Kiinaspotti pimentää HD-television

maanantai 15. helmikuuta 2016


Tilasin lisää ledispotteja Kiinasta, kun halvalla sai. Ensimmäiset tuollaiset hankin jo kolmatta vuotta sitten ja hyvin ovat toimineet, mutta kaipasin lisää valaistuja paikkoja, joten hankin lisää. Hinnat ovat hiukan halventuneet, nyt tuollaisen saa kotiin n. 15 eurolla, mutta laatu ei ole parantunut. Todellinen teho on edelleen noin puolet ilmoitetusta ja nyt hankkimani "luonnonvalkoiset" olivat huomattavan vihreitä. Varsinainen yllätys oli kuitenkin niiden TV-signaaliin aiheuttama häiriö. Sitä ei vanhoilla spoteilla ollut, enkä heti osannut epäillä näitäkään siitä, että HD-kanavat hävisivät antennikatselussa. Häiriö on vain VHF-kanavilla, UHF ei siitä kärsi. Sitä en ole varmuudella selvittänyt, vaikuttavatko nuo itse antenniin vaiko sen kaapelin kautta.

Aamulla ja illalla, kun kasvivalot ovat sammuksissa DNA:n HD VHF-kanavalla 8 on hyvä taso ja kohtuullinen signaalin laatukin. Kun uudet lamput syttyvät, mittarit painuvat nollaan, eikä kanava näy. Ruudussa lukee vain "Ei signaalia".

Laskin lamppua, jotta sain sen paremmin kuvaan, mutta tärkein juttu kuvassa on taustalla antennijohto. Se tulee ikkunasta sisään ja menee kasvien takaa kirjahyllyyn. Spotit vaikuttavat jollakin tavalla antenniin tai sen kaapeliin. Vielä muutaman metrin päästäkin signaali sekosi, seinien takaa ei.

Eihän meillä hätää ole, taloon tulee 100 megan kuituyhteys ja sen kautta digiboxilla HD-kanavat näkyvät puhtaasti. Aikamerkkiä sieltä ei kannata ottaa, sillä lähetys tulee melkein minuutin perässä reaaliaikaa. Saman tapaista viivettä on puhelimellakin tv:tä katsottaessa. Missähän sitä signaalia haudotaan se minuutti?

5 kommenttia:

ChiliPark chiliparkin(at)gmail.com kirjoitti...

"Missähän sitä signaalia haudotaan se minuutti?"

HD:ssa kuvan ja äänen synkronointi aiheuttaa viiveen. Meillä se on DNA kaapelissa n. 5-10 sekuntia. Minuutti on aika pitkä viive.

Chilivaari kirjoitti...

Viimeksi kun vaihdoin TV:n antenni-HD-kanavalta Elisan kuituun, sama kohta lähetyksessä tuli vasta 50 sekuntia myöhemmin.

Chilivaari kirjoitti...

Eihän näissä viiveissä ole mitään järkeä. Jalkapalloa katsoessa oli kello koko ajan näkyvissä ja tein vertailuja. TV-lähetys kuidun kautta oli 34 sekuntia perässä antennilähetystä. Ei tässä vielä kaikki. Tietokoneella matsi oli 4 sekuntia edellä kuitu-digibox-tv yhdistelmää. Sekin tuli saman kuidun kautta taloon. Katsoin sitten puhelimella: Se oli hitain, 4 sekuntia kuitulähetystä perässä. Sekin signaali tuli saman kuidun kautta WiFiin.
Jotenkin vaikuttaa tuhlaukselta tuommoinen eri aikoihin lähettely.

Herpiili kirjoitti...

IPTV:ssä joudutaan kuvasignaali pakkaamaan uudelleen, aiheesta löytyy Elisan keskusteluista useampikin aihe: https://yhteiso.elisa.fi/t5/Elisa-Viihde-Digiboksit-ja/Suorat-l%C3%A4hetykset-tulevat-jopa-l%C3%A4hes-minuutin-j%C3%A4ljess%C3%A4/td-p/408569

Chilivaari kirjoitti...

Pakkausta ja purkua.
Silti tuntuu kansantaloudelliselta tuhlaukselta, että samaan taloon voi tulla samasta jalkapallo-ottelusta neljäkin eri aikaista "suoraa" lähetystä. No, maalin tullessa voi siirtyä kuituun ja katsoa sen uudestaan minuutin päästä.
Vielä hölmömmältä tuntuu kuunnella uutisia puhelimella. Sieltä tulee aikamerkit ja kaikki 50 sekuntia radiolähetystä perässä. Ja kyseessä on pelkkä ääni. Pitkään menee senkin pakkauksessa ja purussa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.