Mikä se kasvien ödeema oikein on?

sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

En tiedä.
Ihmisellä se on turvotus tai pöhö, kasveilla lehtiin (yleensä alapinnoille) muodostuu valkoisia kiteitä kuin sokeria. Se ei lähde pyyhkimällä pois. Nyt sitä esiintyi yhdessä chilissä edellisessä postauksessani näkyvässä kuuden chilin laatikossa. Kaikkia on hoidettu pienestä lähtien täsmälleen samalla tavalla, yhteiset lannoitteet, yhteinen kastelu, vain yksi kärsii ödeema-oireista. Laatikossa on kaksi annuumia ja baccatumia, chinense ja frutescens. Vain yksi annuum kärsii ödeemasta. Miksi?

Pimiento de Padron (C. annuum) on kuuden laatikossa rehevin ja paksurunkoisin. Korkeutta on 30 cm ja ikää melkein 2 kuukautta.

Sen muutamassa lehdessä kasvin yläosassa havaitsin valkoisia kiteitä päälipuolella. Ödeeman pitäisi esiintyä lähinnä lehden alla.

Alaosasta löytyi tyypillisiä oireita, kun lehtiä käänteli. Noita kiteitä ei ole kaikissa lehdissä.

Mistä siis on kyse? Chilifoorumilla tällaisista tapauksista kerrotaan useinkin ja syyksi tarjoillaan liikalannoitusta  tai liikakastelua. Kummastakaan ei tämän tapauksen kohdalla oikein ole kysymys. Puutarhanetissä viitattiin paitsi Chilifoorumin kirjoituksiin myös kansainvälisiin sivustoihin hakusanoilla edema tai oedema.

Koristekasveja kasvihuoneessa on tutkittu, niissähän liikkuu suuri raha. Ödeemaa esiintyy, jos juuret imevät enemmän kosteutta kuin lehdet ehtivät haihduttaa. Tällainen tilanne syntyy, jos juuret ovat märkänä lämpimässä, mutta lehdet viileämmässä tai ilmankosteus on suuri lehtien ympärillä.

Tuo saattaisi sopia. Kasvit olivat ikkunalaudalla, jonka alla on lämpöpatteri, tosin melko viileänä. Tämä Padron saattoi olla tuuletusikkunan puolella ja lehdet kylmässä. Kuitenkin vain yksi taimi kuudesta otti oireita. Ennenkin on epäilty, että pH voisi vaikuttaa ja Padron lienee kotoisin Espanjan kalkkipitoisilta mailta. Ehkä se ei kestänyt muiden tapaan hieman hapanta maata.

Aikaisemmin olen saanut pahan ödeeman syksyllä, kun siirsin chilin parvekkeelta sisään ja lannoitin ja kastelin sen hyvin. Kuvittelin sen siitä versovan uutta kasvua. Eihän se niin käynyt, lehdet olivat jo asettuneet syysasentoon ja työnsivät kastelut kiteinä lehtien alapinnoille. Myöhemmin nuo lehdet putoilivat.

Lannoituksen vaikutusta ödeemaan ei pikaselailussa löytynyt kansainvälisiltä sivustoilta, mutta ammattiviljelyssä se puoli on varmaan hallinnassa. Runsas lannoitus saattaisi lisätä juurten imukykyä ja kertyä lehtiin, mutta tämä on pelkkä olettamus. Ödeemasta ei pitäisi olla varsinaista haittaa chileille, niitä kun ei kasvateta esteettisistä syistä, kuten kansainvälisesti paljon tutkittuja kurjenpolvia.

Loppuhuomio muutama viikko myöhemmin: Kyllä tämä johtui kylmästä ilmasta lehdillä. Mitään häiriötä ei ole enää esiintynyt, kun pakkaset menivät ohi ja taimet siirrettiin väljempään paikkaan. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.