Valitsin Perun tämän vuoden teemakseni chilien kasvattelussa kun löysin tietoa Guitarreron kaivauksista Perun Andien ylängöllä yli 2500 metrin korkeudessa. Luolassa on asuttu ainakin yli 12.000 vuotta sitten. Aluksi ehkä vain silloin tällöin vieraillen, myöhemmin asutus on ollut melko pysyvää.
Luolan kaivauksista löytyy sekä netistä että kirjoista paljonkin tietoa. Tässä eräs lyhyt yhteenveto.
Vuosiluvut ovat tutkijoidenkin käytössä hyvin suhteellisia ja vaihtelevat eri tietolähteissä paljonkin, kun puhutaan tuhansien vuosien takaisista asioista. Voit siis muualta saada kokonaan erilaisia lukuja. Radiohiiliajoitus on ilmeisesti jo aika tarkkaa, kun jotkut tutkijat voivat kertoa kymmenien vuosien tarkkuudella aikoja tuhansien vuosien takaa. Tyydytään me kuitenkin puolen vuosituhannen tarkkuuteen.
Baccatum chilejä luolassa on käytetty 10.500 vuotta sitten. Ne on tunnistettu siemenistä ja tiettävästi myös kokonainen hedelmä on löytynyt. Sitä on kuvailtu myöhemmän Inka-valtakunnan yleiseen suosioon nostamaksi keltaiseksi baccatumiksi, ketšuan kielellä Kellu Uchu. Tämän jälkeläisiä ovat Lemon Drop ja Aji Amarillo, joista molemmista edelleen käytetään paikallisissa kielissä tuota nimeä. Varmaa tietoa siitä, että tämä chili olisi jo silloin ollut viljelyssä, ei ole. Se ei kuitenkaan kasva luonnossa tuolla seudulla, joten se on joko kuljetettu sinne tai sitä on viljelty lähistöllä. Varmoja viljelyhavaintoja on tiettävästi 6000 vuoden takaa Meksikosta ja Ecuadorista. Silloin on löydetty maanviljelystyökaluja ja kait chilivarastokin asutuksen läheltä.
Chinensen käytöstä on merkkejä jo 9500-10.000 vuotta sitten ja kokonainen chinensen hedelmä noin tuhat vuotta myöhemmin. Se oli todennäköisesti villilajike, mutta muistuttaa taas Inkojen Chinchi Uchu nimellä paljon käyttämää chinenseä, jonka nykymuotona pidetään lähinnä Peruvian Shiny Red chiliä. On suorastaan törkeätä, että nykyiset siemenkauppiaat kaupittelevat Chinchi Uchu nimellä annuumin ja baccatumin siemeniä. Historian- ja kielentutkimuksella ei näytä olevan mitään sijaa, kun kauppatavaroita nimetään.
Annuumeita eivät muinaiset perulaiset käyttäneet, eikä niitä nykyisinkään sieltä paljoa löydä. Sademetsien kätköissä saattaa muutamia lajikkeita kasvaa, mutta köyhienkin hökkeleiden takapihoilla kasvaa baccatum.
Inkat tuhansia vuosia myöhemmin samoilla vuoristoisilla seuduilla maustivat ruokansa lähes yksinomaan chilillä. Jo mainittujen lisäksi ehkä kaikkein suosituin oli Rocot Uchu, nykyisin Rocotona tunnettu. Sen siemeniä on kasakaupalla Inkojen ruokailupaikkojen lähistöllä. Jotkut tutkijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että Rocotojen näennäinen ylivalta ruokavaliossa voi johtua vain siitä, että isot, tummat siemenet olivat niin kovia, että ne syljeskeltiin pois. Baccatumin ja chinensen siemenet syötiin.