitenkähän siellä mullassa? En kuitenkaan lähde kaivelemaan. Kyllä ne nahistuvat, jos juuria ei ilmesty.

Tumblerissa on jo ihan mukavasti kukkia, mutta tämä on helmikuun puolivälissä idätetty aikainen venäläinen pensastomaatti Boney MM, josta on tullut jo jokakeväinen varhaisvihannes meidän parvekkeelle.

Maukas Peru Rojo

perjantai 20. huhtikuuta 2018

Tämä meinasi unohtua.
Jarin Perusta tuoma Rocoto Peru Rojo (C. pubescens) kypsytti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan chilinsä punaiseksi jo kuukausi sitten.

Kun se oli muutaman viikon kypsynyt ja alkoi jo nahistua, poimin sen, otin siemenet kuivumaan ja unohdin chilin sitten jääkaapin ylähyllylle muiden taakse, onneksi tiiviissä Minigrip-pussissa, missä se oli säilynyt moitteettomana yli kaksi viikkoa.

Broileria vain merisuolalla ja rocotolla maustettuna paistumassa.

Meillä syödään usein broileria. Terveysapostolien varoitukset punaisesta lihasta ovat menneet perille, vaikka en oikein ymmärräkään eri lihojen terveyseroja. Porosta ja lohesta en kuitenkaan luovu, sanovat mitä sanovat. Enkä chilistä.

Broilerinsuikaleita jossakin marinadimössössä en voi sietää, mutta onneksi maustamattomiakin alkaa löytyä kaupoista. Nyt oli tarjouksena "kauralla kasvanutta merisuola- jyväbroileria" fileenä. Kaikkea ne keksivätkin erottuakseen. Merisuola ei minua häirinnyt, kun sitä joka tapauksessa olisin lisännyt. Leikkasin fileet paloiksi, jolloin niitä on helpompi paistaa ja jakaa ruokailijoille. Rocoto Perun paloittelin pieneksi ja paistoin broilerin palojen kanssa. Mitään muuta ei tarvittu. Jaa, hippusen merisuolaa lisäsin.

Maku oli herkullinen, mieto rocoton maku. Tämähän oli talvisatoa. Kesällä saattaa maku olla voimakkaampi, kun saavat aurinkoa ja kasvavat isommaksi.

Aji Cristalin parvekekausi alkoi

sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Aji Cristal (C. baccatum)
Uskalsin viimein viedä tämän hyvin kasvaneen chilin parvekkeelle. Sain sen ehjänä siirrettyä, mutta varsinainen riskihän on edessä pakkasöiden tullessa, sillä tuo on nyt kiinteästi paikallaan niin isossa ruukussa, että sitä ei sisään siirrellä.

Olen silti luottavaisella mielellä. Parvekkeella on lämpöpuhallin, joka 1000W puolitehollakin on pitänyt lasien sisäpuolella ainakin 6° lämpimämpää kuin ulkolämpötila. Meillä harjun ylärinteellä on yleensä 2-3 astetta lämpimämpää kuin lentoasemalla. Riskiraja on minulla -7°. Jos sitä enemmän pakkasta ennustetaan yöksi, silloin  pitää lämmitin laittaa täysteholle. Sillä on nyt viime viikko pärjätty, eikä parvekkeella ole laskenut alle viiteen asteen.

Jaa että energiantuhlausta. Tavallaan, mutta ennen kaikkea mukavuudenhalua. Jatkuva huolehtiminen sääennustuksista ja kasvien kuskaus sisään ja ulos päivittäin ei houkuttele. Sitä paitsi lasku huolettomuudesta on alle euro yöltä. Mittasin viime keväänä muutaman viikon ajan huhtikuussa sähkön kulutusmittarilla ja sen enempää se ei syönyt.

Vappuviikoksi povataan taas kylmää, mutta eiköhän siitäkin selvitä. Ainakin voin kerätä syöntikelpoisia chilejä oksilta, jos lehdet paleltuvat.

Aji Cristal vauhdissa pienessäkin ruukussa

maanantai 9. huhtikuuta 2018

Aji Cristal (C. baccatum) on tuossa suurin kasvi ikkunan reunassa litran ruukussa ja 70 cm korkeana alle kolmen kuukauden ikäisenä. Älä ota minusta oppia. Monet kasvattelevat tuon kokoisia chilejä jo ämpärissä tai jopa saavissa, mutta olohuoneen ikkunalaudalle eivät sellaiset mahdu. On siis tyydyttävä pienempään.

Tuo on hassusti kahden eri valon rajamailla, mutta kasvaa kyllä ikkunan suuntaan enemmän. Se selvästi pitää luonnonvalosta enemmän kuin ledispoteista.


Ensimmäisen kukan aukeamisesta on tuskin kuukauttakaan, mutta nyt laskin tuon kokoisia ja suurempia raakileita oksilta toista kymmentä. Tämä sisäkasvatti on ryhtynyt reippaaseen sadon tuottoon näin varhain.


Isoimmat chilit ovat nyt kolmen viikon ikäisiä ja 9 cm pitkiä, mikä on ihan hyvä koko Aji Cristalille. Yli kymmensenttisiä saadaan kesällä, kun multaa ja lannoitusta on enemmän - ja aurinkoa tarjolla.


Loppukevennys tulee latvasta. Pisin oksa on hakeutunut toisen ledispotin ympärille lämmittelemään, eikä näytä siitä juuri vahingoittuneen. Lehdet ovat vähän ryppyisempiä, mutta raakileita kasvaa täälläkin.


Parvekekausi käyntiin tomaateilla

lauantai 7. huhtikuuta 2018

Pienen 1000W sähkölämmittimen, ajastimen ja termostaattisäätimen avustuksella uskallan nyt kokeilla parvekekauden avausta. Ensi viikolle on vielä povattu kahta kylmää yötä, jolloin ehkä pitää siirtää kasvit sisään, ellei ennuste parane. Viime yönä oli ulkona -2°, lasien suojassa lämmittimen kanssa +5. Kukkivia chinense-chilejä en sinne vielä veisi, mutta baccatumit ehkä selviävät ja tomaatit ja pubescensit luultavasti pitävät viileistä öistä. Nyt päivällä oli puolipilviselläkin +24°.

Tumbling Tom Yellow on meillä kasvanut joka vuosi kait vuodesta 2008 ja pidämme kovasti sen pienistä, makeista, keltaisista tomaateista. Ne ovat kuin karkkia. Tuossa on kaksi eri idätystä. Alkuperäisestä englantilaisesta siemenpussista yli kymmenen vuoden takaa löytyi yksi siemen, joka iti ja toinen on myöhempää hankintaa, tsekkiläinen siniseksi peitattu siemen.

Tumbling Tom kukkii jo innokkaasti, vaikka on vain puolitoista kuukautta vanha. Samanlaisessa 19 cm amppelissa majailee myös rotevampi Tumbler, jonka aion siirtää kesäksi ulos. Amppelit pitäisi vaihtaa isompiin, mutta siitä voi tulla vaikea operaatio, jos nuo oksat pääsevät vielä paljon kasvamaan.

Kiinalainen ruukkuchili kukkii nyt

tiistai 3. huhtikuuta 2018

Chinese Pot Chilli (C. annuum)

Tämä pieni pensaschili tuli taimelle tammikuun lopulla ja on nyt siis reilun kaksi kuukautta vanha ja 20 cm korkea. Ensimmäinen kukka aukesi eilen, lumisateisena, harmaana päivänä. Kasvattelin tätä joitakin vuosia sitten ja ihastuin kauniiseen, pyöreään muotoon ja runsaaseen kukintaan ja satoon pienessä ruukussa. 

Kukka on aivan tyypillinen annuumin valkea kukka, mutta pieni sellaiseksi. Vielä pienempiä ovat pystyasennossa kasvavat punaiset chilit, vain n. 1,5 cm. Makua on kuitenkin ihan mukavasti, monet keitot ja kastikkeet on niillä pikkuisilla maustettu. Kun chilit ovat noin pieniä, siemenet siellä sisällä ovat todella minikokoisia. Kuvasin niitä normaalikokoisen chilinsiemenen vierellä 2010 idätyksessäni. Tuo voisi mennä vaikka johonkin pieneen amppeliin kesäksi ja talveksi sitten ikkunalle valon alle. Se edellinenkin talvehti muutaman vuoden.

Pääsiäisen värit Omnicolorissa

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Tämä piti saada julki vielä tänään. kun sen väri on niin pääsiäisen keltainen. Omnicolor (C. baccatum), jonka kukintaa kehuin juuri äsken, alkoi kasvattaa raakiletta heti ensimmäisestä kukastaan.

Omnicolor on nimensä mukaisesti monivärinen. Raakileet ovat keltaisia, vaalean keltaisia, joskus melkein valkoisia ja kehittyvät siitä punaiseksi. Jos aurinkoa on riittävästi, niihin tulee sinistäkin sävyä enne kypsymistä.

Hieno chili ja vielä hyvän makuinenkin - ja on syötävissä jo ennen punaiseksi kypsymistään.