Tätä täytyy saada lisää

maanantai 27. helmikuuta 2012


Haarukkapala, joka jäi makumuistiin. Hyvää, todella hyvää. Muutaman tunnin päästäkin sitä haluaa lisää.


Alma paprika uunista tulleena. Sisällä vain hapankaalia ja Cheddar-juustoa unkarilaiseen tapaan. Eipä tuosta muunlaisia makuyhdistelmiä osaa kaivata. Tätä täytyy nyt laittaa itämään reilusti lisää, sillä Alma on ilmeisen pienikokoinen, vaikkakin nopea ja satoisa. Tänään on kulunut kolme kuukautta sen taimelle tulosta ja ensimmäinen sato jo nautittiin.

Maistelin kypsän punaisen ensin. Maku oli hieno tai pikemminkin rehevä, koukuttava. Poltettakin oli sen verran, että se voisi chileihin tottumatonta jo puhalluttaa. Kun en ole tappotulisen ystävä, tämä riittää minulle. Seuraavaksi nautin kypsymässä olevan, eli suositusten mukaisen version. En huomannut erityistä eroa. Viimeiseksi meni tuo vähän keskenkasvuinen vaalea. Se ei vielä ollut samaa sarjaa. Kyllä niiden pitää kasvaa täysikasvuiseksi ja sittenkin odotella muutama viikko ennen nauttimista.

Alma avattuna.
Paprikan hedelmäliha on paksua. Siemenet irtoavat helposti kun veistää kannan irti. Tuohon mahtuu juuri peukalo sisään, ei se sen isompi ole. Siksi niitä pitääkin olla monta. Toisaalta se on helppo täyttää ja mukava käsitellä, kun on noin tukeva. Tästä jäi hyvä maku suuhun - pitkäksi aikaa.

Kyllä itää...

torstai 23. helmikuuta 2012


31 Cajamarcan siementä lautalle 12.2. ja tulos on tämän näköistä 21.2. Siinä on 31 terhakkaa pikku chinenseä. Kaikkia en millään mahdu kasvattelemaan, vaikka Chiliyhdistyksen Pirkanmaan osaston toripäiviä varten nuo laitoin itämään. Nämä eivät kyllä ole vielä kummoisen kokoisia vappuviikolla.

Tämä kuva on 18.2. eli kuudessa päivässä kaikki itivät ja yksi jo ehti sirkkalehdille.

Tarkoitukseni oli nyt tutkia myös kahvinsuodattimen sopivuutta idätysalustaksi. Yksikään noista taimista ei takertunut alustaansa eikä katkonut juuriaan, kun niitä istuttelin multaan 16 kappaletta. Joidenkin juuret olivat keskenään sotkeutuneet, kun niitä oli noin tiheässä, mutta ei siitäkään ollut muuta haittaa kuin että jotkut sivuhaarat juurista katkesivat.

Niin, se merkki. Nyt sattui käteen Aromata, jota myydään saksalaiskaupassa isossa paalissa, 200 kerralla. Huonoja kokemuksia minulla ei ole muistakaan, mutta niiden merkkejä ei ole tullut kirjatuksi. Tämä toimii jopa paremmin kuin kotimainen talouspaperi. Pohjalla tässäkin lautassa on talouspaperi imemässä vettä, kahvisuodatin on vain pintamateriaali.

Lisäys 8.3.
Saattaa olla, että suodatinpaperi on herkempi homehtumaan kuin hyvä kotimainen talouspaperi, joten kuukausia kestävään idätyksen en sitä suosittele. Normaalilajikkeiden pikaidätyksessä se on kätevämpi kuin talouspaperi.

Alma kypsyy sittenkin punaiseksi

tiistai 21. helmikuuta 2012

Csipös Alma Paprika Garai feher
Eli vapaasti suomennettuna "jonkin verran tulinen omenapaprika kellertävin hedelmin" kypsyykin punaiseksi. Elämä on yllätyksiä täynnä.

Tästä annuum-lajikkeesta melkein kaikki siemensivustot käyttävät kellertävän vihreitä kuvia. Siitä voisi päätellä, että se jääkin tuon ylemmän väriseksi. Siemenpussissakin mainittiin  keltainen väri. Yksi unkarilaistytön Amerikassa pitämä blogi sentään kertoi suosikkipaprikansa kypsyvän punaiseksi ja muuttuvan samalla makeammaksi, vähemmän tuliseksi, minkä vuoksi se käytetään yleensä ennen kypsymistä.

Maistelu saa vielä vähän odottaa. Ei ollut kaikkia tarvikkeita kotona. Unkarilaiset käyttävät tätä varsin mielikuvituksellisilla tavoilla täytettynä, vaikkapa hapankaalia sisään ja etikkasäilykkeeksi talven varalle. Niitä myös paistetaan ja keitetään ja silputaan ruokiin ja salaatteihin.

Tulisuutta ja makua on ainakin sisäosissa, sen totesin irrottaessani siemenet. Ei tämä aivan turha kasvateltava ollut. Sehän ei ole kolmeakaan kuukautta vielä, marraskuun viimeisinä päivinä tuli taimelle ja raakile ilmestyi jo uudenvuoden päivänä.

Rehevää kasvua ja viivästynyttä kukintaa

lauantai 18. helmikuuta 2012

Ruukkusalaattia?  

Ei sentään. Chili on kuubalainen miedohko chinense Aji Cachucha
Viileässä varastohuoneessa se on kasvanut lähinnä leveyttä. Se kukki jo kuukausi sitten, mutta homma jäi kesken jouduttuaan ikkunalta sen keltaisen valon alle, missä Habanerokaan ei tehnyt satoa. Habanero muuten aloitti raakileiden teon, kun siirsin sen sinisemmän valon alle. Jotenkin valon määrä ja väri ei sille riittänyt, mutta värin vaihto auttoi. Nyt poistin 2700K putket kokonaan, vaihdoin ne lamppujen alkuperäiseen 4100K valoon ja Cachucha ainakin alkoi taas kukkia uudestaan.

Pienihän tämä vieläkin on, vaikka ikää on yli kolme kuukautta. Korkeutta on vain 20 cm, mutta leveyttä 40 cm. Minun piti vähän taivutella lehtiä sivuun, että sain komean rungon ja kukat näkymään. Cachuchan kukat ovat tosi pieniä, muutaman millin leveitä, isoimmatkin alle sentin. Tiheä kasvutapa saattaa johtua viileästä talvesta lampun alla. 

Musta taustalla vasemmalla on kissa, joka kuolaa chilipöydälläni ikkunasta pikkulintujen perään, kun ne käyvät lintulaudalla.

Aurinkoa, vihdoinkin

torstai 16. helmikuuta 2012


Tästä se lähtee. Synkeän talven valta taittuu ja luonnonvalo voittaa kaikki keinotekoiset. Olohuoneen ikkunalla Chinese Pot Chilli (C. annuum) on talvehtinut hyvin. Osa chileistä on kuivunut oksille, mutta uusiakin on tulossa, kukinta jatkuu. Hieno chili.

Huono itävyys voi olla omaakin syytä

keskiviikko 15. helmikuuta 2012


Idätysmurheet voivat osoittautua myös omiksi virheiksi.
Laitoin Cajamarcaa itämään yli kolmekymmentä siementä. Yksi iti heti seuraavana päivänä ja jopa kahdella idulla. Lähikuva paljastaa, että tästä ei hyvää seuraa.

Kuivatan usein chilejäni vihanneskuivurissa ennen kuin otan siemenet talteen. Isommat, kuten tämän Cajamarcan halkaisen terävällä veitsellä ennen kuivuriin laittoa, jotta kuivuvat nopeammin. Siinä menee samalla muutama siemenkin halki ja itu katkeaa. Jos viilto on sopivassa kohdassa, sitä ei heti huomaa. Tuokin leikattu reuna oli kuivattuna aivan luonnollisen näköinen. Idätettäessä itu tulee rikkinäisestä siemenestä nopeasti esiin, mutta kuivuu tai mustuu kyllä sitten nopeasti. Ei niistä kasvia tule. Ei edes yhtä.

Pitäisikö parantaa työtapojaan? Tuskin. Virhettä oli vain yhdessä siemenessä isosta erästä ja siemeniä riittää. Pitää vain varautua siihen, että aivan kaikki eivät idä.

Kuukauden viive ruukunvaihdosta

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Paprika Hecele erõs (C. annuum) kasvoi Alman kanssa rinnan lämpökaapissani. Tammikuun alussa se jo kukki puolentoista kuukauden ikäisenä. Silloin nuo unkarilaiset piti kuitenkin ottaa pois kaapista, kun eivät sinne ja silloisiin taimiruukkuihinsa mahtuneet.

Almaan ehti tulla muutamia raakileita, tähän ei. Siirto vähän isompaan ruukkuun ja paljon viileämpään tilaan pysähdytti kukinnan. Se alkoi uudestaan kuukautta myöhemmin ja näyttää johtavan suoraan chilien tuotantoon. Alma varjosti tätä ankarasti pienenä ja alaosa on toispuoleinen. Nyt sillä on korkeutta Almaa enemmän, 30 cm. Rotevakasvuinen on tämäkin.


Tyypillinen annuumin kukka on valkoinen ja terälehdet auki. Kokoa näillä on runsaasti chilin kukiksi, kolmisen senttiä.


Nyt kun se pääsi uudestaan kukkimisen makuun, kukkia on runsaasti ja niistä muodostuu raakileita. Pitkulaisen mallinen näyttää tämä minulle täysin outo paprika olevan. Paprika siis unkarilaisessa merkityksessä, eli tulinen lajike pitäisi olla kyseessä. Siemen tuli minulle Australian kautta, kun John the Chilliman oli käynyt lomamatkalla Unkarissa. Hän ei itsekään ole vielä ehtinyt kasvattaa tuota, siemeniä ei ole myynnissä, eikä edes kuvia tuosta lajikkeesta, mutta sain muutaman siemenen. Yllätyksiä saattaa olla luvassa.

Koska se kypsyy?

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Alma Paprika Csipös eli hieman tulisempi malli, luulisin (C. annuum)    

Onkos tätä kukaan muu kasvattanut? 
Nyt alkoi kiinnostamaan, milloin nuo ovat syötävissä. Sehän kukki jo kuukauden ikäisenä ja uudenvuoden päivänä ensimmäinen raakile oli näkyvissä. Monet chilit kasvattavat raakileensa isoksi ja kypsyvätkin reilussa kuukaudessa, toisilta siihen taas kuluu kaksi kuukautta tai enemmänkin. En edes tiedä, miltä tämän pitäisi näyttää kypsänä.

Alma on edelleen pikkutaimi, alle 20 cm korkea. Kiivaimmassa kukintavaiheessa siihen kehittyi useita pikku palleroita, mutta vain 2 on jaksanut kasvaa noin kolmisenttisiksi, muut mustuivat kääpiöiksi. Eipä tuon kokoiselta kylmässä kellarissa keinovalolla kasvaneelta enempää kai voi odottaa.

Annuumit ensi kesäksi ovat edelleen kylvämättä ja ajattelin odotella, kunnes saan Almasta maistiaiset. Sitten tietää, pitääkö noita laittaa paljon ulos vai riittikö pari testikasvia. Maaliskuun alussa olisi annuumien kylvöaika, jospa siihen mennessä maistelisi.

Idätysmurheita

lauantai 4. helmikuuta 2012

Jatketaanpa edellisen jutun viimeisestä kuvasta.
Vaihdoin idätyslautalle ongelmallisen paksun talouspaperin tilalle kahvisuodattimen viikko sitten ja siirsin loput siemenet sen päälle.

Suodatinpussin merkistä ei ole varmuutta, kun kaapeista löytyi Bruno, Eldorado ja Aromata. Niissäkin on eroja, kuten jotkut ovat jo todenneet. Suhtaudu siis omaasi epäillen. Tähän paperiin eivät juuret tarttuneet ja saivat kuitenkin riittävästi kosteutta. Chinchi Uchu on ovelasti itse ohjannut juurensa suoraan veteen. PI:tä on kaksi kappaletta. Toisesta sirkkalehdet ovat juuri vapautumassa siemenestä, ylemmästä on vain juuri ulkona.

Amarillo ei idä.
Huonoja siemeniä sattuu silloin tällöin. Tänä vuonna sellainen oli Aji Amarillo. Semillas La Palmasta tuli useita siemenpusseja, joista tähän asti muut ovat itäneet erinomaisesti tai ainakin siedettävästi. Amarillossa on joku laadunvalvonta pettänyt. Siemenissä oli paljon tummapilkkuisia ja siksi laitoin jo 17.1. neljä lautalle. Niistä yksi ei itänyt lainkaan (kuori rikki), muut hyytyivät pikkuisen juurta ulos työnnettyään, eivätkä selviytyneet mullassakaan. Viimeksi itäneen (toinen vasemmalta)  juuri muuttui läpinäkyväksi ja sekin kuihtuu pois. Epäonnistuneissa näkyi murtumia mutkakohdassa ennen kuin minä olin niihin edes koskenut. Murtumakohdasta ne sitten mustuivat ja kasvu pysähtyi. Tämä on yksi syy kasvattaa idut lautalla sirkkalehdille asti. Näkee ainakin, mikä niitä vaivaa.

Nyt alanurkassa on uusi neljän erä 30.1. laitettuja, joista kahdessa näkyy eloa. Juuri tuossa vaiheessa ne edelliset kuihtuivat, joten odotan jännityksellä.


Rikki se on. Nuo lautalla ovat viimeinen toivoni siitä pussista, sillä loput kymmenestä siemenestä ovat aivan murskana. Ruutupaperilla yksi paljastaa sisäosansa. Myös lautalla kolmas oikealta on selvästi rikki. Tuollaista on tapahtunut Pasilan postikeskuksessa, mutta nämä tulivat pehmustetussa pussissa. Runtelu on tapahtunut jo aikaisemmin, ehkä siemeniä koneellisesti kerätessä tai pakatessa. Tuollaisia kun kätkee multaan, sieltä saa turhaan odottaa niskalenkkiä nousevaksi. Suomalainen chilinkasvattaja ottaa syyt omille hartioilleen ja epäilee taitojaan, tunnustaa Chilifoorumilla olevansa huono idättäjä.

On näissä joskus omaakin syytä. Kerran unohdin Habanerot pariksi vuorokaudeksi kuivuriin ja niistä tuli rapeita. Otin siemenet talteen vasta kuivista ja niiden itävyys seuraavana keväänä oli heikkoa ja hidasta. Ainakin puolet kärsi saman tapaisista oireista. Juurenmutkassa oli murtumia tai mustumia ja juuren kehitys loppui alle senttiin. Liika kuivatus oli rutistanut siemenen sisäosiakin.

Lisäys 7.2.
Nuo kaksi "pulloharjavaiheessa" ollutta 30.1. kylvettyä Amarillon siementä ovat jo mullassa ja sirkkalehdillä. Ne näyttävät selviävän, eli 2 itävää löytyi 10 siemenen pussista. En minä niitä enempää tarvinnutkaan.

Kuukausi odottelua idätyslautalla

keskiviikko 1. helmikuuta 2012


Nuo taimet ovat kuukauden ikäisiä. Ne tulivat taimelle joulun ja uuden vuoden välissä viime vuonna. Kuvalla haluan vain todistaa, että pelkällä vedellä taimet eivät kasva, mutta pysyvät hengissä. Kaivoin nämä nyt esille, kun aloin suunnitella chinense-varalaatikkoa. Saman ikäiset varsinaiset taimet multaruukuissaan ovat jo tuuheita 10-15 cm korkeita pikku chilejä. Niistähän oli juttua pari viikkoa sitten.

Takana keskellä on uusintakylvöä, muutama päivä sitten putkahtanut Habanero White. Sen molemmilla puolilla on Habanero Peruvian White. Niissä on pieni lehti sirkkalehtien välissä, kuten etualan Tasmanian Redilläkin. Sen enempää ei kuukaudessa kasva.

Tasmanian punainen on heti pienestä nimensä veroinen. Valo värjää varren punaiseksi ja lehdet tummuvat. Revin tämän talouspaperista ihan raa'alla voimalla, varomatta. Lähtihän se, kuten muutkin, ehjänä. Paperia on vähän tarttunut juuriin. Kuukauden vanhoissa on huomattavasti haaroittuneempi juuri kuin vasta sirkkalehdille tulleessa, jossa oli pitkä juuri ja yksi sivuhaara. Silläkin pärjää mullassa. Tuo haaroittunut saattaa lähteä nopeammin kasvuun, mutta sen näemme lähiviikkoina.

Talouspapereita on erilaisia, joihinkin juuret tarttuvat, tähän kotimaiseen ei. Minulla oli välillä paksumpaa, erittäin imukykyistä, tiiviin tuntuista, mutta juuret menivät siitä läpi. Tässä kuvassa (kuvattu 17.1.) tiiviimpi paperi on alareunassa. Noista siemenistä osa on jo taimina mullassa, mutta juuret katkeilivat.  Puolen sentin tyngälläkin ne kuitenkin näyttävät selviävän hengissä.

Nyt on kokeilussa kahvisuodatin, jota monet ovat kehuneet. Siitä eivät juuret mene ainakaan heti läpi. Sen kanssa täytyy pitää laatikko kosteana, kansi päällä, muuten pinnalla oleva juuri voisi kuivua. Jotkut tosin tekevät niin, että laittavat toisen kahvisuodattimen juurien päälle. Idätyslautasta on jo suuri joukko persoonallisia muunnelmia.