Nagykúti - turha Alma-kopio?

torstai 4. elokuuta 2016

Nagykúti (C. annuum)

Muutaman vuoden on erityisesti saksalaisilla chilisivustoilla esiintynyt aivan Alma-paprikan näköistä kummallisen nimistä uutta lajiketta. Tänä vuonna päätin tuota vertailla, kun kurpitsan siemeniä ostaessani törmäsin Nagykútiin taas kerran.

Kasvatin vanhaa suosikkiani Almaa ja tuota uutuutta rinnakkain ja nyt niissä molemmissa on kypsää. Alma kyllä oli nopeampi. Nagykúti tuossa kuvassa on revitty toiselta ikkunalta tiiviistä kasvustosta ja sen lehdet eivät vielä ole tottuneet vapauteen. Oksat tarvitsevat tukea, pallukat ovat isoja, suurin on hieman normaalia Almaa isompi. Unkarin kielessä Nagy merkitseekin isoa ja koko ja säilytyksen kestävyys on ollut jalostuksen tarkoituskin, vihjaa unkarilainen sivusto.

Nyt saatan syyllistyä ennenaikaiseen arviointiin, kun ensimmäisen kypsän perusteella tuon tuomitsen, sillä "ensimmäisen podin syndrooma" on tunnettu chilipiireissä. Usein ensimmäinen kypsä on eri makuinen ja muotoinenkin kuin myöhempi sato. Monet siemenmyyjät ovat Nagyn luokitelleet tulettomaksi ja se tuntuu pitävän kutinsa. Rakenne on aivan Almaa, siemeniä on paljon ja tämän "tomaatti-paprikan" saa helposti koverrettua täytettäväksi ja uuniin tai grilliin.

Minusta mausta puuttuu jotakin, kun tätä Alman kanssa vuorotellen maistelen. Alma on makeampi, voimakkaammin paprikan-makuinen ja siinä on pieni, mukava chilin polte, kun jättää vähän vaaleita osia siemeniä poistaessaan. Nagykúti jää joka asiassa niukasti toiseksi, hieman valjuksi. Kenties puoli senttiä isompi koko ja parempi säilyvyys kaupassa ja kuljetuksissa ei paina minulla mitään. Turha tuote, vaikkakin varmaan hitti vihannestiskeillä.

Minä pysyn vanhassa kunnon Almassa. Niitäkin on erilaisia kantoja liikkeellä, myös aivan tulettomia, minulle taisi osua maukkaampi versio. Tuolla on edustuskuva siitä ja kooste Alma-kirjoituksistani. Niitä on paljon.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.