Chilien siemeniä tilaava tai muuten lajikkeita tutkiskeleva ei voine välttyä kummallisilta numerokoodeilta chilin nimeä ilmaisemassa. Tuollainen numerologia kyllä sekoittaa pienen pään, mutta ei kai vetäviä nimiä ole ehditty keksiä aivan kaikille tuhansille lajikkeille. Tieteellisessä käytössä ne ovat täsmällisiä ja selkeitä ja ne perustuvatkin useimmiten jonkin geenipankin tai tutkimuslaitoksen arkistointinumeroihin.
Tunnetuin numerochili Suomessa on PI-alkuinen. Se on United States Department of Agriculturen (USDA) antama tunnus geenipankkinsa kasveille. Ne on erinomaisen hyvin luetteloitu ja netistä löytyy numeron perusteella kuvaus, kuvia, historiaa, alkuperäinen kasvupaikka, joskus jopa maantieteelliset koordinaatit ja maanpinnan korkeustieto. Sinne on luetteloitu tuhansia chilejä eri puolilta maailmaa, eniten Etelä-Amerikasta. Rince keräsi meillä kasvatelluista PI-chileistä listaa Chilifoorumille ja samalla sivulla on lisätietoa ja linkkejä USDA:n sivuille. Minä olen laittanut tämän pikatien kirjanmerkikseni. Se on kätevä, kun äkkiä pitää saada selko jostakin PI-numerosta. Esimerkiksi PI 152234 eli Aji Amarillo on kerätty siemenpankkiin Perusta jo ennen minun syntymääni.
Muita chilien numeroyhdistelmiä edeltävät kirjaimet CGN, kun on kyse hollantilaisesta geenipankista, GRIF viittaa aasialaiseen tutkimuslaitokseen, CO sen Taiwanilaiseen haaraan, mutta nämä eivät sitten tarkoita chilien alkuperää. BGH on Brasilian geenipankin numerointitapa. Sitten tulee vielä melko yleinen CAP, joka on saksalainen The German Research Centre for Biotechnology. Yrityksistäni huolimatta en löytänyt tietoa sen luokittelemista chileistä. Vaikuttaa siltä, että laitos keskittyy nykyisin lääketieteelliseen tutkimukseen ja chilien tutkimus on fuusioitu aikojen kuluessa tähän suurempaan yksikköön. Monista numerochileistä saattaa löytää tietoa Chilemanin tietokannasta.
Niin, tuo Aji Ahuachapáu ei ole mitenkään outo lintu Suomessa. Monikin on sitä kasvatellut ja se kuuluu Fataliin suosikkibaccatumeihin. Alkuperäistä nimeä vain en ole ennen kuullut. Siitä käytetään täällä paljon tunnetumpaa numerokoodia CAP 220.
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.