Kypsää tomaattia juhannukseksi avomaalta

keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Kuva on eilispäivältä pihaltamme, Chernomorskye Gigant lajike tomaattiaidassamme. Eikä se edes ole ainoa punertava. Näin aikaisin en ole koskaan saanut kypsiä tomaatteja avomaalta. Yleensä niiden aika on vasta heinäkuun lopulla. Kerrataanpa siis, miten tähän on tultu.

Kuva-arkistostani löytyi kuva 1.3. Siinä TomatoEdenin jättilajikkeet ovat juuri tulleet taimelle. Normaalisti idätän tomaatit maaliskuun puolivälissä, joten aloitus oli reilut pari viikkoa normaalia varhaisempi. Täysi talvi oli ulkona. Taisi olla ainoita tuollaisia päiviä, sillä pysyvää lumipeitettä ei täällä ollut koko talvena. Chilit oikeassa reunassa ovat jo isoja, vuodenvaihteessa idätettyjä. Valoa oli ikkunalla liian vähän ja nuo taimiruukut vaihtuivat pian maitopurkkeihin ja syvempään istutukseen.

Puolitoista kuukautta myöhemmin, 16.4. aloitin parvekekauden saadakseni chilit ja tomaatit paremmin valoon - ja taas tuli lunta. Maitopurkeissa nuo olivat kasvaneet jo 80 cm korkeiksi ja olivat aivan liian tiheässä toisissaan kiinni. Ne olivat kuivana kaatuilleet ja yhdestä oli latva katkennut. Kukkiakin oli jo.


4.5. ne kasvoivat  edelleen parvekkeella ja mittaa oli jo puolitoista metriä. Katto alkoi tulla vastaan ja valo loppua latvoilta. Kaikissa oli jo raakileita.  Näistä vein yhden "varataimen" ulos ja se jäätyi viikon päästä. Toukokuussa oli useita yöpakkasia.

Vihdoin 23.5. otin täyden riskin ja vein nuo kaikki ulos ja istutin aidanteeksi oleskeluterassimme reunaan. Korkeutta oli jo hyvinkin miehen mitta. Oli muuten aikamoinen homma saada nuo roikaleet ehjinä parvekkeelta pihalle.

 Tuosta aidasta siis alkaa jo löytyä kypsiä. Eivät ne jättikokoisiksi vielä kehittyneet nämä maitopurkissa aloittaneet raakileet. Seuraavasta sadosta voi sitten jo odotella puolikiloisia mollukoita.

Lisäys juhannuksena:
205 grammaa oman maan tomaattia syötiin juhannuksena. Lähipäivinä niitä kypsyy lisää.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.