Idätyksiä toukokuun lopulla? Tuhoon tuomittu idea?
Siitä ei nyt ole kyse, vaan mahdollisten väärien siementen testauksesta. Syys- lokakuussa luulisin noista saavani vahvistuksen epäilyilleni, kunhan mahdun ne jossakin kasvattamaan.
Näitähän sattuu kaikille kasvattajille; vääriä siemeniä, vaihtuvia nimilappuja, unohtunut merkintä, eikä tietoa lajikkeesta, kaikenlaisia yllätyksiä, kun kasvi on iso ja sato kypsyy. Tällä kertaa olen kuitenkin varma, että virhe ei ole minun, vaan lähinnä ulkomaisten siemenkauppiaiden. Siksi laitoin nyt isomman erän kyseisiä siemeniä itämään nähdäkseni, ovatko kaikki siemenet pussissa samanlaisia. Kun kasvattaa vain yhden taimen, saattaa saada sen ainoan sekoittuneen siemenen. Esimerkiksi tuon -09 Chancan kohdalla voi hyvinkin erottaa kahden kokoisia siemeniä.
Tapaus 1 Puca Uchu.
Tämä erittäin rotevakasvuinen chili herätti epäilyksiäni jo kaksi kuukautta sitten ja mainitsin blogissanikin sen mahdollisesti olevan chinense, eikä baccatum, kuten pussin nimilapussa lukee. Tänään se aukoi useitakin kukkia ja selkeä chinensehän se on. Tukevatekoinen se on sellaiseksikin, oksat ovat jäykkiä ja runsaasti haarautuneita. Korkeutta on nyt noin metri, leveyttä 120 cm.
Tapaus 2 Aji Chanca
Tämän siemenet vaihdoin jo kertaalleen viime kesänä, kun niistä tuli Aji Amarillo. Sitä minulla ei ollutkaan ennestään, joten ihan hyvä niin. Uusistakin siemenistä kasvaa edelleen suippokärkisiä chilejä, vaikka Chancan pitäisi olla pyöreäpäinen mötikkä.
Pitänee kysellä "John the Chillimanilta" uudelleen, onko hänen kuvansa oikein, vai minun kasvattamani väärin. Katsotaan nyt ensin, millaiseksi tuo kypsyy ja mitä MasaT:llä niistä siemenistä kasvaa.
Sattuuhan näitä ja yllätys voi olla jopa parempi kuin alkuperäinen tilaus, mutta mikä se on? Virhepainanta vuoden 2010 Puca Uchusta on turhan pitkä nimi komealle chinenselle.
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten
2 kommenttia:
tuhoontuomittu? mie ainaki pistin toukokuussa siemeniä itämään. oliko se sittenkään hyvä idea? nyt ne on jo taimia.
Eihän niistä tämän kesän valolla ja lämmöllä ehdi chilejä saada, syksy tulee, kylmät ja pimeä. Erikoisnopeita (pieniä) lajikkeita lukuun ottamatta niillä menee vähintään neljä kuukautta taimesta kypsään hyvälläkin hoidolla ja sekin on vasta ensimmäinen kypsä.
Lämpöä löytyy sisätiloista, mutta valoa pitää hankkia lisää, että ne saa kypsymään.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.