Näitä kiinalaisia ledispotteja minulla on ollut vuodesta 2013 ja 2015 löysin maininnan, että niitä oli 6 kpl. Sen jälkeen en niitä ole ostanut lisää. Hyvin ovat kestäneet, vielä on 3 toiminnassa ja palavat 12 tuntia vuorokaudessa talvikauden ajan. Alkuun ne maksoivat pari kymppiä, nyt niitä saa noin kympillä kotiin. Tilasin yhden hieman eri näköisen.
Tuo on 30W lamppu, joka kuluttaa vain 15 Wattia (kiinalaiset ilmoittavat tehon omalla tavallaan). Yhdellä spotilla valaisee 6 pikkutainta hyvin, 25 cm:n etäisyydeltä tulee 15000 luksia, mikä riittää jo sadon tuotantoonkin.
Ihmeenä pidän tätä pikkuista Peruvian Orange (C. chinense) taimea. Se ilmestyi mullasta sirkkalehdille 1.1.2019, eli on vielä alle kahden kuukauden ikäinen. Se on saanut vain tätä ledivaloa, tuohon ei ikkunavalo osu ja huonevalaistuksestakin se on verholla erotettu.
Taimi on vain 10 cm korkea kymmensenttisessä taimiruukussa, eikä ole saanut paljoakaan lannoitusta. Kekkilän puutarhamullan ja ledin 15W valon avulla se on kasvanut tukevaksi puuksi ja kukkii nyt.
Peruvian Orange on testi-idätyksiä 10 vuotta vanhoista siemenistä. Vielä sieltä ituja löytyi. Kukka on tyypillinen chinensen kukka, pieni, vihertävä ja hiukan supussa. Auringossa se kyllä myöhemmin avautui kokonaan. Niitä lähtee samasta pisteestä useita nipussa. Eipä näistä vielä satoa kannata odottaa. Kukat putoilevat, kunnes kasvi on riittävän kokoinen. Tuo pitää siirtää isompaan ruukkuun ja lisätä lannoitusta. Nythän se ei edes tuota siitepölyä. Heteet näkyvät kukan keskellä tummina ja kiinteinä, Myöhemmin ne vaalentuvat ja pölyä alkaa varista. Chinensen kukan tyypillisin ominaisuus, heteiden violetit varret eivät tässä näy, enkä alkanut repiä kukkaa saadakseni ne näkyviin, kun kasvin määritys on muutenkin selvä. Ominaisuudet ovat varmaan säilyneet siemenissä, vaikka ne ovat olleet vuosikymmenen hyllyssäni kansiossa.
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.