Värien taiston kakkososa, chinensien kesä-erä on päässyt kuukauden ikäiseksi. Värien välillä ei eroja juuri ole, mutta sitäkin enemmän eroa edelliseen testiin. Chinense-lajikekin on vaihtunut, mutta olosuhteet, ennen kaikkea lämpö ja juuritila todella vaikuttavat kasvunopeuteen.
Marraskuun testissä chinense Rocatot olivat 5, 4, 3 ja 5 cm korkeita. Nyt Cajamarcat ovat kolme kertaa isompia, kun lämpötila on useita asteita korkeampi ja multaakin on kolminkertainen määrä ja se on kullekin kasville ihan omaa. Valkoisen ledin alla Cajamarca on 16 cm korkea, punainen on kolme senttiä matalampi, muut siitä välistä. Erot ovat aika mitättömiä.
Tässä testissä on sellainen ikävä piirre, että värit eivät pysy puhtaana, kun huoneen perusvalaistus nousee aurinkoisina päivinä ja auringon säteet jopa osuvat aamulla looshien sivuseinien yläosaan. Tämä selittänee, miksi punainen pärjää nyt paremmin kuin talvella. Se saa täysväristä valoa, vaikkakin paljon vähemmän kuin punaista, mutta ehkä pienikin sekoitus riittää. Tämä ei siis vastaa teltassa tai komerossa kasvatusta tällä kerralla. Aurinkoisena päivänä huoneen yleisvaloa voi olla muutaman tunnin 500 luksia ja ylhäältä tulevaa ledivaloa on 20.000 luksia 12 tuntia päivässä. Tämäkin suhde jo voi vaikuttaa värillisten lamppujen tulokseen. Talvella yleisvaloa oli keskipäivälläkin vain 50 luksia.
Vetääkö valon väri chilin lehtiä kippuraan?
Kupruisia lehtiä oli edellisessäkin testissä, mutta laskin sen johtuvan ilman kosteudesta, kun lämmityskausi oli alkanut. Nyt näyttää siltä, että oireilu johtuu nimenomaan valon väristä, ehkä valokeilan terävyydestä myös. Kuvasin nuo kaikki ylhäältä ja tein kuvista koosteen, joka aukeaa klikkaamalla isommaksi.
Lehtien ryppyisyydessä on tuntuvia eroja. Punaisen ledin alla tulee edelleen kurttuisinta, mutta sinisen akvaariovalon alla lehdet myös käpristelevät. Valkoisella ledillä on vain vähän samaa ongelmaa ja täysvärisen ESL:n valossa lehdet ovat aivan sileät. Ne ovat myös suurimmat, mutta selvästi ohuemmat kuin ledien alla. Eroa on vain valossa ja ilmakin on suhteellisen kosteaa. Lamput eivät lämmitä, se ei voi vaikuttaa asiaan. Tuo luultavasti helpottaa, kun kasvit kasvavat isommaksi, mutta mielenkiintoinen ilmiö se on. Voiko valon väri yksinään aiheuttaa kasvuhäiriöitä?
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten
1 kommenttia:
En ihmettele ollenkaan, jos pelkään valon väri aiheuttaa kasvuongelmia. Punasininen ledivalo on niin kaukana luonnollisesta (lähes) täysspektrisestä valosta, että olisi erikoista, jos se ei vaikuttaisi. Näin rajoitettu testi ei todista asiaa, mutta tukee biologisesti järkevää ajatusta siitä, että kasvit tarvitsevat sellaista valoa, mihin ovat tottuneet tuhansien vuosien aikana.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.