Avomaankurkkua Himalajan rinteiltä

keskiviikko 14. elokuuta 2019

Myönnän heti, että tämä tuli meille vahingossa. Tomaatinsiemeniä puolalaisesta nettikaupasta tilatessani havaitsin myös avomaankurkun siemeniä ja tilasin yhden pussin täysin tietämättä mitä tilasin. Keväällä idätin niitä kuin normaaleja kurkkuja. Vasta kesällä aloin ihmetellä kasvia ja löytyihän tuubista vaikka kuinka videoita hakusanalla Sikkim cucumber.

Kurkku Sikkim (Cucumis sativus var. sikkimensis)

Kurkku kasvoi aika möhkäleeksi, yli 20 cm pitkäksi ja paksuuttakin löytyy, sitten väri alkoi kellastua. Silloin piti tutkia nettiä ja havaitsin, että tämä kypsyy punaruskeaksi ja pintaan tulee vaaleita kuvioita. Keskenkasvuisena tuo on aivan tavallisen avomaankurkun näköinen, tosin aika piikkinen. Annan tuon nyt kypsyä rauhassa, katsotaan mitä siitä tulee. Jos väri tuosta oleellisesti muuttuu, lisään tähän perään kuvan siitäkin. Voi tosin olla, että vuoristossa on paljon runsaammin UV-säteilyä ja se vaikuttaa väritykseen.

Nettijutut olivat kyllä aika outoja. Tämä on perinnelajike Sikkimistä, Himalajan rinteiltä, missä länsimaiset kävijät ihmettelivät sitä jo 1840-luvulla. Joissakin jutuissa mainittiin siihen muodostuvan kovan puumaisen kuoren, jonka alla kurkku säilyisi kuukausia. Jotkut vertasivat sitä meloniin. Maku sai kuitenkin kaikilta kiitosta.

Sikkimin kurkku kasvaa meillä kasvusäkissä, mikä osoittautuikin mainioksi kasvupaikaksi kahdelle kurkulle ja yhdelle tomaatille meidän kuivassa hiekkarinteessämme. Edellisinä vuosina tuolla kasvupaikalla kasvit ovat lähinnä kituneet kuivuudessa ja ravinteiden puutteessa, kun runsaasti kaadettu kasteluvesi on valunut istutuskuopan mullasta ympäröivään kuivaan hiekkaan. Mikään vesimäärä ei tuntunut riittävän kurkuille tai kurpitsoille. Säkki pidättelee kosteutta ja ilmeisesti se riittää kolmelle kasville. Lisäsin kyllä isolla kouralla kanankakkaa multasäkin sivuihin ja pohjapuolelle tein reikiä. Typpeä taisi olla liikaakin, sillä kurkkuja alkoi muodostua kovin myöhään. Komeita vihreitä lehtiä ja isoja kukkia kyllä riitti, mutta pölytys ei näyttänyt onnistuvan alkukesällä.

Tällä kurkulla on Sikkimissä omat festivaalinsa. Juuri ennen vappua on kurkun ja kurpitsan kylvöjuhlat ja elokuussa sadonkorjuufestivaali. Suunnilleen samassa tahdissa mennään täälläkin, tosin kylvön tein sisätiloihin ja siirsin taimet ulos vasta kesäkuussa. Ehkä Sikkimissä ei ole yöpakkasia toukokuussa. En tiedä, miten korkealla sitä kasvatetaan, sillä Sikkimissähän on lumihuippuisia vuoria ja jyrkkiä rinteitä ja vehreitä laaksoja riittämiin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.