Tapaus Habanero

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Olisihan tämä pitänyt arvata ja oikeastaan tiesinkin näin käyvän, mutta tein sen silti. Netissä otsikot jo kertoivat "kylmin alkukesä 50 vuoteen".  Se ei sovi Habanerolle eikä monelle muullekaan chinenselle. Nyt vielä tein sen virheen, että vein ne parvekkeelle jo huhtikuussa. Lämpöpuhallin piti yöhallat loitolla, mutta en minä sillä päiviä lämmittänyt ja yötkin kävivät alle kymmenessä asteessa.


Nappuloitahan sieltä tulee. Kylmä jossakin kukinnan vaiheessa tekee habaneroista puolukan kokoisia, eivätkä ne kasva tuosta, vaikka lämpöä nyt tulisi lisää. Siitä on edellisiltä keväiltä varmat havainnot.


On siellä sentään muutama melkein normaalin kokoinenkin ja ne taitavat kasvaa vielä. Sen kun tietäisi, mikä näitä erottaa, mikä saa toiset kasvamaan, toiset jäämään kääpiöiksi.Habanero on kasvanut ihan mallikkaaksi pikku puuksi aivan lajilleen ominaiseen tapaan. Nuo pikkuiset nappulat pitäisi kait riipiä tai leikellä pois kasvua häiritsemästä. Ne kyllä kypsyvät oranssiksi ja maistuvatkin ihan oikealle, mutta kovin vähän niistä kertyy satoa. No, tässä on vielä kesää jäljellä, ei syytä huoleen. Piilotin tuonne ruukun kulmaan lusikallisen kanankakkaa, kohta pitäisi ripeämpi kasvu alkaa. Jospa se vaikuttaisi chilien kokoonkin.


Mitäpä tästä opimme? Ehkä sen, että baccat ja pubet  viihtyvät parvekkeella, chinenset sisällä, jos kelit ovat tällaisia.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulle kävi Habaneron kanssa vähän samalla tavalla.

Laitoin kasvin siemenestä huhtikuussa 2014 ja se ei ehtinyt kesän aikana kun 20 cm korkeaksi ja teki pari pientä podia. Kasvi oli kuitenkin kaunis ja toin sen sisälle tarkoituksena saada se talvehtimaan. Ja talvehtipa se hyvin.

Kasvi oli eteläikkunalla ja alkoi kasvaa aivan valtavasti kevätauringossa. Haaroittui, kukkia aivan täynnä ja terveen vihreä. Ikkuna alkoi käydä pieneksi niin päätin siirtää sen kasvihuoneeseen toukokuun puolessa välissä. Viikossa kasvi alkoi mennä vaalean vihreäksi, tiputti suurimman osan lehdistä ja lopetti kukinnan. Kauhuissani kehityksestä toin kasvin takaisin sisälle ja se alkaa pikku hiljaa elpyä.

Nyt minullakin on kymmeniä pienen karviaisen kokoisia Habaneroja.
Nypitkö omastasi nuo kääpiöt pois? Helteitäkin on luvattu joten ehtisiköhän tekemään vielä uuden sadon?

Chilivaari kirjoitti...

Kyllä se vielä ehtii.
Revin osasta oksia pienet raakileet pois, toisiin jätin ja ne ovat jo kypsiä. Nyt ne pitää poimia pois, että uudet innostuvat kasvamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Noin, 113 pientä Habaneroa lähti. Itku meinasi tulla, mutta tulikin mairea hymy. Kasvi on alkanut tekemään vimmatusti uutta lehteä ja hangat ovat aivan täynnä pieniä nuppuja. Tämä tuli yllätyksenä kun en ole pariin viikkoon katsellut kasvia tarkemmin. Nyt vain hellettä odottelemaan.

Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Nagan kanssa minulla kävi samoin. Ensiksi nappailin pikkupallerot pois hetikun väri rupesi vaihtumaan.. Nyt muurahaiset valtasi ruukun ja kirvat lehdet... Nyt annan pikkupalleroiden kypsyä jotta saisin ehkä edes siemeniä ensi kesäksi...

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.