Cajamarca (C. chinense) on perulainen perinnechili, espanjalaisten konkistadorien intiaaneille tekemän petoksen ja verilöylyn muistopaikkakunnan mukaan nimetty. Se kasvaa kauniiksi tukevaoksaiseksi puuksi ja pysyy suhteellisen pienenä ainakin tällaisessa kolmen litran ruukussa.
Cajamarcassa on hyvin monen värisiä raakileita ja se kypsyy punaiseksi. Tuolla toisella puolen puuta on melkein valkoisia, ruskeita ja sinertäviä chilejä. Vaikka se on chinense, se ei ole kovin tulinen. Noita voi laittaa useammankin ruokaan, mutta yhdestäkin saa jo makua.
Lisää väriä ruutuun. Amppelitomaatti Tumbling Tom Yellowista on saatu satoa jo kuukauden verran, mutta pieniä määriä kerrallaan. Nyt niitä näyttää kypsyvän isommalla joukolla. Valtavassa pöheikössä raakileita on sadoittain. Tuota pitää kastella aurinkoisina päivinä ainakin kahdesti päivässä.
Päivitystahti näköjään hidastuu, mutta kaikki sujuu kuten ennen ja olen nämä jutut mielestäni jo aikaisemminkin kirjoittanut, vaan saattaahan täällä olla uusiakin lukijoita. Ja itsellenihän minä tätä kirjoittelen, muistiinpanoiksi kasvatusrintamalta. Tänä vuonna on vain tuttuja lajikkeita + 3 uutta Jewen perulaista rocotoa. Chilejä on paljon vähemmän kuin aikaisemmin. Nyt mahtuvat ihmisetkin parvekkeelle.
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten
2 kommenttia:
Cajamarca on yksi suosikeistani. Hitto kun asumisolosuhteiden ja jatkuvien työkiireiden takia on chilien viljely jäänyt yhden Goat's weedin ja C. Flexuosumin hengissäpitelyyn. Kompensoivasti olen aloittanut valokuvauksen uudestaan, vuosien tauon jälkeen.
Hyvältä näyttää. Oma Cajamarca on kasvanut 10 litran ruukussa valtavaksi. 1m korkea ja lähes 1,5m halkaisijaltaan. Alkaa olla ahdasta parvekkeella sen kanssa. Mitä luulet, voisiko sitä latvoa rajusti kesken kasvukauden? Jostakin luin että latvominen ja suurimpien lehtien poistaminen voisi nopeuttaa podien kypsymistä. Mahtaako pitää paikkansa?
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.