Juuri äsken kehumani Pimiento de Padron (C. annuum) ei sitten kestänytkään sisälle tuontia. Toinen niistä (se 2700K valossa kasvanut, mutta ei tässä valolla ole mitään tekemistä) kuivui pois. Se alkoi ruskettumaan leikkauskohdasta jo ensimmäisellä viikolla ja tauti levisi vähitellen. Nyt isoimman oksan tyvi mustui ja se kuivui. Sama on tapahtumassa tuolle toisellekin. Kyseessä on ehkä joku sienitauti. Heitin tämän kompostiin ja nostin maasta vielä yhden. Se ei ollut paleltunut, vaikka pakkasta on ollut ainakin asteen verran. Annuumien osalta vertailututkimus on nyt ohi. Jos uusi juurakko versoo, se on kuitenkin 1,5 kuukautta perässä toista, joka jo kukkii.
Toin chilejäni sisään syys- lokakuussa samalla metodilla kaikkiaan 8 kpl, vähemmän leikellen useita ja vain 1 on toistaiseksi epäonnistunut. Eihän se niin huonosti ole. Annuumit ovat aina olleet herkimpiä talvelle. Muutama on menehtynyt juurimätään, jos viileässä ja heikossa valossa kasvavaa kastelee liikaa. Tämmöinen kuivuminen on uutta minulle. Kasvien leikkaushaavoihin on puutarhamyymälöissä hoitoaineita, mutta enpä tullut sellaisia hankkineeksi.
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten
5 kommenttia:
Itselläni samankaltainen tilanne. Siirsin Duke Pequinin ulkokasvatuksellisesta n.40 cm ruukusta sisäkasvatukseen ja n.30cm ruukkuun. Kasvi lähti kuivumaan latvasta ja vaikka sen katkaisin, on kuivuminen jatkunut ja nyt vajaan parin kuukauden aikana on pari uutta oksaa kuivunut. Joten olisi kiva kuulla jos jollain on tähän ratkaisu olemassa? Siis sellainen jossa kasvi säästyy.
Minusta suurempi vahinko tapahtuu, jos tauti siirtyy muihinkin chileihin. Siksi heitin tuon pois. Minulla ei ainakaan ole tietoa tuollaisista kasvitaudeista. Jos samaa tapahtuu jollekin yleiselle viljelykasville, sille on todennäköisesti kehitetty myrkky tai lääke. Paprikan tauteja voisi tutkia.
Täällä meni yksi jalapeno samalla tavalla. Sisälle siirtämisen jälkeen puska alkoi kuivahtamaan. Ensin meni toinen haara ja lopulta koko puska alkoi nuukahtamaan. Katkaisin pari päivää sitten oksat poikki. Molemmat varret olivat sisältä mustuneet. Vasta leikkaus y-haaran alta toi esille tervettä vihreää vartta.
Tässä chilejä vaivaavista tuholaisista ja taudeista.
http://www.chilepepperinstitute.org/files/tiny_mce/file_manager/disease/
Pistin Duken chilin varresta taas poikki. Leikkuu tapahtui pari senttiä kuivuneen kohdan alta. Vielä ainakaan ei ole uutta kuivumista ollut. Laitoin kasvin ikkunalaudalta varmuuden vuoksi keinovaloihin ja muutoinkin parempiin olosuhteisiin kylppäriin jossa lämmin ja ajoittain myös kosteaa. Kasvi ruvennut kukkimaan ja muutamat jäljellä olevat hedelmät alkaneet myös punastumaan. Itse ajattelisin että ongelman nimi oli sieni, ei tauti eikä tuholainen, mutta mene ja tiedä.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.