Alan tulla vanhaksi. Huomiokyky herpaantuu, silmät vetistävät kaupassa ja saattaa näkökin olla heikentynyt. Laseja en vielä käytä ja lehden luku sujuu helposti. Tuon pakkauksen pieni teksti takana jäi kuitenkin lukematta kun tein heräteostoksen.
Rocotoiden lehdissä on jo muutaman viikon ajan esiintynyt aivan ripsiäisen tuhojen näköisiä läikkiä ja myrkytysmahdollisuuksia on punnittu. Puutarharuisku on heikossa kunnossa, eikä oikein sovellu sisätiloihin. Muilla keinoilla on hankala saada myrkky lehtien alapinnoille ja sinnehän se pitäisi saada. Lehtiä syövät toukat kun oleskelevat juuri siellä. Tuollaiset vauriot voivat kyllä johtua jostakin muusta syystä, enkä löytänyt lehtien alapinnoilta elämää, vaikka suurennuslasilla etsin.
Viime keväänä rocotoissa oli samanlaisia oireita, mutta ne pääsivät paljon pahemmaksi ja runsaasti lehtiä tippui ja kasvu pysähtyi. Vasta silloin älysin tarkastella lehtiä suurennuslasilla ja ripsiäisiähän siellä oli suorastaan vilisemällä. En ymmärrä, missä ne piileskelevät tässä vaiheessa, vai tulivatko ne vasta valmiiksi vioittuneihin lehtiin?
Substralin puikkojen takasivulla on paljon tekstiä ja tarkkaan etsien sieltä löytyy maininta neonicotinoideista, jotka ovat pahoja ympäristömyrkkyjä. Tehoaineeksi mainitaan minulle täysin outo asetamipridi. EU varoittaa tästä aineesta ja sen sukulaisista. Tunnetuin neonikotenoidi Suomessa lienee Provado, jota on myyty samantapaisina torjuntatikkuina. Lienevätkö kaikki juuriston kautta kulkeutuvat torjunta-aineet näitä samoja ympäristömyrkkyjä? Provadoa en olisi ostanut, mutta Substralia en osannut epäillä. Lopetin aikanaan rypsiöljyn käytön, kun Suomessa sallittiin poikkeusluvalla näiden myrkkyjen käyttö rypsin viljelyssä, vaikka EU oli myrkyt kieltänyt. Luomu neitsyt-oliiviöljy kuulostaa paremmalta, vaikka en siitäkään tiedä, mitä aineita sen tuotannossa käytetään.
Pakkauksen takana oli selvä taulukko eri kokoisille ruukuille. Käyttämääni kymmensenttiseen sopi juuri yksi puikko. Aivan chilin viereen sitä ei saanut, siellä oli niin paljon juuria, mutta pistin sen vähän sivummalle ja vinoon. Puikko pitää peittyä multaan ja sen jälkeen kastellaan vedellä. Puikoissa on lannoitetta kuukaudeksi, joten jatkossakin kastelu tehdään vain vedellä. Saapa nähdä, miten tässä käy. Kuolevatko chilit vai ötökät?
Vasta puikotettuani pahimmat tapaukset aloin lukemaan takakannen tekstiä tarkemmin ja myrkyn laatu selvisi. Selvisi sekin, että Kalifornian ripsiäiseen tämä ei tehoa ja nitriilihanskoja olisi pitänyt käyttää, eihän tuollaisia saa paljain käsin käsitellä. Siitä ei mainittu mitään, että vihannespunkkiin tällaiset myrkyt eivät tehoa ja punkki on kuitenkin aika yleinen ja paha tuhohyönteinen. Moni tulee pettymään.
Bolivialaiset Locotot
2 vuotta sitten
5 kommenttia:
Tervehdys. Olen aika uusi ja varsin ihastunut lukija. Ensimmäistä kertaa on chilin siemenet itämässä ja ihan kuivattuna ostettujen siemeniä. Mietin, josko mäntysuopavesi sumpsupullosta tepsisi sinun taimiesi örviäisiin?
Hyvä neuvo. Mäntysuovalla (3-5%) olen lähes kaikki tuhohyönteiset saanut kuriin parilla suihkutuksella. Nyt vain suihkepullo on rikki ja sillä on hyvin vaikea saada liuos lehtien alapinnoille. Olen käyttänyt paineella toimivaa puutarharuiskua, mutta nyt sekin vuotaa ja uusia tulee puutarhamyymälöihin varmaan vasta huhti- tai toukokuussa. Siksi tuo heräteostos. Kerron joskus kuukauden päästä, miten siinä kävi, kuolivatko kasvit vai tuholaiset, vai eikö tapahtunut mitään näkyvää.
Voiskohan kyseessä olla kuitenkin mangaanin puutetta? Kyseisen kaltaiset läikät ovat melko yleisiä omissa chileissä/paprikoissa joskus alkukesästä, mutta menee ohi ajallaan.
Auttoivatko tikut itse ongelmaan? Itselläni on vastaavaa eri kasveilla. Yhtäkään pahista en ole löytänyt vaikka suurennuslasilla tutkin. Kuitenkin tuo laikukkuus leviää kasvista toiseen. Ja entäpä tuo mangaani. Voikohan sille tehdä jotakin itse.
Olen vakituinen lukija blogissa. En vain ole saanut aikaisemmin kommentteja läpi :) Hieno ja merkittävä blogi orastavalle chiliharrastajalle. 3-4 vuotta takana kokeilua.
Eipä nuo puikot auttaneet. Ei se ötököistä johtunut.
Pelkkiä arvailuja minulla on, mutta se poistui, kun vaihdoin isompiin ruukkuihin ja saivat täten uutta multaa.
Voi olla, että juuret olivat turhan märässä pienessä ruukussa.
Voi olla, että lannoitin liikaa.
Myös hankaus, koskettelu toisiin lehtiin voi aiheuttaa tuollaista.
Ajan mittaan ja ruukkua vaihtaen se kuitenkin hävisi.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.